tina tarner rokenrol diva

Rok kraljica Tina Tarner više se neće pojavljivati u javnosti

Legendarna diva danas ima 81 godinu i kaže da je sada srećna, uživa u kućnom životu, a vreme koje joj je preostalo želi da provede u zelenilu

Kraljica rokenrola, koja je prodala 200 miliona ploča i postavila Ginisov rekord sa 180 000 posetilaca koji su kupili karte za njen koncert na Marakani u Brazilu, definitivno se oprostila od publike.

Posle dokumentarnog filma o njenom životu – Tina (scenario i režija Den Lindsi i T. Dž. Martin), upravo prikazanog na Berlinskom filmskom festivalu, Tina Tarner se više neće pojavljivati u javnosti.

Napisala je nekoliko autobiografskih knjiga. Za treću autobiografiju Tina Tarner: Moja ljubavna priča, autorka je verovala da nikada neće biti napisana

„Sad sam srećna. Želim da vreme koje mi je preostalo provedem u zelenilu”, objasnila je Tina, sedeći u vrtu svoje kuće u Cirihu, iznad Ciriškog jezera. Ima 81 godinu i jedino što želi je da uživa u kućnom životu, za koji nikada ranije nije imala dovoljno vremena.

Još od ranije, od velike životne krize u braku sa Ajkom, Tina je otkrila budizam i postala njegov zagovornik i poštovalac.

Želim da vodiš ljubav sa mnom

Tina Tarner je napisala nekoliko autobiografskih knjiga. Za treću autobiografiju Tina Tarner: Moja ljubavna priča, autorka je verovala da nikada neće biti napisana. U prethodne dve autobiografije Tina je opisala svoje teško i siromašno detinjstvo, pevačke početke, borbu da u srednjim godinama napravi samostalnu karijeru i pre svega, ono što je publiku najviše zanimalo, svoju prvu ljubavnu priču, dramatičan brak i još teži razvod sa Ajkom Tarnerom.

„Na početku je bio veoma dobar prema meni” ili „Bez njega ne bih bila ovo što sam sad”, pisala je Tina iskreno, kao što je otvoreno govorila i o batinama koje je počela redovno da dobija kad je Ajk uvideo da ona postaje miljenica publike.

Kroz te knjige, Tina se oslobađala trauma koje su je decenijama pratile. Kad je, konačno, 2013. u svojoj 74. godini odlučila da se uda za Ervina Baha, s kojim je tada bila u harmoničnoj vezi već 27 godina, Tina je mislila da su za nju teške ljubavne priče završene i da je došlo vreme mira i harmonije.

Ervin se u njenom životu pojavio 1985. godine. Njemu je tada bilo 30, a njoj 46 godina. Kao perspektivan kadar nemačkog ogranka muzičke izdavačke kuće EMI, Ervin je dobio zadatak da je sačeka na londonskom aerodromu Hitrou. Sprijateljili su se i godinu dana je njihov odnos bio platonski, dok mu ona nije rekla: „Kad dođeš u Kaliforniju, želim da vodiš ljubav sa mnom”.

70 000 crvenih i žutih ruža

Od tada, Tina i Ervin svuda su se pojavljivali zajedno, ali o toj vezi mediji nisu mnogo pisali. U svim intervjuima brzo se dolazilo do pitanja o Ajku. Dobre veze nisu naročito zanimljive. Dobre veze, kao i srećne porodice, kako je pisao Tolstoj, liče jedna na drugu. Sve je bilo kako treba. Tina i Ervin ostajali su zajedno dok su se ređale njene turneje, albumi, knjige, filmovi. U svojoj branši, Ervin je napredovao i radio sa velikim muzičkim zvezdama kakve su Pol Makartni ili Pink Flojd. Iako se njeno bogatstvo procenjuje na 270 miliona dolara, ni njegovih 50 miliona nije zanemarljivo. Jedino, Tina dugo nije htela da ozvaniči tu vezu.

Ervin joj je dao bubreg, a priču o njegovoj velikodušnosti nije mogla da ostavi neispričanu. Knjiga je dobila jedini mogući naslov: Moja ljubavna priča

„Imam ljubav. Imam dobar život. Ne treba to da kvarim”, objašnjavala je. A onda je ipak, posle 27 godina dobre i „dosadne” veze, pristala da se uda za Ervina. Na svadbi, među 120 zvanica, bili su Opra Vinfri, Dejvid Bouvi, Đorđo Armani, Eros Ramacoti. Imanje je bilo ukrašeno sa 70 000 crvenih i žutih ruža.

Mlada je imala crnu čipkanu haljinu sa zelenom podsuknjom. Samo tri nedelje kasnije i ova ljubav je postala – ljubavna priča.

Na medenom mesecu Tina se probudila u hotelskoj sobi i nije mogla da pomera noge, a teško je govorila. Od moždanog udara joj se oduzela desna strana tela. Švajcarsko zdravstvo (Tina je nakon udaje zatražila i dobila švajcarsko državljanstvo) i njena jaka volja pomogli su joj da se oporavi i ponovo prohoda i počne normalno da govori. A onda su se nastavili problemi.

Prvo joj je otkriven karcinom u stomaku, a onda su joj otkazali bubrezi. Doktori su najavili život na dijalizi. „A ne”, rekla je Tina Tarner. „Ne želim da zavisim od mašine.”

Daj mi znak da nađem put

Još od ranije, od velike životne krize u braku sa Ajkom, Tina je otkrila budizam i postala njegov zagovornik i poštovalac. Od tada redovno peva i molitvu Gospodu i mantru Nam Myoho Renge Kyo, koja za nju znači „Daj mi znak da nađem put”. Ta mantra joj je oduvek pomagala da stigne na ono mesto u sebi koje joj pomaže da donese ispravne odluke, da živi mirniji i srećniji život.

„Možda je došlo moje vreme”, rekla je Ervinu. Ali, on se nije mirio s tim. Ponudio je da joj da jedan svoj bubreg. Prvo nije htela da pristane, pošto je on još mlad čovek, a ona je već dobro prevalila sedamdesetu. „Majka mi je umrla u 84, sestra u 74. godini”, govorila mu je. Ali, Ervin nije odustao.

Tako je izvršena ta operacija kojom je Ervin Tini poklonio svoj bubreg. Iako se Tina još u vreme svadbe zarekla da više neće raditi, čim se oporavila, prionula je na pisanje trećeg, završnog dela autobiografije.

Jednostavno, priču o Ervinovoj velikodušnosti nije mogla da ostavi neispričanu. I naravno, knjiga je dobila jedini mogući naslov: Moja ljubavna priča.