Grafički prikaz horoskopskog znaka Blizanac, na crnoj pozadini u blagoj izmaglici.

Mitološka priča o znaku Blizanaca

Grčka legenda govori o postojanju dva brata – Kastora i Poluksa. Kastor je bio čuven po svojoj veštini upravljanja konjima – znao je da ukroti i najbešnje konje, a Poluks po veštini pesničenja i udaraca u borbi.

Prelepa kraljica Leda, žena spartanskog kralja Tindareja, bila je čuvena po svojoj raskošnoj lepoti. Zevs se zagledao u Ledu i prerušivši se u labuda uspeo je da joj se približi. Posle određenog vremena, Leda je rodila Zevsu blizance Poluksa i Jelenu – ženu zbog koje će se voditi rat s Trojom. Tindareju je rodila sina Kastora i kćer Klitemnestru.

Poluksa je Zevs učinio besmrtnim, a Kastor je bio smrtnik.

Kako su Kastor i Poluks bili približnih godina, zajedno su rasli i nisu se razdvajali.

Njih dvojica bili su u lošim odnosima sa braćom Idom i Linkejem. Jedan od njih, Ida, Kastora je probio kopljem u grudi i on je izdahnuo.

Poluksova tuga bila je prevelika. Videvši to, Zevs je omogućio Poluksu da po jedan dan naizmenično bude na Olimpu, a jedan sa Kastorom u Hadu – podzemnom svetu, kako bi mu olakšao bol.

U njihovu čast, Zevs ih je pretvorio u zvezde i uzdigao u sazvežđe da zajedno svetle i podsećaju na neizmernu bratsku ljubav.

Vitalni, inteligentni, vole život

Rođeni u ovom znaku su veoma vitalni, inteligentni, vole život i umeju da žive. Promene ih privlače, a njihova snaga proističe iz prevelike moći adaptacije, kao i prevrtljivosti. Prilično su mudri i lukavi, radoznali i dobri govornici.

Poseduju dvojnu prirodu, često su mladalačkog izgleda, preziru starost i bolest.

Šala je deo njihove dvostruke i nestalne prirode.

Ne podnose monotoniju i dosadu. Poseduju sposobnost da svoju dinamičnu prirodu uvek usmere ka kretanju i akciji. Ovi ljudi, zahvaljujući svojoj duhovnoj elastičnosti, lako se uključuju u ambijent i prilagođavaju tuđim mentalitetima, iako im nije mnogo stalo do tuđeg mišljenja.

Komunikativnost koju poseduju uvek im garantuje neočekivani uspeh.

@Marco lacobucci Epp

Poznati rođeni u znaku Blizanaca:

  • Zdravko Čolić
  • Novak Đoković
  • Velimir Bata Živojinović
  • Mihajlo Miša Janketić
  • Biljana Ristić