Nasmejana žena drži ruke na licu

Faktori rasta u podmlađivanju kože

Na tržištu dermokozmetike nalazi se sve više brendova koji nude serume, kreme, antirid kreme, kao i dekorativnu kozmetiku sa faktorima rasta, koji svojim efektima ostvaruju izuzetne rezultate u podmlađivanju kože

Primena faktora rasta u podmlađivanju kože je revolucionarna metoda koja je poslednje decenije sve popularnija i koja se može izvoditi na različite načine. Na tržištu dermokozmetike nalazi se sve više luksuznih brendova koji nude serume, kreme, antirid kreme, kao i dekorativnu kozmetiku sa faktorima rasta, koji svojim efektima ostvaruju izuzetne rezultate u podmlađivanju kože.

Da ne pominjemo sve veću popularnost PRP (Platelet-Rich Plasma) tretmana lica – tzv. vampirski tretman (Vampire facial) – koji kombinuje spostvenu plazmu, bogatu trombocitima, koja se mikroiglama unosi pod kožu.

Kod ljudi, faktori rasta su proteini koji su otkriveni u krvnoj plazmi, a koji su neophodni za kontinuiranu deobu ćelija i formiranje tkiva (citokini)

Regeneracija kože

Matične ćelije pojavljuju se u nauci, a postepeno sve više koriste i u regenerativnoj medicini, jer pružaju nadu za izlečenje mnogih bolesti, a posebno kao alternativa kod terapija u kojima farmakološke mere nemaju uspešne rezultate. Matične ćelije su dokazano efikasne u stimulaciji zarastanja rana – tu je posebno poznata upotreba biljnih matičnih ćelija.

Međutim, sposobnost matičnih ćelija da prežive i da se integrišu u ćelije domaćina zavisi od različitih faktora rasta i citokina. Citokini se stvaraju u ćelijama kao posledica stimulacije ćelija i njihovih receptora u ćelijskoj membrani. Kod ljudi, faktori rasta su proteini koji su otkriveni u krvnoj pazmi, a koji su neophodni za kontinuiranu deobu ćelija i formiranje tkiva (citokini).

Kozmetički proizvodi koji sadrže faktore rasta i citokine dovode do poboljšanja sinteze kolagena i elastina tako što stimulišu ćelije fibroblasta da ih proizvode

U organizmu se intenzivno dele samo neke ćelije, takve su epidermalne ćelije, stoga je i epidermalni faktor rasta najbolje proučen (najpoznatija vrsta koja se koristi u dermokozmetičke svrhe je kombinacija faktora rasta, citokina i rastvornih proteina matriksa koje luče neonatalni humani dermalni fibroblasti). Epidermalni faktor rasta često se naziva i beauty factor zbog izrazitog anti-age delovanja na zrelu kožu (smanjuje bore i tanjenje kože, podstiče sintezu kolagena i hijaluronske kiseline itd.).

Faktori rasta su mali proteini, prirodno prisutni u koži, a organizam ih luči prilikom povrede kože. Oni su veoma važni u procesu zarastanja rana, u regeneraciji kože i i vezivnog tkiva (kolagena i elastina), kao i u obnavljanju kapilarne mreže, stimulišući rast i regeneraciju ćelija.

Dobri rezultati kliničkih ispitivanja

Kozmetički proizvodi koji sadrže faktore rasta i citokine dovode do poboljšanja sinteze kolagena i elastina tako što stimulišu ćelije fibroblasta da ih proizvode, pa samim tim dovode do podmlađivanja kože.

Topikalna primena ljudskih faktora rasta je u kliničkim ispitivanjima dala dobre rezultate u smanjenju neželjenih promena na koži, koje nastaju zbog fotostarenja, posebno u stimulaciji sinteze kolagena i smanjenju finih linija i bora. Zbog određene sličnosti između biohemijskih procesa starenja – fiziološkog i onog koje nastaje pod uticajem spoljašnjih faktora i procesa zarastanja rana, u kojima učestvuju faktori rasta, poraslo je interesovanje za ispitivanje i upotrebu faktora rasta u prevenciji starenja kože.

Faktori rasta ne mogu samostalno stvoriti efekat podmlađivanja kože, već oni mogu samo pokrenuti biohemijske procese koji će to omogućiti

Moguće je kombinovati faktore rasta sa citokinima i drugim aktivnim supstancama koje usporavaju starenje kako bi se ostvario sinergistički pristup pomlađivanju kože. Keranociti, ćelije kože, sadrže receptore za faktore rasta i citokine, pa uz lokalno (površinsko) uvođenje ovih aktivnih supstanci u kožu, čak i spoljašnjom primenom možemo potencijalno uticati na aktivaciju keranocita i dermisa, i pokrenuti biohemijske reakcije koje dovode do regeneracije kože.

Primena faktora rasta u dermokozmetičke svrhe upravo se i zasniva na shvatanju bora kao povreda kože. Starenje kože, u ovom smislu, zapravo su povrede koje koža ne zaceljuje, jer se s vremenom i sa starenjem, kao i pod uticajem spoljašnjih faktora (pušenje, UV zraci…) smanjuje njena sposobnost regeneracije.

Bezbedna upotreba

Koži je potreban spoljni stimulans za regeneraciju, a kliničkim istraživanjima je dokazano da faktori rasta, u pravom odnosu i koncentraciji, daju takav podsticaj. Ipak, ovo ne znači da faktori rasta mogu samostalno stvoriti efekat podmlađivanja kože, već oni mogu samo pokrenuti biohemijske procese koji će to omogućiti.

Da bi ćelija imala energiju da obavi ove složene procese, ona mora imati dovoljno sopstvenih rezervi, koje se stvaraju njenom ishranom i upotrebom hidratantnih i hranljivih preparata za negu kože koji su bogati aktivnim sastojcima poput hijaluronske kiseline, esencijalnih masnih kiselina, vitamina, antioksidanasa itd. S obzirom da faktori rasta imaju malu molekulsku masu, lako prodiru u kožu i mogu izazvati brze efekte.

Primena faktora rasta u dermokozmetičke svrhe upravo se i zasniva na shvatanju bora kao povreda kože

Faktori rasta koji se koriste u vidu topikalnih preparata mogu biti humanog, životinjskog i biljnog porekla ili to mogu biti rekombinantni faktori rasta. Od životinjskih faktora rasta poznat je faktor rasta SCA, iz sluzi puževa Cryptomphalus aspersa, koji se luči kao posledica njihove povrede ili izlaganja stresu. Na kozmetičkom tržištu su kreme sa sluzi puževa veoma popularne za podmlađivanje, a njihova efikasnost se zasniva upravo na delovanju faktora rasta na kožu.

S obzirom da se faktori rasta proizvode prilikom povreda, ali i u toku razvoja tumora i kod autoimunih bolesti, postavlja se pitanje bezbednosti upotrebe ovakve kozmetike. Neke studije pokazuju da svakodnevna upotreba ovakve kozmetike može remetiti ćelijsku ravnotežu i dovesti do poremećaja. Postoje oprečni stavovi o upotrebi ovih preparata, jedan deo naučne i stručne javnosti preporučuje njihovu upotrebu u trajanju od dva meseca sa pauzom od nekoliko meseci.