vesela devojka u crvenoj odeci

Odeća ima moć da utiče na vaše emocije i stavove

Najčešće i ne shvatamo koliko ono što smo odlučili da obučemo diktira naše raspoloženje i kako, zapravo, naši izbori utiču na ponašanje i stavove koje ćemo projektovati, kako prema nama samima, tako i prema drugima

Svakog jutra, kad se probudite i započnete dan, deo vaše rutine predstavlja odabir onoga što ćete obući. Sem ako niste u prilici ili bolje reći obavezi da na radnom mestu nosite uniformu, odeća koju biramo često govori o našim osećanjima. Najčešće i ne shvatamo koliko ono što smo odlučili da obučemo diktira naše raspoloženje i kako, zapravo, naši izbori utiču na ponašanje i stavove koje ćemo projektovati, kako prema nama samima, tako i prema drugima.

Veza između emocija i odevanja

Svi imamo omiljenu odeću – onu zbog koje se osećamo samopouzdano, kao da u njoj možemo da osvojimo svet. Mnogi čuvaju i odeću koja im više ne pristaje, ali zbog emocionalne težine ne mogu podneti da je bace, na primer onu prugastu haljinu sa značajnog ljubavnog sastanka ili farmerke iz osmog razreda osnovne u koje zasigurno nikada više nećete ući, ali ko zna. Veza između naših emocija i načina oblačenja sastavni je deo našeg ponašanja i našeg identiteta.

Emocije igraju tako značajnu ulogu u našem odabiru garderobe jer, zapravo, često nije odeća koju nosimo ono što određuje naša osećanja i stavove, već asocijacije koje u vezi sa tim komadima imamo. Eksperimenti koji su u tu svrhu sprovođeni pokazali su da ako isti tip belog mantila date dvema različitim grupama ljudi i jednima kažete da je to lekarska uniforma, a drugima da su to mantili slikara, oni će pokazati sasvim različite obrasce ponašanja pri izvršavanju određenih zadataka.

Ovaj primer sasvim dobro objašnjava i zašto biramo specifične tipove odeće u različitim situacijama, kako bi nas, na primer, osnažili i dali nam samopouzdanje (razgovor za posao, večernji izlazak) ili, sa druge strane, kako bi nam omogućili da se jednostavno utopimo u gužvu i postanemo neprimetni (najčešće kada se nosimo sa izvesnim životnim izazovima). Tako naša odeća utiče i na to kako se drugi odnose prema nama i određuje sliku koju želimo da im prezentujemo.

Kome se nije dogodilo da ga jedan slučajni pogled ka svome odrazu u prolazu natera da ubrza korak na putu kući

Drugim rečima – što više volite svoj autfit, to ćete biti sigurniji u sebe. To bi, zapravo, značilo da ako se ujutro probudimo i odaberemo kombinaciju koja nam iz raznih razloga ne odgovara i ne daje nam samopouzdanje, ostatak dana ćemo više biti svesni sebe i onoga što vidimo kao sopstveni nedostatak, nego što ćemo biti u prilici da se fokusiramo na posao ili uživanje u okolnostima.

To će se vrlo verovatno prepoznavati i u našem raspoloženju, pa ćemo se neretko ponašati nespretno, izbegavati bilo kakvu nepotrebnu socijalnu interakciju i postati krajnje zatvoreni u sebe. Uostalom, kome se nije dogodilo da ga jedan slučajni pogled ka svome odrazu u prolazu natera da ubrza korak na putu kući, pogotovo ako ste već ujutru izašli nesigurni u svoj odabir i to kako vam data kombinacija pristaje.

Intimna paleta boja

Mnogi čuvaju odeću koja im više ne pristaje, ali ne mogu podneti da je bace zbog emocionalne težine

Svi mi u nekim godinama već dobro znamo šta igra u našu korist kada je reč o obliku i formi odeće, ali čak i ako se ne snalazite sa formama i oblicima, boje su uvek tu da nam priskoče u pomoć. Psihologija boja nije više nikome velika nepoznanica i većina nas zna koja boja nosi koje značenje, ali bez obzira na to, svi imamo veoma intimnu paletu boja koja nas podiže i u najmračnijim momentima.

Nekada je to plavi džemper koji će učiniti da boja mora u vašim očima poprimi neki poseban odsjaj ili masivna ogrlica od crnog stakla koja će vaše tamne oči učiniti još misterioznijima. Ponekad će vam naruku ići i boja uniforme na poslu koji obavljate.

Naša odeća utiče i na to kako se drugi odnose prema nama i određuje sliku koju želimo da im prezentujemo

Postoji mnogo različitih naučnih studija na ovu temu, ali jedno je vidno – direktna veza između našeg raspoloženja, osećanja i onoga što smo odlučili da obučemo. To značajno utiče na naše buduće ponašanje, naše samopouzdanje i našu društvenu interakciju.

Ono što jeste u vašoj moći, to je da mimo razmišljanja o aktuelnim trendovima i diktatima birate odeću koja vas čini srećnima i u kojoj možete da prikažete najbolju verziju sebe.

I to je snaga mode.