Medijska higijena od malih nogu

Medijska higijena od malih nogu

Posebno je važno ohrabrivati decu tokom čitavog njihovog odrastanja i sazrevanja da vesti i sadržaje koji do njih dolaze pažljivo tumače i budu aktivni, ali oprezni učesnici u medijskom i digitalnom prostoru

Da li i vi ujutru, čim otvorite oči, prvo uzmete mobilni? Najčešće odmah preletimo po Fejsbuku ili Tviteru ili pročitamo najnovije vesti na njuz aplikacijama. Ta glad za informacijama postala nam je prva potreba koju ujutru zadovoljimo, pre nego što se umijemo ili popijemo kafu.

Dok smo se mi, pripadnici generacije X i milenijalci, postepeno navikavali na upliv tehnologije u našu svakodnevicu, naša deca se praktično rađaju sa telefonom u rukama i okruženi ekranima uređaja.

Zbog toga je posebno važno ohrabrivati decu tokom čitavog njihovog odrastanja i sazrevanja da vesti i sadržaje koji do njih dolaze pažljivo tumače i budu aktivni, ali oprezni učesnici u medijskom i digitalnom prostoru.

Svest o porukama kojima smo izloženi, a koje na različite načine oblikuju naše stavove ili ponašanja, često se naziva i „medijska higijena”

Samo tako deca koja su po prirodi digitalno spretna mogu odrasti u digitalno pismene osobe.

Kao što vodimo računa o tome šta jedemo, kako brinemo o svom zdravlju i negujemo svoje telo i um, moramo razumeti, planirati i birati ono što čitamo, gledamo ili čujemo u medijima i na platformama. Ta vrsta svesti o porukama kojima smo izloženi, a koje na različite načine oblikuju naše stavove ili ponašanja, često se naziva i „medijska higijena”.

Nema jednostavnog rešenja za pripremu deteta na sve što ga čeka u susretu sa medijima i upotrebom tehnologije, ali moguće je pratiti neke preporuke. Za početak, obratite pažnju na sledeće.

Kada detetu dati telefon u ruke

Prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije, ne dajemo telefon u ruke deci mlađoj od 18 meseci, a kasnije možemo početi sa edukativnim sadržajima koji utiču na kognitivni i emocionalni razvoj deteta, poput pesmica, crtaća, pozorišnih predstava i priča.

Izbegavajte negativne reakcije u planiranju korišćenja uređaja sa svojim mališanima, jer to stvara distancu i utiče na izgrađeno poverenje

Kada je vreme za društvene mreže

Deca uzrasta od 7 do 11 godina počinju da se interesuju za društvene mreže, mada je starosna granica za kreiranje profila 13 godina. Pošaljite detetu predlog za prijateljstvo na mreži, ali poštujte ukoliko ono to ne želi. Pažljivo postavljajte pitanja o svemu što vas interesuje i demonstrirajte iskrenu nameru da upoznate njen ili njegov svet, dok zabrane i kazne mogu biti kontraproduktivne.

Koliko vremena treba provoditi ispred ekrana

Stručnjaci preporučuju da se deci do pet godina ograniči vreme korišćenja uređaja na najviše jedan sat dnevno, vodeći računa da sadržaj bude primeren uzrastu. Za stariju decu ne postoje striktne preporuke, ali vreme ispred ekrana ne sme da zameni ili ugrozi san, društvene ili fizičke aktivnosti deteta. Izbegavajte negativne reakcije u planiranju korišćenja uređaja sa svojim mališanima, jer to stvara distancu i utiče na izgrađeno poverenje. I budite spremni da oprostite povremene greške.

Kako bi se roditelji bolje snašli u vođenju deteta kroz savremeni svet (digitalnih) medija, program Nova pismenost, koji zajednički sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion je, u partnerstvu sa Ministarstvom kulture i informisanja, pripremio i objavio Priručnik medijske i informacione pismenosti za roditelje.

Priručnik možete besplatno preuzeti na sajtu: https://novapismenost.rs/.