Zamak

Preporuka – biografski film Spenser

Film inspirisan životom ledi Dajane je priča o identitetu, o ženi koja shvata da ne želi da bude kraljica, već onakva kakva je bila pre udaje

Filmom Spenser svečano se zatvara ovogodišnji festival Slobodna zona, 9. novembra u beogradskom  Domu omladine. Istog dana moći će da ga vidi i publika u Novom Sadu i Nišu .

Filmska priča je smeštena u tri dana božićnog vikenda, koje Dajana, igra je odlična Kristen Stjuart, provodi sa kraljevskom porodicom na imanju Sandringam u Norfolku i kada odlučuje da se razvede od princa Čarlsa (igra ga Džek Farting).

Već sada se govori da bi američka Akademija za film trebalo da uzme u obzir njenu rolu za nagradu za najbolju glumicu, s obzirom da je već ovenčana nagradom Spotlight Award na Međunarodnom filmskom festivalu u Palm Springsu (PSIFF), koja najčešće prethodi Oskaru.

„Ja stvarno volim stvari koje su jednostavne. Obične. Stvari koje su realne”, kaže Dajana u filmu

Režiser Pablo Larain do sada je uradio biografske filmove Džeki, o Kenedijevoj udovici i Neruda o slavnom čileanskom pesniku. Spenser, Dajanino devojačko prezime, izabrao je za naslov filma da ukaže na onaj trenutak kada je junakinja odlučila da se odrekne prezimena Vindzor i svega što ono nosi. „Upustili smo se u priču o identitetu i o tome kako žena odlučuje da neće da bude kraljica.

Ona tokom filma shvata da hoće da bude žena kakva je bila pre nego što je srela Čarlsa”, rekao je režiser.

Ovo jeste priča kojoj znamo kraj, ali film ćemo gledati s pažnjom, velikim delom i zahvaljujući scenaristi Stivenu Najtu, koji je uradio filigransku psihološku studiju

Iako ju je princ Čarls nagovarao da suspregne svoju pravu prirodu za dobrobit države, presudilo je Dajanino osećanje da ne deli sistem vrednosti ni sa mužem ni sa kraljevskom porodicom.

„Ja stvarno volim stvari koje su jednostavne. Obične. Stvari koje su realne”, kaže Dajana u filmu.

https://www.youtube.com/watch?v=20BIS4YxP5Q

Ovo jeste priča kojoj znamo kraj, ali film ćemo gledati s pažnjom, velikim delom i zahvaljujući scenaristi Stivenu Najtu, koji je uradio filigransku psihološku studiju. O tome svedoči i reakcija probrane publike na ovogodišnjem Venecijanskom festivalu, gde je Spenser prvi put prikazan početkom septembra i pozdravljen petominutnim stojećim ovacijama.