dve zene sa povrcem

Kako sprečiti povećanje težine u menopauzi i oko nje?

Ovaj period jedan je od najtežih u smislu regulacije telesne težine, zato je važno primeniti odgovarajuće dijetetske mere da bi se sprečila neželjena hronična oboljenja

U godinama koje prethode menopauzi, u periodu perimenopauze, mnoge žene koje inače imaju stabilnu težinu žale se na povećanje obima struka. To je često praćeno povremenim skokovima krvnog pritiska i povišenim insulinom, bez promena u nivou šećera u krvi.

Ovaj obrazac metaboličkih promena prati opadanje nivoa ženskih polnih hormona i neki ga nazivaju i sindrom W (woman), kao pandan sindromu X koji je, inače, mnogo češći kod muškaraca.

Neizdrživa želja za slatkišima

Mnoge žene u tim periodima iskuse neizdrživu želju za slatkišima i povećanje apetita generalno, što ranije nisu osećale. Mnogi tvrde da je to delimično posledica smanjenog uživanja u drugim stvarima – razmislite i o tome!

Mnoge žene koje inače imaju stabilnu težinu, žale se na povećanje obima struka

To je često praćeno i laganim povećanjem težine, sa nagomilavanjem masti oko stomaka i unutar njega. Reč je o visceralnoj gojaznosti koja predstavlja osnovni razlog za pojavu niza povezanih promena poznatih pod nazivom metabolički sindrom. Kod žena u postmenapauzi ovaj sindrom mnogo je češći i to se pripisuje upravo promenama u funkciji jajnika i smanjenju estrogena, kao i preraspodeli masnog tkiva na način koji je karakterističan za muškarce.

Hormonske promene kod nekih su dramatičnije i brže, kod drugih sporije, ali su neminovne. Pored niza drugih promena, za nas je bitno da one dovode do preraspodele masnog tkiva, u smislu većeg nagomilavanja na stomaku i unutar njega.

Tako struk više nije devojački, čak ni kod žena koje ne povećavaju svoju težinu.

Druge bitne strukturalne promene su smanjenje mišićne mase i osteopenija.

Ovde treba naglasiti nešto što se i u literaturi retko pominje. Jo-jo efekat, kao posledica čestih kratkotrajnih dijeta, pored mnogobrojnih drugih štetnih efekata, za posledicu ima i uvećanje masnih depoa!

Često držanje kratkotrajnih dijeta, pored brojnih drugih štetnih efekata, za posledicu ima i uvećanje masnih depoa

Vraćanje težine nakon mršavljenja, naročito u postmenopauzi, nije direktno obrnut proces!

Dok se tokom mršavljenja gube i masti, ali i mišići, to se vraćanje težine uspostavlja gotovo isključivo u pogledu vraćanja i povećanja masnih depoa. Uvećava se broj novonastalih masnih ćelija! Tako se, inače manja mišićna masa kod žena, još više smanjuje.

Kako su mišići glavni potrošači kalorija, to jednostavno znači da je energetska potrošnja smanjena, pa i kad jedete kao pre, dolazi do povećanja težine, a posebno masti!

Ovaj period jedan je od najtežih u smislu regulacije telesne težine, zato je važno primeniti odgovarajuće dijetetske mere da bi se sprečio dalji razvoj neželjenih hroničnih oboljenja.

Belančevine, vlakna i vežbanje

Struk više nije devojački, čak ni kod žena koje ne povećavaju svoju težinu.

Kako to sprečiti? Optimalnom ishranom – naglasak je na dovoljnom unosu belančevina. Preparati proteina surutke, koje su gotovo isključivo koristili bilderi, danas se sve više preporučuju i ženama, a posebno u ovom periodu. Ako ne volite suplemente, onda vodite računa da u ishrani tokom postmenopauze visokovredne belančevine budu zastupljene u dovoljnoj količini. Kako su u tom periodu mnogo češći problemi s visokim holesterolom, idealno je proteine obezbediti iz niskomasnog jogurta, belanceta i ribe.

Druga nezaobilazna mera u očuvanju mišićne mase je vežbanje, i to kombinovanje aerobnih i vežbi sa teretom i/ili savladavanjem elastičnog otpora, ne prevelikog.

Energetska potrošnja je smanjena, pa i kad jedete kao pre, doći će do povećanja težine, a posebno masti!

Ovakvo vežbanje može da pomogne i u prevenciji osteoporoze, s tim što tu najčešće treba dodati i suplement vitamina D.

U optimalnoj ishrani nezaobilazan je i dovoljan unos vlakana – prevashodno iz povrća i integralnih žitarica i kontrolisane količine voća. Kad kažemo voće, to isključuje voćne sokove, pa i one sveže ceđene, jer je po novim shvatanjima to ozbiljan izvor slobodnih šećera, čiji unos se veoma ograničava – ukupno ne treba uneti više od šest do deset kašičica tokom celog dana. I to se odnosi na sve vrste šećera, ne samo belog.

Unos soli takođe treba ograničiti na tu jednu famoznu kašičicu – i to ne samo dodatu tokom kuvanja, nego još važnije – iz raznih skrivenih izvora, uključujući sireve, peciva, keks, sosove. I da ponovimo – hormonske promene kod nekih su dramatičnije i brže, kod drugih sporije, ali su neminovne, jer uključuju i genetski faktor.

Ovaj period jedan je od najtežih u smislu regulacije telesne težine

Ali, optimalnom ishranom i redovnim vežbanjem sve to može biti odloženo za pozne godine.

Verovatno odatle potiče često korišćena rečenica – pedesete su nove tridesete!