Žena u bež kaputu

Kaput – ključni komad zimske sezone

Uložite u kvalitetan klasični zimski kaput i otkrićete da će vas svugde dovesti sa dostojanstvom: od ponedeljka do vikenda, od svitanja do sumraka

Čim jesenji dani postanu izvesni i kiše i vetrovi smene duge sunčane intervale, kaput postane komad odeće o kojem sve više razmišljamo. Ako niste baš uvek sigurni šta su bitni momenti pri odabiru dobrog i, pre svega, funkcionalnog kaputa, podelićemo sa vama neka naša promišljanja na ovu temu. Možda će vam koristiti.

Bilo da putujete poslovno ili jednostavno šetate gradom, kaput može biti deo vaše vanvremenske linije ličnog stila. Nema boljeg načina da pošaljete sliku negovane osobe koja zna šta želi, od kvalitetno krojenog klasičnog kaputa, pogotovo ako ste u prilici da priuštite komad od mešavine kašmira i vune. I ma kako vam čudno to delovalo, kaput je onaj komad koji vam daje samopouzdanje, a sa dužinom kaputa se i vaša sigurnost uvećava. Deluje vam neverovatno? Možda, ali činjenica je da i u vojsci dužina kaputa raste sa visinom čina.

Odaberite boju kaputa koja laska vašem tenu


OlegRi © / Shutterstock.com

Boja i kroj

Krenimo, dakle, od početka. Odaberite boju kaputa koja laska vašem tenu. Boja je najmoćniji oblik vizuelne komunikacije kada je reč o odeći koju nosite. Ako odaberete prejaku ili presvetlu boju u odnosu na boju tena ili kose, osećaćete se kao da kaput nosi vas, a ne vi njega. Jednostavnije rečeno, prvo ćemo videti kaput, a zatim i vas.

I sa nud (nude) bojama treba biti veoma obazriv, jer pogrešna nijansa može učiniti da izgledate iscrpljeno ili umorno, dok prava nijansa može napraviti značajnu razliku. Naš vam je savet da, ako niste u prilici da birate, napravite presek između kaputa i lica, uz ešarpu ili šal u boji koji će podići utisak o vašoj svežini.

Pronađite oblik kaputa koji čini uslugu vašem telu i postavlja ga u savršen ram. Nema smisla ulaziti u rat sa svojom figurom. Na primer, ako ste žena lepih oblina, koje možda smatrate suvišnim, potražite fit ili A-liniju siluete. Svakako se klonite ravnog ili oversajz kroja, ma kako trendovi i modne stranice pozivali na odabir baš takvog kaputa.

Odlučite se za dužinu koja će pratiti vaš životni stil

Isprobajte kapute i sa nekim slojem odeće više i pogledajte kako izgledaju spreda, sa strane i otpozadi. Iako ova iskustva u kabinama mogu biti neprijatna, bolje je da ih proživite sami i pre nego što kaput kupite, nego kasnije kada, videvši neki čudan ugao u prolazu, počnete da se grizete zbog novca potrošenog na nešto što vas čini ozbiljno nezadovoljnom.

Težite neutralnoj boji kaputa koja dobro pristaje uz ostatak vaše odeće. Crveni kaput može izgledati neverovatno atraktivno i u žaru šoping groznice može vas poneti ideja da ga posedujete, ali trebalo bi se zapitati da li bi dobro izgledao sa onim što inače nosite.

Da li bi zaista izgledao dobro ili biste ga čuvali samo za neke posebne prilike i da li bi vam dosadio brže od dugogodišnje neutralne boje? Ipak, ako naiđete na neki kaput čija je boja atraktivna, a njegova cena neće značajno poremetiti vaš budžet, to bi mogla bila biti zanimljiva dopuna i izlet u vašim navikama u odevanju.

Pronađite oblik kaputa koji čini uslugu vašem telu i postavlja ga u savršen ram. Nema smisla ulaziti u rat sa svojom figurom

Dobra investicija

Odlučite se za dužinu koja će pratiti vaš životni stil. Ako vaša rutina obično uključuje putovanje na posao ili često idete na poslovna putovanja, želite brzo i lako da uskočite u svoj kaput i da vas on ne opterećuje ni gabaritom ni težinom. Verovatno ste i sami već otkrili da je kraći kaput praktičniji u automobilima, vozovima i avionima nego upuštanje u borbu sa nepotrebnim viškom tkanine dugog kaputa na malom prostoru.

Uzmite u obzir i koliko vaš stil života prati izloženost niskim temperaturama. Kako izgleda vaš tipčan dan ili nedelja? Na našem podneblju, na primer, dovoljno je hladno da će vam kaput biti potreban barem tri-četiri meseca.To je priličan period trošenja materijala. Stoga će odabir i ulaganje u vaš dnevni kaput za posao postati prioritet.

Tu odabir materijala postaje krucijalan, jer će vam biti važno da se osećate sasvim toplo i zagrejano, bez osećanja pregrejanosti kada se nađete u prevoznom sredstvu, redu u banci ili kada sa ulice uđete u neku radnju. Na ovom zadatku će vam prvenstveno vuna ili drugi materijali od životinjske dlake biti saveznici, jer je i u prirodi struktura njihovog krzna zamišljena da štiti na najbolji mogući način.

Danas je većina kaputa u ponudi napravljena od sintetičkih materijala, ali vam predlažemo da se malo pomučite i odvojite neki dinar više za odevni komad koji će barem u mešavini sadržati vunu. Ta će vam se investicija dugoročno isplatiti.

Uložite u kvalitetan klasični zimski kaput i otkrićete da će vas svugde dovesti sa dostojanstvom: od ponedeljka do vikenda, od svitanja do sumraka.