Kako žena bira prezime? Bira srcem, naravno!

Kao što je spremna da izdvoji vreme i pare za cipele koje joj se sviđaju, žena je spremna i da prođe golgotu promene dokumenata kad se uda ili razvede

Tu nedavno, jedan novopečeni tast umalo se nije onesvestio kad je tek na ceremoniji venčanja čuo da će njegova mezimica, poznata po svojim feminističkim stavovima, uzeti muževljevo prezime. Mladin otac, naime, duboko je verovao da će njegova ćerka zadržati svoje (tj. njegovo) prezime ili, u najgorem slučaju, svome dodati muževljevo.

Mlada iz ove priče nije atletičarka Ivana Španović, koja se nedavno udala i zapalila Instagram objavom da je promenila svoje, zlatnim i drugim medaljama ovenčano prezime. Čak i na Vikipediji sada se vodi kao Ivana Vuleta.

Ipak, većina žena koje ostvare karijeru i postanu javne ličnosti pre udaje, uglavnom zadrže prezime pod kojim su postale priznate.

Fotografije sa venčanja, koje je Ivana podelila na Instagramu, gde blista kao oličenje savršene, srećne mlade, dovoljno su objašnjenje za postupak koji se tiče ipak samo dvoje novopečenih supružnika.

Venčanje je emotivno delikatan trenutak u životu svake žene, pa je i izbor prezimena proizvod upravo te plime emocija.

Mlada s početka ove priče ostavila je svog namrgođenog oca bez reči i svojim naknadnim objašnjenjem: „Želim da se prezivam kao što će se prezivati moja deca.”

Venčanje je emotivno delikatan trenutak u životu svake žene, pa je i izbor prezimena proizvod upravo te plime emocija

Pre udaje i posle razvoda

Naravno, svaka promena prezimena podrazumeva i proceduru promene dokumenata, članskih i bankovnih kartica i drugih papira, koje treba usaglasiti sa novim identitetom. Još uvek na talasu ushićenja, tek udate žene to obave relativno bezbolno.

Ista ta procedura znatno teže pada ženama koje se razvedu i ne žele više da nose prezime bivšeg muža.

Mnoge i odustanu od promene i nastave da žive s prezimenom čoveka s kojim nisu mogle da žive, naročito ako imaju decu koja nose očevo prezime.

U svetu slavnih, gde se ipak unapred razmišlja o mogućnosti razvoda, uvedena su i neka inovativna rešenja, pa tako Anđelina Džoli i Bred Pit nisu jedini par čija deca nose prezimena oba slavna roditelja i zvanično se prezivaju Džoli Pit.

Ovo deluje prilično pošteno, ali je na dugi rok nepraktično, jer ako bi na primer Šajlo Džoli Pit dobila dete s nekim ko takođe ima dva prezimena, to dete bi u život zakoračilo sa čak četiri prezimena.

Zato se većina običnih Amerikanaca i Evropljana drži tradicije da deca dobijaju očevo prezime, a majka može da bira.

Međutim, kod Španaca i u drugim zemljama španskog govornog područja, žena i da hoće ne može da uzme muževljevo prezime.

Obavezna je da celog života nosi dva prezimena koja je dobila na rođenju, prvo prezime oca i prvo prezime majke, koji takođe imaju po dva prezimena, baš kao i njen muž.

Isto pravilo primenjuje se i na decu.

Ona njegovo, on njeno

Rašomonu s prezimenima doprinos je pre par godina dao i jedan mladi beogradski par koji se opredelio za sledeću varijantu – mlada je svom prezimenu dodala muževljevo, a muž je svome dodao ženino prezime.

I za javne ličnosti i za sve ostale, prezime nije samo formalnost i deo potpisa. Ono je simbol identiteta. U vezi s prezimenom, kao i s većinom drugih stvari, žene odlučuju srcem.

Rašomonu s prezimenima doprinos j dao i jedan mladi beogradski par – mlada je svom prezimenu dodala muževljevo, a muž je svome dodao ženino prezime 

Retko kad žena razmišlja, niti treba da razmišlja, šta će da radi ako se bude razvela.

Budimo iskreni, ona je spremna da izdvoji i vreme, i pare, da bi našla baš onakve cipele kakve želi, kao što je spremna, kad joj se više ne budu sviđale, da ih odbaci i nabavi nove.

Na istu žrtvu biće spremna i da bi nosila baš ono prezime koje u određenoj životnoj fazi oseća kao svoje.