Mitološka priča o znaku Škorpiona

Sazvežđe Škorpiona povezano je sa starogrčkom legendom o velikom lovcu Orionu.

Orion je bio lovac iz Hirija, Posejdonov sin, najlepši među ljudima tog doba i ne baš omiljen među bogovima na Olimpu.

Bogovi su ga zbog njegovog nedoličnog ponašanja prema Meropi, ćerki jednog od sinova boga Dionisa, oslepeli. Iskusio je gnev bogova, ali je vid vratio gledajući u sunce koje se rađalo.

Kaže se da je proganjao Plejade – sedam kćeri titana Atlasa, koje je Zevs pretvorio u golubice i postavio na nebo.

Džulija Roberts rođena je u znaku Škorpiona © taniavolobueva / Shutterstock.com

Jednom prilikom, kada je Orion krenuo u lov, ugledao je Artemidu, boginju lova i poželeo da mu baš ona bude ljubavnica. Uvređena njegovom drskošću i bežeći od njega, pronašla je malu, čudnu životinju sa otrovnom bodljom, škorpiona, i poslala je na Oriona. Životinjica ga je izujedala i Orion je umro.

Druga priča kaže da je Apolon, videvši Oriona na horizontu, nagovorio Artemidu da pogodi najsjajniju tačku strelom, što je ona i učinila ne sluteći da je to Orion koji pliva. Videvši šta je uradila, očajna, molila je Zevsa da ga uzdigne u sazvežđe što je on posle nekog vremena i učinio.

Još jedno predanje kaže da je boginja Gea raspolutila zemlju i iz nje pustila otrovnu škorpiju na njega kada je videla Oriona kako juri i napada sve životinje na zemlji.

Škorpije su ljudi ekstrema, pedantni i nadasve senzitivni – ili ih vole ili ih se plaše.Spadaju u najharizmatičnije znakove u zodijaku.

Prepoznatljivi su po svojoj intenzivnoj i tajnovitoj prirodi. Krasi ih duboki senzibilitet i karakter pun strasti. Intuicija i mističnost su ono po čemu ih drugi prepoznaju.

Škorpion je znak smrti i regeneracije, sa velikim darom opažanja, znak izuzetne oštroumnosti i izražene inteligencije.

Poznate ličnosti rođene u znaku Škorpiona:

●       Fjodor Dostojevski

●       Klod Mone

●       Grejs Keli

●       Demi Mur

●       Džulija Roberts

●       Anđelka Prpić