muskarac u odelu

Šef ne očekuje pitanje: jesi li siguran? Prvo guglajte!

Šef verovatno zna, ili bi trebalo da zna sve odgovore, ali nikako ne bismo smeli baš njega da obaspemo svim „kako” i „zašto” koja su nam potrebna po povratku u kancelariju

Ako nam je povratak u kancelariju posle dužeg rada od kuće doneo neočekivana nesnalaženja, ne treba da se brinemo, kažu psiholozi.

Ne samo da smo mi izgubili rutinu, već su se i u firmi desile promene u koje, radeći onlajn, nismo mogli da steknemo potpuni uvid.

Naravno da nam je prvi impuls da se podrobno raspitamo o svemu! Međutim, dok se ne vratimo na spontanu poslovnu komunikaciju, preporučljivo je promisliti kada, gde i kako postavljamo pitanja. I možda najvažnije – kome koja pitanja postavljamo. Iako šef verovatno zna, ili bi trebalo da zna sve odgovore, nikako ne bismo smeli baš njega da obaspemo svim „kako” i „zašto” koja su nam potrebna.

Čak i u najopuštenijoj radnoj atmosferi, šef je ipak nadređeni i njegovo mišljenje presudno utiče i na našu platu i na perspektive napredovanja. To ne znači da treba da budemo paranoični, da razgovaramo s njim kao da hodamo po jajima, niti da postanemo poltroni. Ali, takođe ne znači da baš njega pitamo gde je pomeren aparat za skeniranje, ili, daleko bilo, automat za kafu.

Postavljanje neadekvatnih pitanja potkopava naš profesionalni kredibilitet i od saradnika pretvara nas u teret

prosedi muskarac

Samo prioriteti i važni ciljevi

Legitimno je želeti unapređenje i stoga biti proaktivan u komunikaciji sa šefom. Najbolji način da to postignemo je da šefu učinimo život lakšim. Stalno zapitkivanje je druga strana ove medalje i siguran put u propast. Zato je prvo pravilo komunikacije sa šefom: ne postavljajte mu pitanja na koja se odgovori mogu naći na Guglu. Postavljanje neadekvatnih pitanja potkopava naš profesionalni kredibilitet i od saradnika pretvara nas u teret, a svako želi da se otarasi tereta. Za neposredan razgovor sa šefom, koji obično ne traje dugo, važno je da se dobro pripremimo i da govorimo samo o prioritetnim pitanjima i važnim ciljevima. O izazovima možemo da razgovaramo samo ako rešenje nije moguće bez šefovog inputa. U tom slučaju, treba da dođemo s pripremljenim predlogom nekoliko solucija.

Pitanje koje nikako ne smemo da uputimo šefu je: Jesi li siguran? Iako vas niko nije zaposlio da se sa svim slažete i da samo govorite „da”, ovo je ipak prekoračenje granica. Ova rečenica potkopava šefov autoritet i najmanje što posle toga možemo očekivati jeste da nas više ne zove na sastanke. Ona pokazuje naše nepoverenje u šefa i njegove odluke. Ako zaista imamo sumnju u šefova rešenja, to treba da mu predočimo u četiri oka. Ali i tada možemo da govorimo samo o temi, a ne o tome da li je šef siguran ili nije. I obavezno je da ponudimo predloge i fokusiramo se na ono što nam je zajedničko: pozitivan ishod posla.

Dobri i loši razgovori o plati

Naše lične potrebe – ženim se, renoviram stan i slično – nisu nikakav osnov za povišicu

zbunjena zena za racunarom

Tema koja svakog zaposlenog interesuje, a apsolutno je zabranjeno o njoj razgovarati, a kamoli otvoreno pitati jeste: kolika je šefova plata. Ako je u pitanju čista radoznalost, na raspolaganju nam stoje „neformalni kanali”. Ako nam je, međutim, informacija potrebna da bismo bolje odmerili koliku platu ili povišicu možemo da tražimo, postoje sajtovi na kojima možemo da pronađemo podatke o platama u sličnim kompanijama. Najbolje je, ipak, da sačekamo trenutak i da sa šefom porazgovaramo konkretno o svom slučaju i svojim perspektivama. Većina šefova daće nam relevantne informacije.

Traženje povišice uvek je vruć krompir. Mnogi kažu da ako je ne tražite, nećete je ni dobiti. Malo je onih koji mogu da se pohvale da im je adekvatna povišica došla na srebrnom tanjiru. S druge strane, traženje povišice ili bonusa bez nekog naročitog osnova može biti kontraproduktivno. Za postavljanje takvog pitanja najbolje je izabrati trenutak kada smo neki posao ili projekat dobro obavili i uspešno priveli kraju. Naše lične potrebe – ženim se, renoviram stan i slično – ne samo da nisu nikakav osnov za povišicu, već, ako ih iznesemo, otkrivamo da smo suviše lični i nezreli, a to se nijednom šefu ne sviđa.

Oprezno sa zahtevom za prijateljstvo

Tema koja u poslednje vreme izaziva polemike jeste: treba li da pošaljete svom šefu zahtev za prijateljstvo na Fejsbuku. I mišljenja su prilično podeljena. Ako smo sigurni da će se sve što kačimo dopasti našem šefu, možemo da pokušamo, ali je možda ipak bolje sačekati da šef nama uputi takav zahtev, ako mu je do komunikacije putem Fejsbuka.