Levi’s – platno u boji sentimenta | To sam ja

Levi’s – platno u boji sentimenta

Čak i pripadnici generacije milenijalaca, ili još i mlađi, imaju privilegiju da čak i sa svojim bakama dele priče o sentimentalnoj boji džinsa

Za one koji su se u poslednje tri dekade rodili i pridružili modnom nebu, ovo što je predmet naše priče može delovati neobično i nejasno. Možda su već načuli od svojih starijih prijatelja i srodnika ponešto o ovoj temi, a možda im deluje sve tako daleko i nejasno kao što im deluje, na primer, bakelitni telefon sa brojčanikom.

Za one nešto starije, čak i sada kada poseduju veliki broj farmerki raznih krojeva i desena, one levi’s 501 iz srednje škole, do kojih se teškom mukom dolazilo, ipak će izmamiti osmeh na lice.

Sećanje na legendarni par levi’s 501 je sećanje i na čitav paket nežnih uspomena na neka nevina vremena

Džins za svako vreme | To sam ja
© Creative Lab / Shutterstock.com

Čak i ako ih kasnije nikada više niste kupile i nosile, jer ruku na srce, ni tada niste baš bile sigurne da su vam uz savršenu tinejdž figuru idealno stajale, ipak, sećanje na njih je sećanje i na čitav paket nežnih uspomena na neka nevina vremena.

Kako je levis zapravo prešao put od odeće za farmu (otud i u našem jeziku naziv farmerke) do odeće mondenskih krugova zapadnog sveta, probaćemo da osvetlimo u nastavku.

Kako su žene osvojile framerke

Iako su farmerke, bez ikakve sumnje, postale uniforma za modne urednike, modele i sve ostale na ulici, počele su kao skromni komad muške radne odeće, cenjen najviše zbog svoje izdržljivosti, a nipošto zbog svog naknadno dodatog cool faktora.

G Levis je prepoznao potrebu da žene imaju praktične i čvrste pantalone, mnogo pre nego što je većina brendova bila spremna da prizna da i žene imaju dve noge

Od vremena kada su levis farmerke prvi put predstavljene 1873. godine do danas, industrija džinsa doživela je nezamislive promene koje su utkane u kulturno-političku istoriju sveta, uključujući tu i stalnu borbu za ravnopravnost polova. Levis je prepoznao potrebu da žene imaju praktične i čvrste pantalone, mnogo pre nego što je većina brendova bila spremna da prizna da i žene imaju dve noge. Kad se toliko ženske mode smatra nepraktičnom i stalno promenljivom, zanimljivo je uzeti u obzir da je jedan od najčešćih komada ženske odeće zapravo napravljen da bude izdržljiv, praktičan i, što je najvažnije, isključivo za muškarce u samom startu.

Sada se vraćamo i na to kada su i kako levis farmerke postale deo ženskih ormara i zašto su i dalje noseći deo aktuelne mode.

Pre nego što je njegovo ime postalo sinonim za džins, Levi Štraus je bio vlasnik radnje u San Francisku koja je prodavala zalihe rudarima za vreme Zlatne groznice. Nakon što je 1873. godine patentirao postupak povezivanja tekstila metalom, postao je tvorac onoga što je možda najtipičniji odevni predmet zapadnog društva.

Metalni, cool asesoari

Uprkos uvreženom mišljenju, Levi Strauss & Co. nisu izmislili ono što mi znamo kao farmerke – i pre je bilo dosta sličnih džins pantalona. Međutim, dodavanjem metalnih asesoara na područja koja su obično izložena najvećem stresu, kao što su džepovi, Levis je otkrio način za izradu komada koji će izdržati test vremena. Ovi kombinezoni do struka, kako su ih zvanično nazivali do 1950-ih, imali su jedan džep pozadi, džep za sat, kopču za podešavanje struka, dugmad za tregere i zakovicu u međunožju kako bi se izbeglo paranje.

Kad je Levi Štraus prvi put predstavio svoje pantalone sa potpisom, definitivno nije imao na umu žene. Ipak, tih 1890-ih, to nije sprečilo mnoge buntovne dame da usvoje muške levis pantalone za jahanje konja, rad na farmama ili druge fizičke aktivnosti, mnogo pre nego što su ih modni časopisi ili mejnstrim zapadno društvo smatrali prihvatljivim.

Tunika sa jahaćim pantalonama

Godine 1918, dok se rat bližio kraju, Levis je predstavio liniju ženskih odevnih predmeta pod nazivom Freedom-Alls, što su zapravo bili jednodelni odevni predmeti koji su se sastojali od pamučnih tunika povezanih sa jahaćim pantalonama. I zaista, bio je to korak bliže za slobodu u odevanju svih, baš kao što je ime ovog komada govorilo. Samo je dekadu i po daleko bila prva kolekcija ženskog džinsa koja je svetlost dana ugledala 1934.

Od vremena kada su levis farmerke prvi put predstavljene 1873. godine do danas, industrija džinsa doživela je nezamislive promene

Odatle do danas ovaj komad će biti duboko isprepletan sa istorijom borbe za ženska prava i pratiće pripadnice ženskog pola u korak, menjajući se zajedno s njihovim navikama.

Baš kao i u decenijama za nama, žene danas ponosno nose džins dok su uključene u stalnu borbu za ravnopravnost polova širom sveta. Kako se moda menja i društvo razvija, žene nastavljaju da vole praktičnu prirodu farmerki i, srećom, sada ih ne moraju krasti sa muškog odeljenja u radnjama.

Ako ste pripadnik generacije milenijalaca ili još i mlađi, imate privilegiju da čak i sa svojim bakama možete da delite priče o sentimentalnoj boji džinsa.

Toliko je daleko svet stigao za poslednjih stotinak godina. Koliko je samo to neprocenjivo!