Negovana žena

Ne odustajte od „pogrešne” kreme ako je sastav dobar

Svaka krema koja sadrži aktivne supstance može biti prava. Sastav kreme je pokazatelj njenog kvaliteta i potencijalnog delovanja, a teksturu možete prilagoditi sebi na razne načine

Kako izabrati pravu kremu, večito je pitanje koje nas muči od najranije mladosti. Sa ulaskom u zrelije godine ovo pitanje postaje sve složenije, jer se naša koža rapidno menja i potrebe su joj sve veće.

I taman kada smo konačno pronašli pravu kremu, dese nam se vrućine kao sada i – krema postaje preteška i gubi epitet one prave. Slično je i sa serumima.

Imajte na umu zlatno pravilo da se leti biraju kreme koje su za stepen laganije

Međutim, iskustvo i praksa govore da svako može prilagoditi čak i „pogrešnu” kremu ili serum svojim željama, uz određene korekcije koje možete izvesti sami.

Zrela i suva koža uvek traži više

Pre svega, sa godinama i starenjem kože kozmetički preparati se koriste sa ciljem da reše sledeće probleme: gubitak volumena, smanjenje količine hijaluronske kiseline u koži, gubitak kolagena, slabost mišića, povećanje imuniteta kože, kao i vaskularnog snabdevanja kiseonikom (obezbediti detoksifikaciju), proizvodnja lipida i nadoknada subkutanih masti.

Na svaki od ovih nedostataka kože ciljano deluju kozmetički aktivne supstance, težeći da poprave stanje kože i povrate mladalački izgled.

Gelaste konzistencije prijaju normalnim i mešovitim tipovima kože, mada i kod njih mogu izazvati zatezanje i peckanje

Pri izradi anti-age preparata najviše se vodi računa da u njima bude optimalna koncentracija aktivnih supstanci koje deluju na tačno određena mesta, pa se veoma često desi da podloga u koju su one uključene ne odgovara svakom tipu kože, i onda se takav visokoefikasni preparat proglašava neodgovarajućim.

Primera radi, ako uzmete hijaluronski serum i stavite na suvu i zrelu kožu on će, zbog visoke koncentracije hijalurona koji vezuje vodu i bubri, subjektivno na takvoj koži izazivati efekte zatezanja i neprijatnosti, iako je preparat upravo namenjen tom tipu kože.

Drugo, sa godinama dolazi do smanjenja količine potkožnih lipida, do 30 odsto, što ne znači samo izraženije bore na vašem licu, već i gubitak hidratacije i tonusa.

Sve ovo govori o poteškoćama sa kojima se sreće kozmetička industrija pri formulisanju savršenog anti-age preparata koji će odgovarati svakom tipu kože.

Na tržištu postoje anti-age preparati u različitim oblicima: gelovi, fluidi, kremovi, masti, losioni, i svaki od njih ima svoje prednosti, ali i mane, kada je u pitanju nega kože.

Fluidi, lagane kreme koje teku, najprijatniji su za ovo doba godine i mogu zadovoljiti i najzahtevniju kožu

Pri izboru teksture vaše kreme uvek imajte na umu zlatno pravilo da se leti biraju kreme koje su za stepen laganije (osoba sa suvom kožom bira teksture koje odgovaraju normalnoj, a ona koja ima normalnu kožu bira teksture koje odgovaraju masnoj i mešovitoj koži…).

Zrela i suva koža uvek traži više i laganiji preparati u formi gela i fluida neće zadovoljiti njene potrebe. Ovi preparati jesu osvežavajući i prijaju u toku letnjih meseci, ali suva i zrela koža će ih veoma brzo upiti i tražiti još. Zato je uvek dobro, ukoliko imate ovakav tip kože, da korigujete takav preparat nekim uljanim serumom, koji možete pomešati sa gelom do konzistencije koja vama odgovara, i potom ga naneti na kožu – samostalno ili sa noćnom kremom. Ukoliko imate poseban serum za dan uz kremu, onda ovaj problem nećete imati.

Korekcije ne umanjuju kvalitet

Gelaste konzistencije prijaju normalnom i mešovitom tipu kože, mada i kod njih mogu izazvati zatezanje i peckanje. Fluidi, lagane kreme koje teku, najprijatniji su za ovo doba godine i mogu zadovoljiti i najzahtevniju kožu, posebno što ih možete obogatiti ako vam nisu dovoljno masni.

Uvek je lakše korigovati nemasnu teksturu, pa takve kreme ne treba prosleđivati dalje, posebno ako su obogaćene skupim anti-age supstancama, već ih samo prilagoditi sebi. Pogrešno je verovanje da ćete time umanjiti kvalitet preparata.

Veći problem nastaje kada kupite prejaku kremu, koja stvara osećaj težine na licu, što se dešava kod mešovitih tipova kože sa proširenim porama. Tada se takav preparat upotrebljava za negu vrata, predela oko očiju i mesta gde je koža tanka i nema dovoljno lojnih žlezda, pa će biti delotvoran i koristiće vam.

Želimo da naglasimo da svaka krema koja u sebi sadrži aktivne supstance koje rešavaju na početku pomenute probleme, za vas može biti prava. Sastav kreme je pokazatelj njenog kvaliteta i potencijalnog delovanja, a teksturu možete prilagoditi sebi na razne načine (mešanjem, nanošenjem na određena mesta na koži…).

Zato nemojte odustajati od kreme koju ste tako brižljivo birali, već pokušajte da je uz malo napora prilagodite sebi.