Seks, grad, par dobrih cipela i Sara Džesika Parker

Seks, grad, par dobrih cipela i Sara Džesika Parker

Novi dizajneri obuće, kojih iz dana u dan ima sve više, moraju odati priznanje Patriši Fild i Sari Džesiki Parker koje su „bacile” novo svetlo na žensku ljubav prema cipelama

Početkom jula, nedugo nakon što su građani Njujorka počeli da izlaze na ulice nakon kovid lokdauna, Sara Džesika Parker otvorila je svoju novu prodavnicu obuće, između Pete i Šeste avenije, ako adresa nekome, sa ove distance, nešto znači. Međutim, ono što je izuzetno značajno za dizajnere obuće širom sveta jeste veza Sare, serije Seks i grad i uspona ovog odevnog predmeta koji su na samom početku veka isprepletali svoje uticaje kako bi stvorili jednu neočekivano jaku granu modnog biznisa.

Od osamnaestog veka modni uticaji su se kretali od Istoka ka Zapadu ili, preciznije, iz Evrope ka Americi

Sa prekookeanske distance, još od osamnaestog veka modni uticaji kretali su se od Istoka ka Zapadu ili, još preciznije, iz Evrope ka Americi. Malo toga što je iznedrila američka modna scena doticalo se ozbiljnih mondenskih krugova starog kontinenta. Pojedini odjeci prenosili su se na određene supkulturne grupacije, ali je ipak vekovima Pariz bio neprikosnovena prestonica modnih diktata, otvarajući u određenim vremenskim intervalima prostor Milanu, Rimu ili Londonu da mu se približe u borbi za tron.

Talas amerikanizacije

Prvi put kada je evropsku publiku ozbiljno okupirao kič glamur američkih naftnih tajkuna, ranih osamdesetih, kroz kultnu seriju Dinastija, modna kritika dočekala je sa neodobravanjem. Bilo kako bilo, cirkoni, naramenice i skulpturalne frizure postale su deo svakodnevice u dekadi koja je dolazila, ali ovaj talas amerikanizacije evropske scene nestao je naglo kao što je i naišao, ne ostavljajući naznake da će se pojaviti u takvoj meri u vremenu koje je bilo pred nama. Tako je delovalo sve do samog kraja milenijuma ili, tačnije, do 1998. i pojave jednog sasvim drugačijeg fenomena – serije Seks i grad.

Prvi put evropsku publiku ozbiljno je okupirao kič glamur američkih naftnih tajkuna kroz kultnu seriju Dinastija

Kada je kostimografkinja Patriša Fild u humanitarnoj secondhand radnji kupila baletsku suknjicu od tila za pet dolara, nije ni sanjala da će učestvovati u stvaranju istorije. I dok je Patriša Fild kreirala svoje junakinje kao vrlo jasno određene predstavnice četiri različita modna trenda, toliko njujorška, toliko američka i toliko lokalizovana, evropska publika nije videla ove devojke kao nosioce onoga što će definisati modni izraz sa početka novog veka.

Dok je prva sezona podizala buru pitanja o tome da li je realna i kako žive moderne devojke u urbanim sredinama, modna kritika bila je jedinstvena u proceni da je stil odevanja, pogotovo Keri Bredšo – preteran, neukusan i nerealan. U svakom slučaju, delovao je kao stilizacija lika koji neće imati dodira sa realnim modnim tokovima.

Neodoljivi šarm Njujorka

Ipak, serija je neverovatnom brzinom demantovala evropsku percepciju, koja je još u velikoj meri bila pod uticajem minimalističkih devedesetih. U narednim godinama, svet će eksplodirati kroz boje, dezene, tilove, perje, neobarok i maštovitost neverovatnih razmera. Mnogi danas, sa ove distance, ovakav razvoj modne istorije pripisuju baš seriji Seks i grad i bogatoj mašti Patriše Fild, rođene Njujorčanke koja je, nepogrešivo razumevajući puls svog rodnog grada, učinila da on postane neodoljiv i ostaku sveta.

Ova serija će u narednih deset godina biti odskočna daska za brojne modne brendove, od novih do uspavanih, i odraziće se na karijere brojnih ljudi u modnoj indrustriji. Svakako, ljubav Keri Bredšo prema obući doneće sasvim novi zaokret za dizajnere cipela. Do tog trenutka dizajneri obuće, osim par časnih izuzetaka, nisu bili ravnopravni članovi modne porodice. Obuća i ostali asesoari tretirani su kao zgodna dopuna za popunjavanje budžeta velikih modnih kuća. Mimo toga, u masovnoj industrijskoj proizvodnji posao dizajna su načešće obavljali modelari, čija je ekspertiza u oblasti kreiranja bila praktično zanemarljiva. Preko noći, sve će se promeniti. Od ružnog pačeta, dizajneri obuće postaće raskošni labudovi, a proizvodnja ovog odevnog predmeta jedna od najglamuroznijih oblasti modnog delovanja.

Dizajneri obuće, osim par časnih izuzetaka, nisu bili ravnopravni članovi modne porodice, sve do pojavljivanja Keri Bredšo

Prvi koji je na sopstvenoj koži osetio korist od uticaja ove serije bio je, svakako, Manolo Blanik. Od londonske radnje poznate samo ozbiljnim modnim sladokuscima koji su znali gde da potraže povoljne komade kolekcionarskog kvaliteta, pominjanje u ovom TV formatu preko noći ga je prebacilo u kategoriju najznačajnijih imena istorije odevanja. Prema statistikama, ovaj brend je tokom emitovanja serije pomenut šesnaest puta. Tokom prikazivanja i mnogi drugi dizajneri obuće dobili su priliku da se za njih čuje i da vrtoglavo lansiraju svoje karijere. Među njima su svakako Lubuten i Džimi Ču, ali i brendovi koji su od tog momenta počeli veći akcenat da stavljaju na svoje kolekcije modnih detalja: Dolče & Gabana, Prada, Šanel i Guči.

Glumica Sara Džesika Parker osnovala je brend SJP 2014, a početkom jula ove godine otvorila je novu prodavnicu obuće

Tokom prikazivanja serije, a i u filmovima koji su usledili, nosilac priče o ljubavi, modi, gradu i cipelama bila je Keri Bredšo, odnosno glumica Sara Džesika Parker, koja je postala neotuđiv deo ikonografije njujorških ulica, a atraktivna obuća njen zaštitni znak. U februaru 2014. ona osniva brend SJP koji će ovu vezu još više učvrstiti. Iako je njena ideja bila da, bez dizajnerskih pretenzija, stvori brend koji će doneti samo, u osnovnoj boji i teksturi, bazične omiljene modele njujorških devojaka, modni poslenici su dovodili u pitanje njen rad. Vrlo brzo, jednostavno i nepretenciozno ova robna marka zauzela je svoje mesto i raspršila buku koja se stvorila oko njenog formiranja.

Danas, dvadeset i dve godine nakon emitovanja prve epizode serije Seks i grad, brojni novi dizajneri obuće, kojih iz dana u dan ima sve više, moraju odati priznanje Patriši Fild i Sari Džesiki Parker koje su „bacile” novo svetlo na žensku ljubav prema cipelama.