Lagerfeld sa crnim naočarima za sunce, pored je manekenka koja se smeši.

Lagerfeld – Met gala povod za priču

Prošao je Prvi ponedeljak u maju, čuvena Met gala. Za sve nas koji smo pratili izazove sa kojima se manifestacija borila u godinama kovid iskakanja iz šina, zadovoljstvo je videti da se događaj vratio u stari kolosek.

Dok ostali crveni tepisi pomalo gube svoj sjaj, Met gala zadržava svoj kreativni naboj i želju da provocira. Mnogi bi rekli da zaslugu za to ima Ana Vintur, koja nepogrešivo pravi izbor zvanica, koji se trude da daju sve od sebe za ovu priliku.

Ove godine, povod za defile i izložbu bio je bogat život i karijera Karla Lagerfelda. Ove nedelje povod za našu kolumnu biće isti.

Nemački koreni dizajnera

Kada se priča o odevanju, nećemo Nemačku lako povezati sa glamurom, visokom modom i dizajnerskim bravurama. Ipak, bez problema, na prvu loptu, naći ćemo poveznicu sa kvalitetom izrade i sistematičnom proizvodnjom.

Bilo kako bilo, junak naše priče rodio se u Hamburgu 1933. i tu, u ranom detinjstvu, upio germansku sklonost ka konceptu i doslednost u radu koju će naknadno ukrstiti sa maštovitim rešenjima i dati doprinos modnom dizajnu, koji će ostati utkan i u istorijat brenda Šanel, ali i robnu marku Lagerfeld.

Kako se u pojedinim izvorima (od kojih je Karl godinama pokušavao da sakrije godinu svog rođenja) navodi, odrastao je u porodici imućnih intelektualaca, delimično zaštićen od nacizma koji je cvetao u godinama njegovog ranog detinjstva, odlukom njegovih roditelja da se iz Hamburga povuku u ruralne krajeve sve do završetka rata.

Tekst o Lagerfeldovoj smrti u Le Figarou © Hadrian / Shutterstock.com

Put u nepoznato

Tek sa povratkom u gradsku sredinu, svoju ljubav prema modi, koja je do tada počivala u najvećoj meri na isecanju slika iz modnih magazina, mogao je da počne da oživljava u realnosti.

Sa dubokim osećajem da je njegov privatni i profesionalni put negde van granica rodne Nemačke, sa samo četrnaest godina Lagerfeld donosi izuzetno hrabru odluku i uz podršku svojih roditelja seli se u Pariz. Bio je tamo tek dve godine, kada je odluka da pošalje niz skica i uzoraka tkanina na konkurs za modni dizajn usmerila njegov put u pravcu vrhunskih brendova.

Zauzevši prvo mesto u kategoriji dizajna kaputa, doći će u kontakt sa još jednim pobednikom, Ivom Sen Loranom, koji će mu u godinama koje su usledile postati i blizak prijatelj.

Ubrzo je usledila i saradnja sa francuskim dizajnerom Pjerom Balmenom, prvo na poziciji mlađeg asistenta, a kasnije i u ulozi pripravnika.

Usledio je, zatim, i niz saradnji sa brojnim francuskim kućama. Iako je Lagerfeld postao poznat u modnoj industriji po svom inovativnom stilu koji je brzo odgovarao na trenutne zahteve i promene, ovaj je mladi umetnik nalazio veliku inspiraciju i u prošlosti odevnih predmeta. Često je na buvljacima tragao za posebnim komadima, pronalazeći stare venčanice koje je naknadno dekonstruisao i davao im nov kreativni pečat.

Šanel revija 2018/2019 Priska nedelja mode ©FashionStock.com / Shutterstock.com

Šanel

Do dekade osamdesetih, Karl Lagerfeld je stvorio reputaciju zvezde koja ne promašuje u modnim krugovima Francuske. Bio je omiljen među novinarima koji su pomno pratili njegove promene ukusa i društvenog života. Bio je čest gost u centru boemskog kruga umetnika koji se prostirao od Pariza do Njujorka.

Tokom karijere, razvio je reputaciju unajmljenog vojnika koji uvek postiže cilj, pa se često selio iz jedne modne kuće u drugu, kreirajući opipljiv finansijski uspeh sa kojim se malo koji dizajner mogao meriti.

Tako ga je, ranih osamdesetih, put doveo u Šanel koji je u tom trenutku bio brend na izdisaju. U dekadama koje su usledile, Lagerfeld će do te mere svoje ime uvezati uz ovu marku da će se istorija Šanela za njega vezivati i vezuje skoro jednako kao i za čuvenu Koko, začetnicu brenda. Ono na čemu mu poznavaoci modnih prilika posebno odaju priznanje jeste veština da ostane veran postulatima ove prepoznatljive kuće, dajući joj ujedno svežinu i lični pečat.

Otprilike u to vreme Lagerfeld pokreće sopstvenu etiketu, koju je gradio oko ideje onoga što je opisao kao – intelektualna seksepilnost (moguće, mala posveta svojim porodičnim korenima). Tokom godina, marka je stekla reputaciju kvalitetnog kroja sa odvažnim konfekcijskim komadima poput kardigan jakni u jarkim bojama. Godine 2005. Lagerfeld će prodati brend Tomiju Hilfigeru.

Tu nije bio kraj njegovih umetničkih poduhvata. Od filma, fotografije, pa i povremenih izleta u svet dizajna za pojedine brendove, Lagerfeld je do kraja života 2019. ostao aktivan i kreativno angažovan.

Lanac radnji sa luksuznom garderobom, koji je Lagerfeld pokrenuo 1984. © ArDanMe / Shutterstock.com

Nakon smrti dizajnera, godine korone stavile su na čekanje jedan ozbiljan osvrt na njegovu karijeru, onakav kakav mu je svakako pripadao. Čini se da je ovogodišnja Met gala, prvenstveno izložbom koja zapravo jeste okosnica godišnjeg gala događaja, ispravila ovaj previd modne javnosti.

Naslovna fotografija Karl Lagerfled i Klaudija Šifer 2008. © viplflash / Shutterstock.com