robert redford glumac

Robert Redford: po zanimanju glumac, po prirodi aktivista

Mnogo pre nego što je ekologija ušla u modu, borio se za čist vazduh i čistu vodu, zbog svoje dece, unučića i svih zabrinutih građana širom sveta

On je intelektualac, umetnik i kauboj, opisala je Barbra Strajsend Roberta Redforda kada mu je uručivala počasnog Oskara 2002. Upravo ta kombinacija karakteristika, zajedno sa plavim očima i zanosnim osmehom, donela mu je uloge kojima je osvajao ženska srca.

Ali, Barbra je rekla i da je Robert Redford „voljena dragocena sila američkog filma”, i tada je mislila na njegovih stotinak uloga (zajedno su igrali u filmu Devojka koju sam voleo), na filmove koje je režirao i producirao, na njegova dva Oskara, tri Zlatna globusa, pa čak i na francusku Legiju časti.

Everett Collection © / Shutterstock.com

Mislila je, takođe, i na značaj Sandens instituta i filmskog festivala koji je Redford osnovao u Juti, da bi dao šansu talentovanim filmadžijama čije ideje ne mogu da se probiju u holivudski mejnstrim.

Grad njegovog detinjstva

„Po zanimanju sam glumac, po prirodi aktivista”, opisao je sebe Robert Redford. Jer, još mnogo pre nego što je ekologija ušla u modu, Robert Redford je založio svoje ime, novac i aktivizam za očuvanje čistog vazduha i vode. Između ostalog, organizovao je učešće Sovjetske akademije nauka na ekološkom samitu u Sandens institutu.

On je intelektualac, umetnik i kauboj, tako je Barbra Strajsend opisala Roberta Redforda

Govorio je u Ujedinjenim nacijama 2015. i tada se setio svog detinjstva u Los Anđelesu: „Moja sećanja zapravo počinju na kraju Drugog svetskog rata. Bio je to divan grad, sa zelenim prostorima između naselja. Biciklom sam raznosio novine između njih.

Grad je bio svež i zelen. Voleo sam ga. Ali onda, odjednom, Los Anđeles je postao mesto na kraju duge i svi su se otimali da dođu u njega. I nikli su oblakoderi, autoputevi i zagađenje je bilo svuda. Iznenada, osećao sam da je grad koji sam voleo nestao pod mojim nogama. Više se nisam osećao kod kuće u njemu i odselio sam se.”

Nije u mom dvorištu

Međutim, zagađenje se nije zadržalo samo u velikim gradovima. Redfordova prva akcija dogodila se spontano, 1975. godine, kada su u jugoistočnoj Juti, zbog termoelektrane, biljke u obližnjem parku prirode počele da umiru.

Redford je pozvao veoma gledanu emisiju da ukaže na problem. Iako je tada već bio velika svetska zvezda, počeli su problemi, čak i pretnje njegovoj porodici.

„Tada je vladao stav sažet u skraćenicu NIMBY (Not in My Back Yard). Ako problem nije bio u njihovom dvorištu, ljudi se nisu obazirali”, seća se Redford. Zato je on odlučio da baš u Juti kupi veliko imanje i da na njemu osnuje svoj institut, koji je nazvao Sandens, po filmu koji mu je doneo svetsku slavu (Buč Kasidi i Sandens Kid, u kome je igrao sa Polom Njumenom).

Decenijama kasnije, kada je postalo jasno da su klimatske promene u svačijem dvorištu, Robert Redford je u Ujedinjenim nacijama rekao: „Ovde sam kao otac, deda i zabrinuti građanin, jedan od miliona širom sveta koji traže da preduzmete korak.”

Mnogo bola iza slave

Robert Redford ima sedam unučića, a od četvoro dece, posebno je bio blizak sa najstarijim Džejmsom koji je preminuo u oktobru 2020, u svojoj 58. godini, od posledica bolesti jetre. Otac i sin zajedno su osnovali i vodili Redford centar, čija je misija, kako je Robert objasnio u intervjuu za magazin Roling Stone, da „koristi pričanje priča kako bi se stvorila nova slika ekološkog pokreta i objasnila ideja očuvanja čovekove okoline”.

Redfordova prva akcija dogodila se spontano, 1975. godine, kada su u Juti, zbog termoelektrane, biljke u parku prirode počele da umiru

Džejmsa, kao i ostalo troje dece, Robert Redford je dobio u prvom braku sa Lolom, sa kojom se upoznao u vreme mladalačke krize. Majka mu je umrla kad mu je bilo 18 godina i tek je počeo da studira. Utehu je nalazio u alkoholu, pa je napravio nekoliko ekscesa, zbog čega je izgubio stipendiju i bio izbačen sa fakulteta. Iz te krize ga je spasao susret sa lepom mormonskom devojkom Lolom Van Vagenen.

Venčali su se kad je on imao samo 22 godine, a ona je napustila fakultet da bi se zajedno doselili u Njujork, gde je on počeo svoju glumačku karijeru u pozorištu i na televiziji. Prvorođeno dete im je iznenada umrlo u trećem mesecu života, što je bio užasan šok za mlade roditelje. Uskoro se rodio Džejms, koji je od početka imao probleme sa zdravljem, pa Šona, Ejmi i Skot. Istovremeno, Robertova karijera išla je uzlaznim putem.

Nije voleo da radi ljubavne scene

Već 1970. časopis Ladiesʼ home pisao je da je Redford „ pristojan, normalan, oženjeni seks-simbol”. U to vreme igrao je čak u tri filma sa Džejn Fondom, koja je otvoreno izjavljivala da joj se mnogo dopadao i da je uživala u ljubavnim scenama. „Jedina loša stvar je što on nije voleo da radi ljubavne scene”, rekla je Džejn, a navodi Pens and Patron.

Gotovo pola veka kasnije, 2017. godine, njih dvoje su ponovo igrali zajedno u filmu Naše duše u noći. On je igrao zgodnog samca odmaklih godina koga komšinica sličnih godina pokušava da namami u krevet.

Matteo Chinellato © / Shutterstock.com

„Milioni žena na svetu bi htele da namame Roberta Redforda u svoj krevet”, rekla je tim povodom Džejn.

Džejn Fonda je otvoreno govorila da joj se Redford mnogo dopadao i da je uživala u ljubavnim scenama sa njim tokom snimanja

Dok mu je slava rasla, kod kuće se Robert suočavao sa problemima o kojima je mnogo kasnije rekao samo: „Najteža stvar je kad vaša deca imaju problem. Bilo je toliko udaraca na našu porodicu o kojima niko ništa ne zna.”

Holivud loše utiče na veze

Iste godine kad je pušten film Moja Afrika, u kome je igrao sa Meril Strip, Robert Redford se razveo posle gotovo tri decenije braka. Tek mnogo kasnije, Redford je rekao da se oženio previše mlad, ali da je zahvalan Loli jer mu je ona „verovatno spasla život”. Za časopis The Telegraph 2001. rekao je da Holivud loše utiče na veze: „Želeo sam da dokažem da brakovi mogu da traju… Ali nisam uspeo.”

Posle razvoda, Lola je završila fakultet koji je napustila zbog braka, doktorirala i postala priznata istoričarka, a kasnije se i udala za kolegu iz akademske zajednice. Redford se ni posle razvoda nije prepustio životu tipičnom za holivudske zavodnike.

Slavni glumac rekao je jednom prilikom da Holivud loše utiče na veze

Posle nekoliko godina otpočeo je vezu sa umetnicom nemačkog porekla Sibil Sagars, i mada su već godinama živeli zajedno, venčali su se tek 2009. Za taj odnos Redford kaže da mu daje mnogo energije.