Modna eksplozija karnera, detalja koji volimo da ne volimo | To sam ja

Modna eksplozija karnera, detalja koji volimo da ne volimo

Dizajneri su počeli da nas daruju jakim volanima, odvažnim i snažnim modnim detaljima koji naglašavaju samopouzdanu i zabavnu ženu

Možda ste veći deo života bili od onih koji odmahnu rukom i namršte se na sami pomen karnera. Možda ste i dalje takvi, ali onda mora biti da ste srca kamenoga. Koliko god da smo imali otpor na eksploziju karnera tih ekscentričnih osamdesetih, danas je karner nešto sasvim drugo. Naravno, on i dalje može biti dekorativni element, ali nije neočekivano da sam po sebi postane čitav odevni predmet.

Dok nas trendovi već skoro pola dekade zapljuskuju karnerskim talasima, ovog proleća, nakon dve godine asketskog oblačenja, i najjači među nama popustiće tendencijama i naći se u vrtlogu tekstila.

Španska kragna

Šta vam, zapravo, prvo prođe kroz glavu kada vam neko pomene redove volana (malo zaboravljen naziv za karner)? Možda devojčica iz 50-ih, s plavim loknama, koja nosi bebi-plavu haljinu u karnerima i crne lakovane Meri Džejn cipele Ili jedna od onih lepotica na predratnom koktelu u filmu Prohujalo s vihorom, s dugim krinolinama pastelnih boja koje se dave u redovima volana.

Kad razmislite na taj način, odeća s karnerima danas može delovati zastarelom i staromodnom. Istina je da ovaj detalj nije oduvek bio ženstven, a u nekim periodima istorije bio je i neočekivano trendi, čak i iz našeg ugla.

Danas karner može biti dekorativni element, ali nije neočekivano da sam po sebi postane čitav odevni predmet

Španska kragna | To sam ja
© Lars Anders / Shutterstock.com

Zapravo, mogli bismo reći da je sve počelo u Španiji, u davnom 16. veku, kada su gornji delovi vojne odeće počeli dobijati sve kraće rukave, kako bi ono što je ispod počelo polako da se nazire. Pretpostavka je da taj prvi pokušaj nije bio modni već praktičan. Ali, maštoviti krojači iskoristili su ovaj momenat i počeli su to koristiti u šivenju odeće tako što su ubacili traku koja je omogućavala da se potezanjem materijal nabere još više. Od tog momenta, karneri će se umnožavati i postati detalj za sebe koji će podrazumevati izvesnu veštinu štirkanja i slaganja, kako bi kreirao najprepoznatljiviju oznaku španskog renesansnog kostima – špansku kragnu. Taj karner će postati simbol prevlasti, pa će kraljica Elizabeta I, dok je njen uticaj nad Španijom rastao, ovaj detalj usvojiti kao simbol svoje moći i podići ga na još viši nivo. Od njega će napraviti odevnu skulpturu i znak ličnog trijumfa. Njeni podanici visokog položaja i kraljevski srodnici, i muški i ženski, nosili su odeću sa volanima, ponekad čak potpomognutu konstrukcijom, kako bi se sve držalo na svom mestu.

O odnosu Luja IV prema karneru kao dekorativnom elementu i Francuzima uopšte, sve do rokoko eksplozije za vreme Marije Antoanete, mogli bi se (a i jesu) pisati romani.

Karneri su koketni

Ako bismo sada malo premotali film unapred do dvadesetog veka, videćemo da su se stvari naglo promenile. Istorija karnera preko noći se udaljila od muške i polako postala ženski modni detalj. U 50-ima je postao snažno povezan s devojačkom nevinošću i slatkoćom, dodatno naglašavajući tihu, krotku ulogu žene u društvu. U 80-ima volani su počeli postajati sve veći i ekstremniji. Možda se sećate ili ste u filmovima videli one divlje venčanice koje u slojevima odbijaju sve oko sebe, često u kombinaciji s velikom i kovrdžavom frizurom.

I evo nas sada u 2022. Nema šanse da volan još uvek predstavlja žensku nevinost. Dizajneri   link  https://tosamja.media/moda-kao-inspiracija-kako-dizajneri-mastaju-u-idealnom-svetu/ su počeli da nas daruju jakim volanima, odvažnim i snažnim modnim detaljima koji naglašavaju samopouzdanu i zabavnu ženu. Karneri su koketni, ali u isto vreme dominantni, i sugerišu moćnu, žensku snagu. Na plaži, na poslu, na zabavi – nabori su svuda jednaki po žestini.

Ono što je najlepše jeste da onako kako se danas nose mogu biti atraktivni za svaki stil odevanja, bilo da su vaše modne navike avangardnije, pa ćete poneti odevni predmet koji je ceo iz jednog blagog talasa ili ste starinski, romantični tip koji će karner poneti u obliku tila i čipke.

Volani se i ove godine vraćaju kao vrhunski nosilac vaše letnje garderobe. Odlučite se za romantiku i nosite mini-haljine s volanima ili maksi-haljine s naboranim detaljima na ramenima. Ako ste sportski tip, ubacite volane na šorts i kombinujte ih sa belom ili sivom košuljom i patikama ili sandalama.

Nabacite kupaći kostim sa volanima i budite kraljica na plaži

Beli kupaći | To sam ja

Za one kojima su karneri i dalje samo daleka ideja s kojom će se teško sroditi, predlažemo da barem jednostavno nabace kupaći kostim sa volanima i budu kraljica na plaži.

Vredi pokušati, uz minimum uzurpiranja ličnog stila. Možda vam se i dopadne.