ilustracija holivuda

Napad je najbolja odbrana – na holivudski način

Robert de Niro je svojevremeno tužio bivšu službenicu svoje firme zbog bindžovanja 55 epizoda Prijatelja tokom radnog vremena, a ona njega što je tražio da mu počeše leđa. Nastavak sledi

Pod budnim okom podeljene javnosti zahuktava se još jedan sudski okršaj u koji je uključena bar jedna holivudska megazvezda. Zapravo, ovde se radi o dva sudska spora između „razjarenog bika” i „kancelarijske supruge”, kako o strankama piše Hollywood Reporter. Ovaj slučaj izazvao je i veliku pažnju ostalih američkih, ali i svetskih medija.

Za sudove pred koje su ta dva spora stigla, stranke su poslodavac Robert de Niro i Grejam Čejs Robinson, nekadašnja potpredsednica za produkciju i finansije u De Nirovoj kompaniji Canal Production.

Stvar je počela tako što su De Niro i njegova firma u avgustu 2019. tužili svoju bivšu zaposlenu

Tinseltown © / Shutterstock.com

Pošto se radi o dva spora, jednom u kome je De Niro tužio Robinsonovu i drugom u kome je ona tužila njega, advokati sada vode bitku oko toga koji će se razmatrati prvi. Pravni rašomon se dodatno zakomplikovao kada su ovih dana obe strane poželele da prilože nove dokaze o besprizornosti suprotne strane.

U najkraćem, stvar je počela tako što su De Niro i njegova firma u avgustu 2019. tužili svoju bivšu zaposlenu za odštetu od šest miliona dolara. Priloženi su dokazi da je optužena sa poslovne kartice, bez dozvole, potrošila više od 12 000 dolara na račune u luksuznom restoranu, kao i da je u radno vreme i na radnom mestu bindžovala popularne serije, od čega čak 55 epizoda Prijatelja, i još nekoliko desetina drugih.

Po principu „napad je najbolja odbrana”, Robinsonova je već u oktobru iste godine podigla optužnicu protiv De Nira za rodnu diskriminaciju, tvrdeći da je na poslu bila tretirana kao „kancelarijska supruga”. U optužnici piše da se De Niro drži starih običaja i da ne prihvata ideju da muškarci treba da tretiraju žene kao sebi ravne. „Njega nije briga što je rodna diskriminacija na radnom mestu kršenje zakona”, piše u tužbi.

Tako je ono što je počelo kao postupak iz oblasti radnog prava, postalo ozbiljna optužba za rodnu diskriminaciju. Jer, Robinsonova je navela u optužnici da ju je De Niro navodio na neželjeni fizički kontakt, tražeći da mu počeše leđa, zakopča dugme na košulji, namesti kravatu ili da ga probudi telefonom. Takođe je opisala i jednu situaciju u kojoj je De Niro nezainteresovano stajao po strani kad ju je jedan kolega pljesnuo po zadnjici.

Robinsonova je već u oktobru iste godine podigla optužnicu protiv De Nira za rodnu diskriminaciju

Somkid Chimwai © / Shutterstock.com

Možda je De Niro muškarac starog kova, ali je tačno i da vas niko neće držati na poslu da biste bindžovali 55 epizoda Prijatelja. Javnost traži da sazna istinu, ali na sudovima je da odluče gde su granice koje se ne smeju preći.