Kim Katral glumica

Kim Katral – žena koja zna da kaže ne

Odbila je da se za honorar od milion dolara po epizodi vrati u „Seks i grad” kao Samanta Džouns, ne podnosi diskriminaciju i sada želi da više vremena provodi sa majkom koja ima 90 godina

Definitivno, treći nastavak kultne serije Seks i grad, pod naslovom I samo tako (And Just Like That), snima se bez Samante. Biće to, kažu neki, Seks i grad bez seksa. Jer, glumica Kim Katral, koja je u dosadašnje 94 epizode i dva filma briljirala u liku Samante, ni posle dve godine ubeđivanja nije popustila.

„Ne znam zašto insistiraju. Ne znači ne. Neka uzmu drugu glumicu, možda afroameričkog ili latino porekla”, rekla je Kim, aludirajući na primedbe čistunaca političke korektnosti, koji su seriji zamerali što su sve četiri glavne junakinje – belkinje.

Odnosi između Kim Katral i Sare Džesike Parker narušeni su još na početku, kad je Sara dobila povećanje honorara, a ostali glumci nisu. Kim se pobunila, očekivala je da će koleginice pokazati solidarnost, ali one su gledale svoj interes.

„Ne želim više ni minut svog života, ni privatno ni profesionalno, da provedem sa ljudima koji mi ne prijaju”

G Holland © / Shutterstock.com

Jasna linija između ličnog i profesionalnog

Kasnije, dok je Sara Džesika Parker pred javnost iznosila našminkanu sliku njihovog odnosa, Kim je bila jasna: „Mi nismo prijateljice, mi smo koleginice, i to je zdravo, jer tako imamo jasnu liniju između profesionalnog i ličnog života i odnosa.” Druga serija snimana je, kako piše Njujork post, sa noževima u rukavima.

A onda je došla 2018. kada je porodicu Kim Katral zadesila nesreća. Njen 55-godišnji brat je nestao i Kim je to objavila na svom Instagram profilu, apelujući na sve koji su ga možda videli da joj se jave. Nekoliko dana kasnije njegovo telo je pronađeno, pošto je izvršio samoubistvo.

Tim povodom, na Instagram joj se javila Sara Džesika Parker sa izrazima saučešća. Odgovor Kim Katral bio je surovo iskren. Nazvala je Saru licemerom i poručila joj: „Pišem ti poslednji put da prestaneš da koristiš tragediju naše porodice da bi sebe predstavila kao finu devojku.”

Odnosi između Kim Katral i Sare Džesike Parker narušeni su još na početku, kad je Sara dobila povećanje honorara, a ostali glumci nisu

Jim Helmes © / Shutterstock.com

I zaista, nije isključeno da je Sara Džesika Parker pokušala da izgladi odnose sa Kim da bi je ubedila da se vrati u ekipu serije Seks i grad po treći put. Kim je ostala nepokolebljiva, iako joj je ponuđen honorar od milion dolara po epizodi, za deset epizoda.

Navija za Liverpul

Kim sada drugačije gleda na život. Ima 64 godine, izgubila je brata i oca, a njen privatni život je mirniji. „Ne želim više ni minut svog života, ni privatno ni profesionalno, da provedem sa ljudima koji mi ne prijaju”, rekla je. Kim ima majku od 90 godina i želi i s njom da provodi više vremena.

Sa svojim sadašnjim partnerom Raselom Tomasom tokom pandemije napustila je Njujork i povukla se u raskošnu kuću na obali jezera Vankuver u Kanadi, gde živi njena majka. Sve do avgusta 2020. Kim je bila kanadska državljanka, kad je posle položenog testa, konačno dobila državljanstvo SAD.

Najbolje uloge odigrala je u Evropi, jer „Evropa bolje od Amerike zna šta da radi sa ženama u izvesnim godinama”

Međutim, Kim je rođena u Liverpulu, u Engleskoj, odakle joj potiču roditelji i gde i danas ima mnogo rođaka. Zbog toga je ona pasionirani pratilac Premijer lige i navijač Liverpula.

Bila je devojčica kad je ostala bez oca, ali ne tako što je otac umro, već što je jednog dana samo nestao. Kad je postala bogata i slavna, pružila joj se mogućnost da preko jednog britanskog televizijskog programa istraži svoje poreklo. Tako je saznala da se njen otac odselio u drugu državu, tamo oženio i dobio još četvoro dece. Tada je Kim, nakon nekoliko decenija, ponovo uspostavila vezu sa njim.

Na jednu žensku dolaze tri muške uloge

U ličnom životu, slično Samanti, Kim je slobodna i samosvesna žena. Udavala se tri puta i imala brojne, uglavnom burne veze. Nema dece i nedavno je učestvovala u kampanji za podršku ženama koje su u sličnoj situaciji, kad je objasnila: „To što nemam dece ne znači da nemam materinski instinkt.” Kim mnogo vremena i energije posvećuje mladim glumicama, jer je danas, kako je rekla za BBC, lakše imati 60 nego 20 godina.

Rođena je u Liverpulu u Engleskoj, odakle joj potiču roditelji i gde i danas ima mnogo rođaka. Pasionirani je pratilac Premijer lige i navijač Liverpula

Učestvovala je u kampanji protiv diskriminacije na osnovu godina na filmu. Tvrdi da je svoje najbolje uloge odigrala u Evropi, jer „Evropa bolje od Amerike zna šta da radi sa ženama u izvesnim godinama”. Lično je doživela situaciju da su joj, kad je napunila 35 godina, prosto prestali da stižu scenariji, jer je pred vratima čekalo mnoštvo mlađih glumica.

„Za glumice mojih godina uloge se dele u dve grupe – žene koje očajnički pokušavaju da izgledaju mlađe i one koje su odustale. A ja želim da ispričam priče koje su između toga”, kaže Kim. Osim diskriminacije na osnovu godina, postoji i rodna diskriminacija, pa zato ona pomaže i organizaciji 50 : 50, koju su osnovale glumice iz Holivuda, kako bi se borile protiv činjenice da u fabrici snova na jednu žensku ulogu dolaze najmanje tri muške.

Everett Collection © / Shutterstock.com

Ne zavisi od Holivuda

Mnogo vremena i energije posvećuje mladim glumicama, jer je danas, kako je rekla za BBC, lakše imati 60 nego 20 godina

Pošto, kako sama kaže, srećom, više ne zavisi od Holivuda, producirala je seriju Sensitive skin, o ženi koja nije žrtva, ne umire od raka, ali dolazi do tačke u životu kad su deca samostalna, odnos sa mužem se istrošio, a ona se pita šta sada. Kim je, takođe, izvršni producent i igra glavnu ulogu u seriji Prljavo bogat (Filthy rich), koja je jesenas počela da se prikazuje na Foksu. U toj seriji postoji jedan događaj koji je i sama Kim imala u životu.

Snimala je nešto u Londonu i imala avionsku kartu za let do Njujorka, pa potom do Los Anđelesa, gde je tada živela. Pred polazak, telefonirala joj je majka i zamolila je da svrati u Harods i kupi joj Vedžvudov čajnik za Božić.

Pošto nije mogla i da ispuni majčinu molbu i da stigne na avion, Kim je u poslednjem trenutku zamenila kartu za naredni let.

Tek kad je stigla u Njujork sa maminim Vedžvudovim čajnikom, saznala je da se avion u kome je trebalo da bude – srušio.