O ženama koje igraju fudbal, a ne ženskom fudbalu

Finale ženskog Evropskog šampionata u fudbalu 2022 . na Vembliju bio je više od fudbala, koji je dugo čuvao rodnu odrednicu. Od poslednjeg dana jula 2022. to više nije tako.

Sa već prilično mnogo iskustva i odgledanih vrhunskih utakmica u fudbalu, mogu da potvrdim da je finale ženskog Evropskog šampionata u fudbalu 2022. u Londonu, na Vembliju, pred 87 000 gledalaca, bilo više od fudbala.

Ne samo zato što je utakmica bila uzbudljiva, što su morali da se igraju produžeci da bismo saznali pobednika, niti zbog toga što su Nemice izgubile prvi put posle toliko godina, a Engleskinje konačno postale šampionke, već zato što smo gledali žene koje igraju fudbal.

Taj deo slogana, koji je lansiran neposredno pred početak šampionata, u završnici je dobio puno značenje.

Women play football. #NotWomensFootball

Sport je jedan

Koliko sam samo puta čuo kovanicu ženski fudbal, a upravo je obrnuto, sport je jedan, a igraju ga muškarci ili žene. Da je drugačije, zvalo bi se žensko ili muško plivanje, ili trčanje, ili ko zna koji sve ne sport, gde postoji podela po polovima, ali bez prideva „ženski”.

Fudbal, verovatno zato što je najtradicionalniji sport, ili se može reći više od sporta, dugo je čuvao tu svoju rodnu odrednicu, pa je postojao fudbal i – ženski fudbal. Međutim, od poslednjeg dana jula 2022. to više nije tako.

Inače, tvorac slogana je marketinška agencija koja prati Folksvagen (koji je, inače, partner za mobilnost UEFA Women’s EURO 2022. i DRB) i ovo je bio njihov pokušaj borbe za rodnu ravnopravnost.

Provokativna kampanja koju je lansirao Folksvagen za povećanje rodne ravnopravnosti povodom ženskog Evropskog šampionata u fudbalu (UEFA Women’s EURO 2022 ) – Copyright: Volkswagen AG

Definitivno je izgledalo da su uspeli, ali sada, nakon utakmice, znamo da jesu. Ne samo da su uspeli, nego se fudbal pokazao u potpuno novom svetlu, manje agresivan, ali tvrd, nimalo manje spor, a ipak brz i, konačno, uzbudljiv kao u najboljim svetskim ligama, do samog kraja. Prava predstava.

Fudbal je pobedio

I nije samo fudbal bio drugačiji, publika je bila potpuno drugačija, toliko puno žena, što se očekivalo, ali i njihovih partnera i partnerki, kao i dece. Prilično vesela i strastvena atmosfera, ali bez huligana i agresivnog navijanja. Čak su i reklame bile drugačije, umesto Hajnekena reklamirao se Pandora nakit, umesto auto-guma ženski žileti, i ko zna šta sve još, na šta nisam obratio pažnju jer sam sve vreme navijao. Kao i uvek, za fudbal, a ne za neki određen tim. I – fudbal je pobedio.

Prilično vesela i strastvena atmosfera, ali bez huligana i agresivnog navijanja

I dok su sportski reporteri uzbuđeno saopštavali sve o pobedniku i nezaobilaznu statistiku meča, a ja razmišljao o tome koliko su žene ovim dobile, stigao je tvit meni nepoznate osobe, u kome se kaže da se malo priča o tome koliko koristi za muškarce ima napredovanje žena u svim sferama, jer će oni biti „oslobođeni pritiska društva da budu glavni snabdevači u porodici, da neće morati da imaju stan, kuću i kola da bi se oženili, da neće morati da plaćaju svaku večeru, piće, izlazak…”

Upravo nešto što mi je prolazilo kroz glavu, jer je ova fudbalska utakmica između ostalog pokazala i to.

Prekretnica za sport

Kada se samo setim da je ženama do 1970-ih godina bilo zabranjeno da se takmiče u trčanju, da u mnogim zemljama i danas nemaju pravo da šutnu loptu, a da su mnoge upravo zahvaljujući fudbalu, kao npr. Avganistanke, doživele neku vrstu emancipacije koju im je društvo uskraćivalo, onda ovo finale jeste prekretnica, jer pred punim Vemblijem mogu da igraju samo najbolji fudbaleri.

Ovo prvenstvo je pokazalo i da se sport koji igraju žene tretira ravnopravno, kao i onaj koji igraju muškarci, i to je verovatno razlog za ponos višegodišnjom saradnjom koju imam sa UEFA-om.

Dat je zadatak svim ostalim sportskim savezima da, kada organizuju sport koji igraju žene, ne čine to sa upola manje snage, već sa isto i više entuzijazma, jer će tek onda dobiti kvalitet.

Konačno, kampanja koja je lansirana ukazuje na sveukupnu različitost koja nas okružuje i koja, ako se oslobodi stereotipa, mora da donese dobitak, ako niko ne pokuša da je iskoristi za svoje interese. Suprotno od onoga na šta nas je upozoravao Orvel, da ćemo u budućnosti biti sve više jednaki, osim onih koji će biti jednakiji. Očigledno da prihvatanje svih razlika daje novi kvalitet, ako se ne uzima zdravo za gotovo.

I zato: Women play football. #NotWomensFootball