Godina kovid ekstravagance

Tačno godinu dana delimo s vama impresije o modi i drugim aspektima odevanja. Želimo da vam donesemo još više priča o ljudima iz modne industrije, ali i o novom optimizmu, na talasu ekološke i etičke osvešćenosti

Pre tačno godinu dana počeli smo da se družimo s vama. Odlučili smo da iz nedelje u nedelju delimo s vama svoje impresije o modi, odeći i mnogim drugim aspektima odevanja.

Trebalo je da podelimo i svoje viđenje trendova i događanja koji modu čine jednom od omiljenih tema naše svakodnevice. U međuvremenu, život je za nas poželeo nešto drugo, svet se promenio i nametnuo nam neke teme za koje nismo ni maštali da će nas se ticati ili biti deo svih naših razmišljanja i razgovora na dnevnom nivou.

Ipak, kada se osvrnemo unazad, čini se da je ovo putovanje, za sada samo od godinu dana, bio jedan veoma zanimljiv slalom. Uspeli smo da balansiramo realnost koja je, složićete se, bila u nekim momentima sumorno siva, sa onim ekstravagantnim svetom iza kulisa modnih događanja.

Svet se promenio i nametnuo nam neke teme za koje nismo ni maštali da će nas se ticati ili biti deo svih naših razmišljanja i razgovora

Ljudi iza scene

Pisali smo o tome kako da uskladite rad od kuće s potrebom da izgledate profesionalno, kako da ne odlučite da se predate tmurnoj slici kućnih odevnih kombinacija, čak i ako ste se našli sami u okolnostima izolacije. Zajedno smo otkrivali načine da surfujemo kroz novi svet onlajn šopinga i odabira odeće kroz maleni prozor Instagram platforme. Otkrivali smo, zajedno s vama, koliko je moda doprinela stanju u kome se planeta trenutno nalazi i nekada smo joj zamerali više, a nekada smo za nju nalazili opravdanja.

Posebno smo se radovali kada smo pred vas donosili tajne profesija u odevanju. Uspeli smo, s ljubavlju prema ljudima iza scene, da otkrijemo šta zapravo rade modelari, krojači, obućari, kostimografi na filmu i u pozorištu i koliko onoga što se ne vidi ili ne zna doprinosi lepoti sveta koji nas okružuje.

Ove godine učili smo da se promene mogu dešavati i brže nego što se na ionako promenljivoj modnoj pozornici može očekivati

Prošli smo kroz istoriju odevanja i sociološke aspekte onoga što je na promene pojedinačnih komada odeće uticalo. Tako smo kroz zanimljive priče saznali nešto više o mantilima, patikama, šeširima, ženskim odelima, boho stilu, čarapama i raznim drugim predmetima iz prebogate riznice istorije odevanja.

Šetali smo s vama crvenim tepihom i upoznali moć prvih dama, ali i holivudskih stilista. Pričali smo o vezi filma i mode, ali i najlepšim filmskim haljinama. Zavoleli smo i neke zabavne insta-profile, pa smo poželeli da i vi u njima uživate.

Želeli bismo i vama, a i nama, da naše teme budu zdrave i obične, životne u najlepšem smislu

Modne poslastice

Dotakli smo mnoge teme tokom ovog perioda i otvorili vrata da se nekima od njih vratimo. Do nekih smo došli sami, a na neke nas je uputilo vreme i rolerkoster ove kovid godine. Mi smo spremni da budemo s vama na istom mestu i u narednim godinama, i da vam omogućimo da se jednako radujete nekim novim i svežim modnim poslasticama kada svet ponovo postane srećnije mesto za život.

Zanimljivo je da je reč moda izvedena iz latinskog korena modus i da se odnosi na dominantni, privremeni ukus ili osećaj koji je ograničen na veoma kratak vremenski rok. To je ono što modu čini tako promenljivom. Ove godine učili smo da se promene mogu dešavati i brže nego što se na ionako rapidno promenljivoj modnoj pozornici može očekivati.

U sledeću godinu rada ulazimo sa idejom da će naše pisanje i analize biti podeljeni između istorijskih i socioloških istraživanja modnih pojava i ubrzanog rasta optimizma sveta koji se budi.

Želimo da vam donesemo još više priča o uspešnim ljudima iz sveta modne industrije, ali i o novom optimizmu, na talasu ekološke i etičke osvešćenosti modnih delatnika. Zapravo, želeli bismo i vama, a i nama, da naše teme budu zdrave i obične, životne u najlepšem smislu.

Reč moda izvedena je iz latinskog korena modus i odnosi se na dominantni, privremeni ukus

Spremni smo da nastavimo ono od čega smo i krenuli na početku našeg puta, a to je sociološki aspekt istorije odevanja i putovanje kroz razne oblasti bavljenja odećom, kroz modni dizajn, zatim kostimografiju i istoriju.

Zapravo, da o modi pišemo iz jedinstvenog ugla i bez opštih mesta.

Dobro došli u narednu godinu druženja i zajedničkih izazova!