Parfem popravlja raspoloženje kao čokolada bez kalorija

Mirisna izmaglica budi pozitivne emocije, naročito danas, jer omiljeni miris oživljava sećanja na rutinu pre izolacije koja većini sada toliko nedostaje

Kada posle nekoliko nedelja u izolaciji sećanje na sasvim običan dan izbledi, jedan dobro usmeren, takozvani „štrc” parfema, možda može da pomogne.

Mirisna izmaglica probudiće pozitivne emocije, jer većina kupuje parfem samo ako „klikne” sa njim. Omiljeni miris oživeće, takođe, sećanja na rutinu pre karantina koja većini sada toliko nedostaje – jutarnje šminkanje na brzinu, aromatični „štrc” elegancije  i jurnjavu na posao u poslednji čas.

Kad nam se učini da je odevanje i šminkanje za ukućane, kućne ljubimce ili golubove izgubilo draž, parfem može da nas vrati u „svakidašnji” život

Uključite parfem u rutinu

Kako u doba korone izgleda život mnogih žena? Posle buđenja peremo zube, malo duže mažemo kremu i još duže pijemo jutarnju kafu, zatim sedamo za računar ako radimo od kuće, a ako nemamo poslovne obaveze pokušavamo da osmislimo dan. U situaciji kad sve to postane teško i kad nam se učini da je odevanje i šminkanje za ukućane, kućne ljubimce ili golubove izgubilo draž, možda nekoliko kapi omiljenog parfema može da nas vrati u „svakidašnji” život.

Većini su poznate tvrdnje da beba u prvim danima života majku poznaje po mirisu, kao i da je on među odlučujućim faktorima prilikom izbora partnera. Mirisi stimulišu apetit, ali nas i upozoravaju da se klonimo pokvarene hrane. Oni putuju direktno do našeg mozga i u toj velikoj arhivi bude sećanja koja su nekada intenzivna podjednako kao iskustvo.

Čudesan put do srca

Miris parfema, koji je već prilikom kupovine čudesno našao put do našeg srca (i mozga), može da probudi uspomene na romantični sastanak, odmor na moru, majski ružičnjak ili na ono što sada mnogima veoma nedostaje – običan život koji uključuje odlazak na posao ili izlazak s prijateljicama.

Mirisni oblačić neće popraviti sve, ali kako kaže svetski ekspert Marijan Bendet: „Parfem je poput koktela bez mamurluka, poput čokolade bez kalorija, poput afere bez suza, poput odmora sa kojeg se više nikada ne morate vratiti.” A to u izolaciji, priznaćete, nije malo.

Malo parfema ne može da popravi sve, ali može da probudi lepe uspomene na romantični sastanak, odmor na moru ili majski ružičnjak