Muž u 50 nijansi: on krije godine, ona ne krije kilograme

Iza pseudonima E. L. Džejms, autorka proslavljenih erotskih trilera nosi prezime gospodina s kojim je u braku već „400 godina

Desilo se ono što je pre ili kasnije moglo i da se očekuje – autorka Pedeset nijansi – Siva, u svom novom, ove godine objavljenom romanu Gospodin posegnula je za Balkanom. Naime, Alesija Demači (Alessia Demachi), glavna junakinja romana koji spisateljica E. L. Džejms najavljuje kao Pepeljugu 21. veka, potiče sa Balkana i naravno, otuda u Britaniju donosi mnogo uzbudljivih i opasnih tajni. Vrlo je verovatno da će se i ovaj roman primaći astronomskom uspehu prethodnih knjiga ove spisateljice, od kojih su neke pretočene u holivudske blokbastere.

Šta se krije iza E. L.?

E. L. Džejms rođena je kao Erika Mičel, a svoje basnoslovne ugovore potpisuje imenom Erika Leonard, koje je uzela kada se udala za Nila Leonarda

Erika Mičel

©  JStone / Shutterstock.com

Ova dama, danas visoko kotirana na Forbsovoj listi najbogatijih, svoje romane počela je da potpisuje pseudonimom E. L. Džejms, rodno neutralnim, jer se bojala kako će publika reagovati na toliko erotike iz pera jedne žene. Zapravo, E. L. Džejms je rođena kao Erika Mičel, 7. marta 1963. godine u Londonu, mada svoje basnoslovne ugovore sa izdavačima, prevodiocima i holivudskim producentima potpisuje imenom Erika Leonard, pod kojim i privatno živi. Ili bar ono privatnosti koliko uspeva da sačuva od reflektora koji su je iznenada osvetlili 2012, nadomak njenog pedesetog rođendana. Erika je uzela prezime Leonard 8. avgusta 1987, kada se udala za Nila Leonarda (Neall Leonard), kolegu s kojim je radila na Britiš TV.

Erika je prirodna crnka, koja ni do danas, uprkos savetima stručnjaka za imidž, nije posvetlila kosu, dok je Nil, rodom iz Severne Irske, plavook i riđokos

Erika je prirodna crnka, koja ni do danas, uprkos savetima stručnjaka za imidž, nije posvetlila kosu, dok je Nil, rodom iz Severne Irske, plavook i riđokos. Dobili su dva sina i kupili kuću od crvene opeke, tipičnu za englesku srednju klasu. O sebi Erika kaže: „Ja sam bivši televizijski producent, supruga i majka dvoje dece, koja živi u zelenom predgrađu zapadnog Londona. Pišem romantične priče od 2009, a 2012. moja karijera dobila je neobičan zaokret kada je moja trilogija Pedeset nijansi postala svetski bestseler, a potom je po njoj snimljen i niz blokbaster filmova.”

Zajedno u velikom zaokretu

Erika Mičel i Nil Leonard

©  taniavolobueva / Shutterstock.com

Od tada, radoznalost obožavalaca i paparaca pokušava da prodre u privatnost ove porodice, ali ona za sada odoleva. I pre velikog uspeha svoje žene, Nil Leonard je pisao scenarije, bio saradnik na scenarijima i režirao nekoliko TV serija, ali nijedna od njih nije potrajala više od šest epizoda. Čak se 1993. oprobao i kao glumac u jednom projektu. Kada se desio taj veliki zaokret, i za Nila su stvari krenule uzlazno.

Osim izjava o biznis planovima kompanije, o Nilu Leonardu mogu se pronaći samo selektovani podaci

Bio je saradnik na scenariju za prvi film po romanu svoje žene Pedeset nijansi –Siva, koji je inkasirao 570 miliona dolara. Međutim, kako se vlasnica svih prava E. L. Džejms, iliti Erika Leonard, sukobila sa tadašnjim rediteljkom Sem Tejlor, jer nije bila zadovoljna idejama holivudske ekipe o tome kako film treba da se završi, za sledeći film Pedeset nijansi – Mračnije, zahtevala je da scenarista bude njen muž. Nil Leonard, naravno, dobija to mesto, a reditelj je Džejms Foli. Isti tandem radi i naredni film Pedeset nijansi – Oslobođeni, a zamašni holivudski honorar za scenaristu ostaje u kući Leonard. Zapravo, bračni par sada ima kompaniju koja se bavi izdavačkim i filmskim pravima i najčešće Nil govori za javnost u ime kompanije. Ipak, jedini vlasnik svih deonica te kompanije je Erika Leonard.

Kako ponovo doživeti prvu ljubav

Trilogija – svetski bestseler

Osim izjava o biznis planovima kompanije, sada se o Nilu mogu pronaći samo selektovani podaci, i to na neočekivan način. Na primer, godina njegovog rođenja kao da je iščezla, a nema ni datuma, mada je jedan fan klub „Pedeset nijansi” razotkrio da je Nilov rođendan 11. marta. Nasuprot tome, do saznanja da je visok 187 cm, a težak 85 kilograma dolazi se iz više izvora. S druge strane, glavna zvezda Pedeset nijansi kao da ništa ne krije. Ne samo da se nije potrudila da sakrije godinu rođenja, već ne krije ni da je visoka 175 cm, a teška 89 kilograma. Ono što bračni par Leonard ipak pažljivo pokušava da sakrije jeste identitet njihovih sinova. Zato ih Erika zove „Mejdžor” i „Majnor” (Stariji i Mlađi). Uprkos tome, pre izvesnog vremena, paparaci su ih snimili ispred ekskluzivnog londonskog restorana u kome su proslavljali diplomiranje Starijeg.

O tome kakav je Nil, možda najbolje govori izjava njegove supruge: „Meni se stvarno dopadaju pametni muškarci, koji su mi izazov”. A šta je bio izazov da 46-godišnja supruga i majka dvoje dece počne da piše erotski triler, otkriva njena izjava: „Kad ste u braku 400 godina, kao što sam ja, lepo je da ponovo doživite prvu ljubav i to možete posredno, kroz knjigu”.

Nil Leonard, kao pravi džentlmen, ne izjašnjava se o tome kako izgleda imati suprugu koja je pisac erotskih romana

Erika Mičel, Dakota Džonson i Sem Tejlor-Džonson na premijeri filma Pedeset nijansi – Siva

© Denis Makarenko / Shutterstock.com

Nil Leonard, kao pravi džentlmen, ne izjašnjava se o tome kako izgleda imati suprugu koja je pisac erotskih romana. Jer, nije samo Balkan mesto na kome takva pozicija izaziva zavist i zajedljive pošalice.

Nil Leonard je na svim javnim nastupima uz svoju suprugu, koja se jeste u poslednje vreme prilično zaokruglila, ali je već premašila 100 miliona prodatih knjiga. Uprkos ogromnom bogatstvu i ekskluzivnim nekretninama koje poseduje, par nije prodao kuću od crvene cigle u zapadnom Londonu, vrednu tek 350 000 funti. Da bi ih podsećala kako je sve počelo.