Ženske noge

Meri Džejn cipele – od crtanog filma do visoke mode

Nazvane po popularnom liku iz crtanog filma, cipele su dizajnirane imajući u vidu decu, ali ubrzo su postale omiljene među ženama raznih generacija

Ne znam da li je to slučaj sa vama, ali mnogi od nas još uvek pamte svoje prve lakovane cipelice sa kaišem preko risa. Ono što ih je, između ostalog, razliklovalo od drugih cipela iz detinjstva je i to što su najčešće bile crne boje. U odnosu na šareni svet dečje obuće, to su bile cipele koje su nas momentalno prebacivale u svet odraslih i činile nas ravnopravnim sudeonicima u porodičnim proslavama i odlascima u posete. Ideja da su to cipele za posebne prilike, zapravo je i bila najveća prednost ovog, prvog među asesoarima.

Ideja da su to cipele za posebne prilike, najveća je prednost ovog, prvog među asesoarima

Ove su prilike bivale sve posebnije kako su naša stopala rasla i iskustva bivala sve više naša, a sve manje filtrirana kroz prizmu porodice. Tako je i štikla na ovom tipu cipele bivala viša srazmerno broju godina koje se gomilaju, a vrh sve više bio izraz ličnog stava i stila.

Ipak, o istoriji ovog tipa obuće i specifičnom imenu koje nose, retki poštovaoci mode imaju neka detaljna saznanja. Pa hajde da onda, ovog puta, podelimo sa vama ono što smo od informacija tokom vremena sakupili.

Štikla na ovom tipu cipele bivala je viša srazmerno broju godina koje se gomilaju, a vrh je sve više bio izraz ličnog stava i stila

Meri Džejn cipele započinju svoj put početkom 1900-ih kada ih proizvođač cipela iz Misurija, The Brown Shoe Company, prvi put pušta na tržište. Nazvane po popularnom liku iz crtanog filma, cipele su dizajnirane imajući u vidu decu, ali su ubrzo postale omiljene među ženama raznih generacija. Tokom godina ova će obuća koračati modnim pistama uz potpis brendova kao što su Šanel, Guči i Prada. Elegantna, ali konzervativna priroda ove cipele čini je svestranom opcijom.

Elegantna, ali konzervativna priroda ove cipele čini je svestranom opcijom

Do tridesetih godina prošlog veka ova obuća se vezivala isključivo za decu, i to jednako za dečake kao i za devojčice. U tom periodu, dečaci će pomalo početi da prelaze na čuvene oksford cipele i polako će Meri Džejn za ovaj pol postati prošlost. Tokom 1940-ih, ovaj će asesoar preći okean i njihova popularnost će biti srazmerno velika u Evropi, kao i u Americi. Kako se njihova popularnost uvećavala, ove cipele će postati čest izbor žena svih životnih doba.

Originalne Meri Džejn cipele bile su izrađene od crne kože ili laka što im je davalo prepoznatljiv sjaj i izgled zbog kojeg su i stekle internacionalnu popularnost. Gornjište je načešće bilo čisto i bez ukrasa, ali su se ubrzo pojavili ukrasi u vidu cvetova, najčešće izvedenih perforacijom ili ukrasnim štepom.

Mada je kreacija ovakvog para cipela imala za cilj da ispuni jednostavnu potrebu za svečanom dečjom obućom, nadmašila je očekivanja postavši stalni pratilac popularne kulture. Tako će, nakon što je pala niz zečju rupu, Alisa zakoračiti u psihodelični svet čuda u klasičnom paru crnih Meri Džejn cipela. Uz dečju plavu haljinu, njen izgled bio je prožet vrstom nevinosti koja će ozbiljno uticati na arhetip dečje mode ranih 1950-ih.

Dizajneri poput Meri Kvant i Gabrijele Šanel prepoznali su da unutar jednostavnosti ovih cipela postoji potencijal za eksperimentisanje i apstrakciju

Neočekivana moć ove uniseks cipele nadišla je granice SAD i preplavila modu za odrasle na međunarodnom planu. Dizajneri poput Meri Kvant i Gabrijele Šanel prepoznali su da unutar jednostavnosti ovih cipela postoji potencijal za eksperimentisanje i apstrakciju. Od tada, Meri Džejn cipele su usklađene s nizom stilskih estetika i supkultura, u rasponu od gotika, preko glam roka, pa sve do hipsterskih vitidž supkultura.

Iako su uvek bile na neki način prisutne, devedesete im donose popularnost zahvaljujući avangardnoj rok sceni, a Kortni Lav će biti jedan od glavnih promotera ovog tipa obuće. Ova podvrsta imala je zdepastu petu, deblji kaiš i veliku, naglašenu kopču.

Devedesete im donose popularnost zahvaljujući avangardnoj rok sceni

Kako je dekada odmicala, stil se dalje razvijao. Pank, gotik tinejdžeri i mlade žene nosile su Meri Džejn cipele koje su osim zdepaste pete imale i platformu na prednjem delu (podvrsta koja polako osvaja modne piste i u ovoj, 2022. godini). Često su bile uparene sa čarapama do kolena ili mrežastim, dodajući grandž notu inače ženstvenoj cipeli.

Kako se čini, cipele M. Dž. izdržale su test vremena. Od crtanog filma do visoke mode, od detinjstva do duboke starosti, ove cipelice nikada neće izneveriti vaše očekivanje da izgledate ženstveno, a ujedno i pomalo zaigrano.