„Idem da napuderišem nos”

Puderom fiksiramo ten i korektor koji smo naneli na lice. Ako je reč o starijoj koži, nanos treba da bude tanak, da ne bismo još jače istakli bore

Čak i dobro poznati izgovor da se ode do toaleta, u stvari je – puderisanje!

Uvek kad pomislim na puder, pred očima mi je stara holivudska fotografija: šminkernica, prelepa holivudska glumica, velika kutija pudera i obavezna velika puder pufna. Ta velika pufna kao da je simbol šminkanja kroz različite periode, naravno, uz crveni karmin.

Velika puder pufna kao da je simbol šminkanja kroz različite periode, naravno, uz crveni karmin

Od davnina je beo ten bio znak lepote i visokog društvenog statusa. Puderisale su se čak i barokne perike, ne samo lica. Glumci su stavljali debeo nanos spravljane mešavine kako bi izbledeli lica i preko toga iscrtavali karakter svoje uloge. Svakakve mešavine su se spravljale kroz istoriju, od prirodnih (pirinčanog pudera), pa čak i otrovnih supstanci do konačnog prestanka mode bledog (belog) tena i do razvoja finih, sitno mlevenih pigmenata u bojama kože, pa i transparentnih. Srećom, se razvojem tehnologije filma, fotografije i kozmetologije, promenio se i puder u prahu. Čestice praha su sitnije, sastav i boje prirodniji.

Sa razvojem tehnologije filma, fotografije i kozmetologije, promenio se i puder u prahu – čestice su sitnije, sastav i boje prirodniji

Debljina nanosa i godine

Puderom fiksiramo ten i korektor koji smo naneli na lice. Na mladim i zategnutim kožama može se natapkati u debelom sloju (mada ne znam zašto bi?), ali na starijim izboranim kožama, samo ćemo još jače istaći bore. Zato nanos treba da bude tanak. Neki korektori i tenovi su samosušeći, pa nije potrebno da se puder nanosi preko njih, ali najčešće je potreban tanak sloj, kako bi ih fiksirali. Pre nanošenja suvog pudera potrebno je da lice pretapkamo prstima, naročito predeo oko očiju, kako bismo bile sigurne da se korektor ili ten već nije skupio u boricama. Korektor koji stoji u boricama nikako ne želimo da fiksiramo, jer tako će se bore još više istaći! Laganim tapkanjem izjednačićemo nanos, a odmah zatim četkicom uzeti malo pudera u prahu, istresti višak sa četke i naneti puder u oba pravca ispod oka. A možete četkom da pređete prvo preko obraza ili čela, pa tek onda preko podočnjaka. Tako ćete biti još sigurnije da nemate preveliku količinu na četkici.

Pre nanošenja suvog pudera, potrebno je da lice pretapkamo prstima, naročito predeo oko očiju, kako bismo bile sigurne da se korektor ili ten već nije skupio u boricama

Kako su puderi u prahu nepraktični za nošenje u tašni, smišljeni su puderi u kamenu. Takav puder nam je nadohvat ruke kad je vreme da popravimo svoj izgled. Obično se u poklopcu nalaze čak i ogledalce, i mala pufna ili četkica. Već dok ih zahvatamo, primetna je razlika u količini koju grabimo četkicom ili pufnom – za razliku od pudera u prahu, zahvatamo manju količinu pudera u kamenu.

Preporučljivo je da suvi puder za starije kože ima malo sitnih svetlucavih čestica u sebi

Boja koja se ne primećuje

Iste boje možemo naći i u prahu, i u kamenu. A kako izabrati pravu boju? Opet treba da biramo onu koja se najmanje primećuje na našem licu, a ne onu koju želimo! Ne možete kožu osunčati puderom u prahu, za to služe bronzeri! Nekad se puder koristio da matiramo kožu, ali potpuno mat izgled može vas učiniti starijom. Preporučljivo je da suvi puder za starije kože ima malo sitnih svetlucavih čestica u sebi. Naglašavam – malo i sitnih! Ako je previše svetlucav puder, izgledaćemo oznojeno ili masno.

Takođe, preporučujem da pogledate pudere sa oznakom transparent ili translucent. Po pravilu, prvi bi trebalo da ima u sebi vrlo malo pigmenta, a drugi bi trebalo da bude blago svetlucav, mada su oznake sada svakakve. To što puder nema mnogo pigmenta, a ima sastav koji fiksira i matira – odlično je, jer ćete lakše naći boju koja vam odgovara, bez dodavanja velike količine boje. Neki mogu biti i sasvim bele boje – ne plašite se da ih probate! Puderi u kamenu i prahu takođe se mogu naći u korektivnim bojama (žućkasta, zelenkasta i bledoljubičasta). To su korektivne boje i ne preporučuju se za privatnu upotrebu, bez potrebe. Većina kolor korekcija može se uraditi tenovima i korektorima.