Kako da se odupremo impulsivnoj kupovini | To sam ja

Kako da se odupremo impulsivnoj kupovini

Najbolji način je da napravimo pauzu. Tokom 10 minuta nastaje prostor da se istutnje emocije koje pokreću impulsivnu kupovinu i na taj način nestanu

Radost zbog kupovine neodoljivih cipela nekada kratko traje, a još je veća muka ako impulsivno uložimo novac u novu sofu s kojom treba da živimo narednih desetak godina.

Umesto da se naknadno pitamo šta to klikne u našoj glavi dok surfujemo internet prodavnicama ili zašto iz butika redovno izlazimo s kesama punim stvari koje nam u suštini ne trebaju, možda je jednostavnije da se poslužimo trikovima bivših kupoholičara koji pomalo liče na dobro poznatu krojačku foru tri puta meri – jednom seci.

Oporavljeni kupoholičari podsećaju da impulsivnom kupovinom zapravo popunjavamo praznine u životu ili reagujemo na trenutni stress

Za kontrolu impulsivnih kupovina danas postoje specijalizovani savetnici koji su i sami prošli ovu vrstu zavisnosti i zaista znaju o čemu govore. Jedan od predloga da obuzdamo rasipanje novca i emocija suzbija se najuspešnije onim što se kod nas kolokvijalno naziva – izbrojati do 10.

Oporavljeni kupoholičari podsećaju da impulsivnom kupovinom zapravo popunjavamo praznine u životu ili reagujemo na trenutni stres. Međutim, kada shvatimo da smo kupili nešto što nam ne treba, ili nam zapravo nimalo ne odgovara, epilog obično bude još veće nezadovoljstvo. Da to predupredimo, kad nam oči zaiskre, a krv počne brže da struji dok gledamo neverovatne cipele, ili možda modlu za kolače, trebalo bi sebi da damo desetak minuta, da se udaljimo od tog mračnog predmeta želja i na miru, uz pomoć vizualizacije, razmislimo – da li nam zaista treba. Kažu da tokom ovih 10 minuta nastaje prostor da se istutnje emocije koje pokreću impulsivnu kupovinu i na taj način nestanu.

Kada shvatimo da smo kupili nešto što nam ne treba, ili nam zapravo nimalo ne odgovara, epilog obično bude još veće nezadovoljstvo

Takođe, ova vremenska distanca od desetak minuta omogućava da se preslišamo da li će nam se željeni premet svideti posle nekoliko nedelja. Na primer, ako su to cipele koje bismo želeli da obujemo za rođendansko slavlje ili nečiju svadbu, i nikada više, možda je bolje da zaronimo u svoj plakar nego da grlom u jagode napravimo lošu investiciju i narednih godina ih sa žaljenjem premeštamo iz vidnog polja.

Naročiti oprez zahtevaju velike kupovine po principu – mislite nekoliko godina unapred, odnosno da li će nam se, na primer, trenutno moderna sofa dopadati i nakon 10 godina, i da li se isplati ulagati u skupi gadžet koji se tek pojavio na tržištu, a koji će već za godinu dana biti pase?

Odgovor znamo.