Madona

Ako se ne oblače u skladu sa svojim godinama, žene će neprestano biti podsećane na to koliko imaju godina, kao da one same to ne znaju

Pop zvezda Madona pojavila se pre nekoliko dana na svečanosti povodom proslave četrdesetogodišnjice MTV-a i u svom poznatom stilu šokirala javnost – na glavi je imala kožnu šapku u stilu njujorškog taksiste, a ispod mantila kožni bodi u stilu „dominatriks” dame. Zatim je okrenula leđa i svima pokazala svoju novu zadnjicu.

„Mislili su, kreteni, da nećemo trajati, a evo nas i dalje ovde”, rekla je na kraju svog govora i otpevala svoj čuveni hit Kao devica.

Reakcije su bile mešovite – od hvalospeva „da je samopouzdanje najvažnije oružje svake žene”, preko opakih komentara muškaraca da je ona baba koja izgleda kao da se spremila za provod u nekom londonskom svinger klubu, do onih da bi „ona i Džo Bajden bili idealan par”, iako je poznato da Madona ima dečka koji je skoro četrdeset godina mlađi od nje.

Da li je lepa ili ne, da li se unakazila plastičnim operacijama ili ne, da li je smešna ili ne, da li sa 63 godine izgleda savršeno ili jadno, stvar je ukusa.

Drugim rečima, i Madona je žrtva

Sve je to šou-biznis, a Madona je uvek znala kako da ustalasa javnost.

Muškarci su, uglavnom, zgroženi ovim njenim sado-mazo izdanjem. Feministkinje su oduševljene njenom hrabrošću i samopouzdanjem. Paradoksalno, i jedni i drugi pominju njene godine.

U pokušaju da teret godina obriše sa svoje pojave, Madona je učinila suprotno. Njene 63, odjednom su postale 93, a njena gola zadnjica postala je neka vrsta presude svim ženama u godinama.

Radikalni kostim, u stvari, uvek napravi kontraefekat – oblači ga da bi pokazala kako joj vreme ne može ništa, dok gola zadnjica, čak i kad je i dalje očuvana, samo podvlači svoju sopstvenu istoriju, vapeći da bude pohvaljena isto kao pre četrdeset godina. A radikalni kostim nije samo porno-garderoba – isti efekat bio bi i da se obukla kao devojčica i zavezala kikice.

Taj pokušaj da se bude kao devojka, kao tridesetak godina mlađa verzija sebe, jeste i znak samopouzdanja i znak izvesne slabosti, nametnute patnje zbog starenja. Ludilo savremene civilizacije ispostavilo je svetu satanski ultimatium: budi sve mlađi!

Drugim rečima, i Madona je žrtva.

To samo znači da je ženama, nažalost, kulturološki određeno da, nekako, u određenim godinama budu nevidljive, da bi bile ostavljene na miru. Ako se ne oblače u skladu sa svojim godinama, neprestano će biti podsećane na to koliko imaju godina, kao da one same to ne znaju.