poslovna zena

Maraton na štiklama – višak obaveza podriva karijeru

Deo agende sjajnih službenica i menadžerki tokom pandemije su i poslovi negovateljica, vaspitačica, kao i one redovne frustracije na radnom mestu… U otežanoj radnoj atmosferi ta vrsta mikroagresije ne pada lako

Dan zaposlenih žena liči na maraton na štiklama, a zbog zdravstvene krize mnoge trpe dodatno opterećenje, pokušavajući elegantno da usklade poslovne i porodične obaveze.

To potvrđuju i najnovije studije, koje govore o mikroagresijama koje posebno teško padaju u lokdaunu i dodatno otežanoj radnoj atmosferi.

Uprkos svim proklamacijama o jednakim poslovnim šansama bez obzira na pol, žene globalno i dalje manje zarađuju od muškaraca, a da bi napredovale, često rade više i duže od kolega.

Pandemija može dodatno da uspori karijeru sjajnih službenica i menadžerki, jer su tokom višemesečnog rada od kuće mnoge u agendu uvrstile poslove negovateljica, vaspitačica, učiteljica ili kuvarica.

Zahtevi žena za unapređenje ili povišicu često ne urode plodom, jer su, po nepisanom pravilu, one previše samokritične

Promeni ovog trenda može da doprinese svaka od nas, a pravi momenat za to je upravo kraj godine.

Upravljanje blagostanjem

Upravljanje svojim blagostanjem nije jednostavno, ali može da se savlada uz veru u sopstvene mogućnosti, iskustva drugih žena i savete stručnjaka.

Kraj godine pravo je vreme za promene, da se sagleda, a zatim i istakne učinak i doprinos poslovnim poduhvatima

Kako bi se frustracije zbog jaza u zaradama smanjile, stručnjaci su, na primer, i pre korone osnaživali žene da o tome govore, a većina je to iskustvo ocenila pozitivno.

Zaposlene žene nekada su prisiljene da biraju između majčinstva i karijere. Porodične obaveze dugoročno mogu da uspore karijeru i umanje prihode, pa i penziju.

Takva situacija ili, možda, nezadovoljstvo malom ili nikakvom nagradom za lavovski deo posla koji obavljamo, mogli bi da budu podsticaj da se okrenemo preduzetništvu i postanemo „sopstvene šefice”. Kroz taj proces ne ide se glavom kroz zid već uz solidarnost žena koje su prošle sličan put.

Porodične obaveze dugoročno mogu da uspore karijeru i umanje prihode, pa i penziju

Ako nismo spremne na radikalne rezove, nije loše da budemo svesne kako nas podriva nedostatak koncentracije zbog viška obaveza. I da se setimo da je briga o sebi, odnosno deset minuta joge ili lakiranje noktiju, bez osećaja krivice, lekovito.

Planiranje troškova

Naši zahtevi za unapređenje ili povišicu često ne urode plodom, jer su žene, po nepisanom pravilu, previše samokritične. Zato je kraj godine pravo vreme za promene, da najpre sagledamo, a zatim i istaknemo naš učinak i doprinos firmi.

Ili, ako ništa drugo, da naučimo da tražimo poštovanje i kažemo – ne, kada eventualno osetimo diskriminaciju.

Ako je sve to neizvodljivo zbog trenutnih okolnosti, jedan od načina da se preuzme kontrola nad karijerom i svojim budžetom je – planiranje troškova.

Finansijsko samoosnaživanje može u budućnosti da nas odvede upravo tamo gde želimo, ako postanemo svesne nepotrebnih izdataka i držimo se mesečnog budžeta.