Devojka ispred tv-a

Kostimirani filmovi za idealan početak godine

Nema boljeg načina da se provedu prvi dani nakon novogodišnje noći, nego uz omiljeni napitak, par kolača i maraton kostimiranih filmova. Mi mir i spokoj nalazimo uz plovidbu kroz epohe, pa se nadamo da će i neke od vas to učiniti jednako srećnima.

Pred vas donosimo svoj izbor pet omiljenih filmova u kojima je kostim jednako važan akter kao i likovi koji su ih odenuli, uz nadu da je među njima i poneki od vaših favorita.

Prohujalo sa vihorom

Skoro da ne poznajemo nijednog kostimografa (a poznajemo ih prilično) koji barem nekada na početku svoje karijere nije sanjao kako bi zanosno bilo jednom za radnoga veka oblačiti Skarlet, u brojnim fazama njenog buntovnog života i sazrevanja. Kako da i ne pomisle to, kada je teško zamisliti radnju dramskog dela u kojem odeća igra tako bitnu ulogu.

Čitav razvojni put lika i mala istorija kostima epohe Američkog građanskog rata sadržani su u toj, tri sata dugoj sagi. Bez obzira da li ste ljubitelji divnih otvorenih tonova nevine devojčice pre početka ratnih dešavanja, ili čuvene maslinaste haljine od draperija sa osiromašene Tare, ili dubokih boja strasti sa kojima se srećete pred kraj filma, ovo će biti priča gde odeća neće ostati neprimećena.

Najčuveniji citat iz romana Prohujalo sa Vihorom- Ipak, sutra je novi dan

Još jedan mali detalj posebno je bitan za ovaj kostim. Ako ste čitali knjigu koja je predložak za ovu filmsku priču, imaćete zaista utisak da pred vama oživljavaju boje i teksture materijala opisanih na stranicama romana Margaret Mičel.

Marija Antoaneta

Kada je mlada Sofija Kopola zagrizla ovaj veliki komad kolača, mnogi su joj predviđali neuspeh. Neki su rekli da je film spor, a neki da je njen svet izgrađen oko Marije Antoanete zatvoren i autističan.

Ipak, ovaj film doneo je jedan sasvim novi pogled na najomraženiji ženski lik u francuskoj istoriji.

Sofija je, uz veliku pomoć Milene Kanonero (koja je, uostalom, dobila i Oskara za dizajn kostima u ovom filmu), dočarala opušten i pastelno šaren svet jedne tinejdžerke. Marija Antoaneta bila je mlada žena koja se, sticajem istorijskih okolnosti, u petnaestoj godini života preselila sa hladnog bečkog dvora u Versaj, koji je u to vreme bio sinonim zabave, sjaja i bogatstva.

Provlačeći tek poneki moderan detalj kroz kostim koji priča priču jednog burnog, kratkog života koji se sudario i sa nekim nesretnim istorijskim okolnostima, Kanonero je donela neponovljivu sliku rokokoa – tog istorijskog sinonima za preterivanje, ali i rođenje visoke mode.

Veliki Getsbi

Među ljubiteljima Ficdžeraldovog romana naići ćete na brojne rasprave da li je ekranizacija Baza Lurmana najboli prikaz ovog dela. S druge strane, za ljubitelje dvadesetih godina prošlog veka nema dileme da je ovaj film postao sinonim dekade.

Uz sve stilizacije i preterivanja koja idu uz ovog reditelja, kostim je uspeo da se nametne i preotme primat, bivajući u isto vreme i dosledan pratilac likovima i dešavanjima, a uspevajući pritom da zadobije i zasebnu slavu.

Tako ćete danas često čuti među mlađim generacijama kako se neko obukao u stilu Velikog Getsbija, a ne dvadesetih godina prošlog veka. Ovo je ujedno i jedinstven slučaj da je kostim iz filma definisao jednu (pri tom popularnu dekadu) skoro čitav vek nakon što je bilo njeno istorijsko postojanje.

Male žene

Film Male žene iz 2019. godine posebna je poslastica za poznavaoce ili ljubitelje dramaturgije kostima. Za razliku od prethodno navedenih filmova, gde je senzacija bila ono što nas zadržava prikovane uz ekran, ovde se susrećemo sa životom.

Nepretenciozno, inteligentno, živo i likovno pismeno, ovaj kostim finim vezom i na delikatan način priča priču bez želje da se nametne. Ipak, nemoguće ga je ne primetiti i on nekako povezuje sve likove u jednu priču koju ćete i vizuelno pamtiti.

Priča o Džejn Ostin (Becoming Jane)

Moguće je da je ova priča o mladoj Džejn Ostin mnogima ostala ispod radara. Ipak, naše mišljenje je da ako ste ljubitelji istorijskog kostima i kostimiranih drama, ne bi trebalo da je propustite. Bez posebnih efekata, zanatski dobra i standardna, ova kostimografska priča prosto pleni i drži pažnju. Nikava dodatna objašnjenja neće je obojiti bolje nego glumci koji kao da tom kostimu i epohi zaista i pripadaju.

Nadamo se da će vam neki od naših izbora ulepšati prve dane 2023. godine, a da će nekima od vas otkriti i neke lepe i čarobne svetove.