Žena maže kremu za lice

Kako da se zaštitimo od zimskog sunca i mraza

Zaštita od zimskog sunca drugačija je od zaštite lica tokom leta. Zimi nam je potrebna i zaštita od mraza. Obično su zimske kreme za zaštitu masnije i hranljivije od letnjih

Možda vam se čini neobično što ponovo posvećujem vreme zaštiti od sunca, ali uskoro će pasti sneg, bliže se raspusti i zimski odmori. Zato želim da vas podsetim koliko je važna zaštita na snegu.

U planinama smo bliže suncu, sneg reflektuje sunčeve zrake, tako da primamo više UV zračenja nego u gradu po sunčanom danu

U planinama smo bliže suncu, sneg reflektuje sunčeve zrake, tako da primamo još više UV zračenja nego, na primer, u gradu po sunčanom danu. Zimi nam je veći deo tela prekriven odećom, zato je bitno da se posvetimo zaštiti lica.

Zaštitni faktor

Visoki zaštitni faktori i hranljive i hidratantne kreme su obavezni kada je reč o nezi tokom zimskog odmora na planini. Zaštitnu kremu treba naneti pre izlaska na sunce i obnavljati je u toku dana. Ne zaboravite da namažete vrat i uši, iako ćete najveću pažnju posvetiti nosu i ostatku lica.

Ukoliko ne volite kape, namažite zaštitnu kremu i na razdeljak u kosi, odnosno zaštitite kremom vrh glave ako imate retku ili veoma kratku kosu

Ako dugo ostajete na snegu i suncu, nije naodmet da i fizički zaštitite kožu skijaškom maskom ili nekim tekstilom. Kapa bi trebalo da nam štiti glavu i uši od hladnoće, ali i od sunca. Ako ne volite kape i možda nosite samo traku, namažite zaštitnu kremu i na razdeljak u kosi, a ako imate retku ili veoma kratku kosu, zaštitite kremom vrh glave i svakako razmislite da li vam kapa baš toliko smeta.

Sa naočarima za sunce gledaćete lakše u belinu snega, a ako imate kvalitetna stakla, štitiće vaše oči i od sunca.

Nega usana

Izuzetno je važno da pravilno negujete usne. Nega za usne sa visokim faktorom je obavezna. Usne su izuzetno tanke i osetljive. U zimskim mesecima se brzo suše, mogu da izgore na suncu, pa izaberite bezbojnu ili neku toniranu verziju preparata za usne. Bitno je da zaštitite i namažete usne!

Zaštita od zimskog sunca drugačija je od zaštite lica tokom leta. Zimi nam je potrebna i zaštita od mraza. Obično su zimske kreme za zaštitu masnije i hranljivije, za razliku od lakših letnjih. Umesto kreme, možete koristiti i bilo koji drugi oblik zaštite od sunca, postoje sprejovi, ulja, losioni, ali mislim da je baš krema najbolji izbor za zimu.

Izuzetno bitna je nega nakon dana provedenog na zimskom suncu. Kožu je potrebno očistiti i dobro nahraniti.