Vaspitanje devojčica

Vaspitanje devojčica – naučimo ih da veruju u sebe

Nema razlike u opštoj inteligenciji između muškaraca i žena, ali zbog vaspitanja i obrazovanja žene često potcenjuju svoje intelektualne sposobnosti

Moja unuka o kojoj sam već pisao i koja voli balet danas je pobedila u dečjoj trci u skijanju u Austriji. Iako je skijanje naučila kasnije od nekih drugih učesnika, čini se da je imala više samopouzdanja i baš zato pobedila.

Verovatno se ne bih javno hvalio da mi nije „uleteo” izvanredan članak: „Rodne razlike u samoprocenjenoj inteligenciji: istraživanje muške nadmenosti i problem ženske poniznosti”.

Objavljen je u časopisu u kome smo pre nekoliko meseci i sami objavili rad.

Otkriveno je da su najjači pokazatelji precenjivanja koeficijenta inteligencije – biološki pol, a zatim psihološki pol

Konstatuje se opštepoznata stvar da nema razlike u opštoj inteligenciji između muškaraca i žena, ali da zbog vaspitanja i obrazovanja žene često potcenjuju svoje intelektualne sposobnosti. U objavljenoj studiji istraženo je koliko dosledno muškarci i žene procenjuju sopstvenu inteligenciju i odnos prema samopoštovanju sopstvene ličnosti. Otkriveno je da su najjači pokazatelji precenjivanja koeficijenta inteligencije biološki pol, a zatim psihološki pol.

U većini zemalja detetu se rođenjem nameće slika muške superiornosti i ženske podređenosti, ili kako su autori to nazvali – muška nadmenost i ženska poniznost. Zašto muškarci sebe vide kao pametnije, dok žene dosledno sebe potcenjuju, kada nauka pokazuje da nema razlike. Istorijski gledano, verovalo se da su žene intelektualno inferiorne jer su imale nešto manje lobanje. Po istoj logici, slon bi bio pametniji od čoveka, ali srećom, pristupi iz prošlog veka uveliko su se promenili.

Otvoreno prihvatanje rodnih stereotipa o inteligenciji danas je retkost u većini kultura, ali postoji velika razlika u verovanjima

Veličanje sinova

Otvoreno prihvatanje rodnih stereotipa o inteligenciji danas je retkost u većini kultura, ali postoji velika razlika u verovanjima. Prikriveno i indirektno odobravanje muške superiornosti još uvek se može svuda videti. Klasične studije socijalne psihologije kažu da su sinovi uvek ocenjeni kao znatno inteligentniji od ćerki. I to je tako širom sveta. Takođe, i rodne razlike u samopoštovanju mogu biti važan faktor, pošto ljudi sa višim samopoštovanjem vide sve aspekte svog života pozitivnije. Devojčice i žene svoje samopoštovanje ocenjuju znatno niže od dečaka i ta razlika se javlja u ranoj adolescenciji.

U studiji je 228 učesnika (103 muškarca i 125 žena) sa prosekom od 22,62 godina zamoljeno da procene svoju inteligenciju i za to su dobijali poene. Prosečna ocena bila je 100 poena, odnosno dve trećine njih (66 odsto) bilo je u rasponu od 85 do 115 poena. Učesnici su takođe ispunili skalu opšteg samopoštovanja i Bem Sex-Role Inventory skalu koja meri muške i ženske osobine ličnosti. Hipoteza je bila da bi psihološki pol (muškost ili ženstvenost) bio bolji pokazatelj samoprocene od biološkog pola (muški ili ženski pri rođenju).

Klasične studije socijalne psihologije kažu da su sinovi uvek ocenjeni kao znatno inteligentniji od ćerki. I to je tako širom sveta

Ko misli da ne može, neće ni moći

Rezultati su pokazali da je biološki pol i dalje najjači faktor. Muškarci su svoju inteligenciju ocenili kao višu od žena. Međutim, psihološki pol je takođe bio veoma dobar pokazatelj, jer je muškost povezana sa višom inteligencijom i samopoštovanjem. Zašto je sve ovo važno?

Pre svega, zbog toga što devojke pokazuju manje samopouzdanja, što se donekle poklapa sa stavom da onaj ko misli da ne može, neće ni moći. Verovatno, upravo zbog toga devojčice koje potcenjuju svoju inteligenciju u školi imaju tendenciju da izaberu manje izazovne predmete – posebno iz nauke, tehnologije, fizike i matematike, što ograničava njihovo obrazovanje i izbor karijere nakon škole.

Neophodno je da podignemo aspiracije devojčica, ne samo zbog njih samih

Kasnije, ovo utiče na produbljivanje rodnog jaza u svemu, pa i u zaradi. Zbog toga je neophodno da podignemo aspiracije devojčica, ne samo zbog njih samih već zbog problem s kojima se svako društvo danas suočava. Idealno bi bilo kada bismo, kao roditelji, vaspitači i društvo, naučili devojčice da veruju u sebe, tako da budu oslobođene svih sumnji i da pobeđuju i u baletu i u skijanju, ali i u matematici i fizici.