Gospodin Katalizator, uloga kvantne hemije u životu Angele Merkel

Spojila ih je nauka. Joakim Zauer, suprug nemačke kancelarke ostao je veran Humboltovom Univerzitetu, dok je ona već četiri mandata jedna od najmoćnijih žena na svetu

Zovu ga Gospodin Katalizator. Tim nadimkom aludiraju na temu njegovih istraživanja u oblasti kvantne hemije, ali i na ulogu koju ima u karijeri supruge, najmoćnije žene na svetu, nemačke kancelarke Angele Merkel. Profesor Joakim Zauer (71) je naučnik svetskog glasa, profesor emeritus na Humboltovom Univerzitetu u Berlinu, sa članstvom u mnogim nemačkim i svetskim institucijama, između ostalih i u Kraljevskom društvu u Londonu. Većina od njegovih 370 istraživačkih radova i 460 predavanja po pozivu bavi se katalizatorima, hemijskim supstancama koje „ubrzavaju reakcije, ali se u njima ne menjaju”.

Oboje su doktorirali u oblasti kvantne fizičke hemije

© 360b / Shutterstock.com

Kad su Angelu predlagali za Nobelovu nagradu za mir, poznavaoci prilika odgovarali su da Nobela zaista zaslužuje samo Joakim, i to za hemiju. U jednom od retkih intervjua, Joakim je nemačkim novinama rekao da „Nobel nije sve”.

Naučnik, sin poslastičara

Iako je privatni život ovog izuzetnog para dobro čuvan, sa sigurnošću se može tvrditi da među njima zaista ima hemije. Oboje su doktorirali u oblasti kvantne fizičke hemije, a upoznali su se na Akademiji nauka u Berlinu. Joakim je tada bio oženjen i iz tog braka ima dva sina Adrijana i Danijela. I Angela je imala prethodni brak koji je trajao pet godina, nije imala dece, ali joj je ostalo prezime Merkel. Rođena je kao Angela Dorotea Kazner, 17. jula 1954. u Hamburgu, da bi se sa ocem luteranskim sveštenikom i majkom nastavnicom engleskog, kad joj je bilo samo pet nedelja, doselila u Berlin. Joakim je međutim rođen u jednom malom mestu u Istočnoj Nemačkoj, u kojoj je proveo ceo život.

Rano je pokazao izuzetan dar za nauku, iako je rođen u skromnoj porodici. Na jednom predizbornom skupu Angela je rekla: „Moj muž se nikad ne žali. Jedino mu je na kolačima uvek malo fila, ali to nije čudno s obzirom da je sin poslastičara”. Joakim nije bio član Jedinstvene socijalističke partije Istočne Nemačke, ali takođe nikada nije želeo da emigrira, mada je kao značajan naučnik putovao u inostranstvo pre pada Berlinskog zida više nego obični građani. „To bi bilo opasno za moju decu”, objasnio je.

Nemačka kancelarka imala je prethodni brak koji je trajao pet godina, nije imala dece, ali joj je ostalo prezime Merkel

© Denis Makarenko / Shutterstock.com

„Mi smo se venčali”

Postoje pretpostavke da su Angela i Joakim više godina živeli zajedno nevenčani, ali kad je ona počela da gradi političku karijeru, njeni partijski drugovi demohrišćani to su joj zamerili. Tako su se njih dvoje venčali 30. decembra 1998, zaklonjeni božićnom gužvom od očiju javnosti, a nekoliko dana kasnije u Frankfurter Algemajne Cajtungu osvanuo je mali oglas sledeće sadržine: „Mi smo se venčali. Angela Merkel i Joakim Zauer”.

Kad je Angela 2005. izabrana za prvu ženu kancelarku ujedinjene Nemačke, Joakim nije bio na njenoj inauguraciji i polaganju zakletve, već je na malom televizoru u svojoj laboratoriji gledao prenos. U samo nekoliko najznačajnijih zvaničnih prilika pratio je suprugu, između ostalog kad je Nemačka bila domaćin samita G-8 (Rusija i sedam najbogatijih zemalja sveta). Tada je bio jedini gospodin među sedam dama, pa ih je vodio da vide romantične gotske gradove, ali im je, u duhu svoje profesorske profesije, na institutu Maks Plank upriličio i predavanje o demografskom razvoju njihovih zemalja.

Jedina prilika u kojoj se supružnici već godinama uvek pojavljuju zajedno je festival Vagnerove muzike u Bajrojtu

© P Gregory / Shutterstock.com

Zajedno slušaju opere

Jedina prilika u kojoj se supružnici već godinama uvek pojavljuju zajedno je festival Vagnerove muzike u Bajrojtu. Vole prirodu i zajedno idu na planinarenja. Ovaj bračni par, kako pišu mediji, živi u iznajmljenom stanu u centru Berlina, u blizini njene kancelarije. Na vratima stana na četvrtom spratu piše samo „Profesor Zauer”. Ipak, imaju kuću za odmor u Brandenburgu, u kojoj se osamljuju. Tu se Angela bavi povrtarstvom, a zajedno glasno slušaju opere. Ako nekom od paparaca i pođe za rukom da kuću fotografiše, odnekud se pojavi policajac koji ga zamoli da uništi fotografiju.