Kakva kupovina usrećuje muškarce, kupoholičari ima li vas?

Istraživači tržišta kažu da su se muškarci opasno primakli ženama kad je u pitanju kupovanje garderobe i kozmetike, a ni automobili više nisu muška ekskluziva

Oduvek se pitam šta radi kupoholičarkina jača polovina dok ona manično kupuje. Da li je muški karakter zaista toliko jak da istrajno odoleva zadovoljstvima kupovanja, ili se i muškarci slade tekovinama potrošačkog društva, dok je sva povika usmerena samo na kupoholičarke!?

Očekuje se da okolina ima puno razumevanje za muškarca koji prigovara kad žena ode u minus da bi punila prepun orman.

Ali da li je zato ženi lakše da razume onaj sjaj u očima svog muža koji je uspeo da nabavi novi model štapa za pecanje, kad već u kući više nema mesta za gomilu istih takvih?!

Muškarca usrećuje kupovina stvari vezanih za njegov hobi ili omiljenu zabavu.

Problem je u preterivanju

Asortiman stvari čija kupovina usrećuje muškarce čini se širim od onoga kome robuju žene. On prvenstveno zavisi od kupovne moći, od kulturnog modela i starosti, ali uvek najviše od ličnih afiniteta.

Najčešće, muškarca usrećuje kupovina stvari vezanih za njegov hobi ili omiljenu zabavu. U toj zoni lako preteraju i najracionalniji muškarci, a preterivanje je ono što je problem, ne sama kupovina.

Gospođa iz mog komšiluka negoduje jer njen muž ujutru kupuje najmanje troje novina. „Zašto, kad nikad ne stigneš sve da pročitaš”, gunđa ona

I kao što muškarac ne razume ženino zadovoljstvo kad kupi više obuće nego što joj je neophodno, tako ni ženi nije lako da razume muška zadovoljstva. Naravno da gospođa iz mog komšiluka ne smatra lošim to što njen muž, stara škola, svakog jutra kupuje novine. Smeta joj što on uvek kupuje najmanje tri naslova. „Zašto, kad nikad ne stigneš sve da pročitaš”, gunđa gospođa, a njen muž samo uvređeno odmahuje rukom.

Tržište je more u kome plivaju i muškarci i žene, samo donekle različitim stilovima.

Od konja do šrafova

Potpuno iz istih izvora potiče nesporazum na vrlo udaljenoj prečki socijalne lestvice. Nesporazum između ozbiljnog biznismena i njegove supruge nastao je zbog velike ljubavi koju on gaji prema trkačkim konjima i spreman je da za vikend otputuje u Englesku samo da bi kupio novo grlo.

Tačno je da biznismen to sebi može da priušti, ali njegova supruga i dalje ne može da razume zašto ni one koje već ima ne može da obiđe češće nego jednom u dve nedelje.

Isti model ponašanja, isti poriv, možemo da vidimo i kad uđemo u bilo koju prodavnicu tipa „uradi sam”. Ima, naravno, i onih muškaraca koji brzo kupe šta im treba i odlaze. To su oni koji nabavljaju potrepštine za posao. Ali u toj radnji će se uvek naći i neki majstor amater, koji će strpljivo razgledati različite rafove i raspitivati se kod prodavca o performansama svega što mu je privuklo pažnju.

Često će mu zasijati oči kraj novog tipa bušilice, a sigurno će bar trideset odsto njegovog računa otići na robu „ako mi zatreba”. O tih trideset odsto njegova žena će misliti isto ono što on misli o još jednoj njenoj maskari ili paru sandala.

Sigurno će bar trideset odsto njegovog računa otići na robu „ako mi zatreba”

Najvažnija je kočnica

U potrošačkom društvu kupovanje je jedna od masovno prihvaćenih životnih radosti, a tržište je more u kome plivaju i muškarci i žene, samo donekle različitim stilovima.

Istraživači tržišta kažu da su se muškarci opasno primakli ženama kad je u pitanju kupovanje garderobe i kozmetike, a ni automobili više nisu muška ekskluziva.

Pretežno muški domen ostale su video-igre i erotski filmovi. Muškarac biznis klase častiće sebe satom, telefonom, opremom za tenis ili ekskluzivnim pićem, dok će ekološki svesni sportski tipovi više uživati u novom biciklu ili električnom trotinetu. Ipak, nijedna muška radost ne može se meriti sa sjajem na licu pripadnika IT elite koji je sebi kupio novu moćnu mašinu, najnoviji program ili neki drugi proizvod sa čudnim šifrovanim imenom, razumljivim smo unutar tog sveta.

Kupovanje je jedna od masovno prihvaćenih životnih radosti, a tržište je more u kome plivaju i muškarci i žene, samo donekle različitim stilovima

Bez obzira na radost koju kupovanje svima pričinjava, i kupoholičari i kupoholičarke morali bi s vremena na vreme da nabave i kočnicu. Bez nje, može im se desiti da ih strast odvede predaleko i da, baš kao kupoholičarka iz romana Sofi Kinsele, dožive lični bankrot.

A protiv toga, na tržištu nema nijednog efikasnog proizvoda.