Everett Collection © / Shutterstock.com

Elizabet Herli – kraljica zihernadli

Nedavno, na Milanskoj nedelji mode, Elizabet Herli se nije pojavila s partnerom, već sa sinom Dejmijanom, koji ima 19 godina. Dejmijan neodoljivo liči na svoju majku, čijim stopama je krenuo u vode modelinga i filma

Tokom Milanske nedelje mode, na zajedničkoj reviji modnih kuća Versače i Fendi, koja je, logično, nazvana Fendače, Elizabet Herli pojavila se u pripijenoj haljini sa karakterističnim crno-žutim Versače printom. Donatela Versače komentarisala je Elizabetin izgled rečima: „Vratila se kraljica zihernadli.”

Time je Donatela podsetila na prvo pojavljivanje Elizabet Herli na crvenom tepihu, kada je nosila crnu Versače haljinu sa desetak zlatnih zihernadli, koje su pridržavale izreze na struku.

Bilo je to 1994. na londonskoj premijeri filma Četiri venčanja i sahrana, u kome je briljirao njen tadašnji dečko Hju Grant. „Tada sam prvi put u životu obukla brendiranu haljinu”, seća se danas Liz, kako prijatelji i porodica zovu Elizabet Herli. Imala je 29 godina, a Hju Grant 34.

Njegova karijera upravo je kretala uzlaznom putanjom, ali su još uvek živeli u malom stanu u Londonu, u kome čak nije bilo ni velikog ogledala. „Prvi put sam videla kako mi cela haljina stoji tek sutradan, na fotografijama u novinama”, kaže danas 56-godišnja glumica, model i producentkinja, koja i dalje osvaja mladalačkim izgledom.

Elizabet Herli nikada se ne fotografiše nenašminkana. „Zašto bih izgledala gore, kad mogu bolje”, kaže ona


Markus Wissmann © / Shutterstock.com

Zašto bih izgledala gore, kad mogu bolje

Na Fendače reviji Liz se nije pojavila s partnerom, već sa sinom Dejmijanom, koji ima 19 godina. Dejmijan neodoljivo liči na svoju majku, čijim stopama je krenuo u vode modelinga i filma. Majka i sin su izuzetno bliski, neki tabloidi čak pišu da su „neprimereno i neukusno bliski”, ali Liz ne obraća pažnju na to. Uvek podseća da je ona „polusamohrana majka”, a i sama iz iskustva zna koliko je u njihovom poslu važan publicitet.

Liz bez mistifikacije govori o poštovanju pravila u svetu u kome radi. Uprkos inicijativi nekih koleginica, ona se nikada ne fotografiše nenašminkana. „Zašto bih izgledala gore, kad mogu bolje”, kaže, a otkriva i da spava u grudnjaku da bi očuvala oblik grudi. Jasna je i kad je njena savršena linija u pitanju: „To je definitivno deo mog posla – da ne budem previše debela.”

Elizabet Herli i Hju Grant bili su u vezi 13 godina, ali za njega nije bila udata i s njim nema dece. Potom je relativno kratko bila u braku sa jednim indijskim biznismenom, a onda je pred kraj godinu i po dana duge veze sa biznismenom Stivom Bingom – ostala trudna. On nije hteo da čuje za dete, nije ga čak ni priznao. Ipak, testovi su pokazali da on jeste Dejmijanov otac.

Glumica je rešena da pomogne sinu, da njegov izgled i talenat, uz njene korisne savete i veze, pretvori u uspešnu karijeru u svetu šou-biznisa


Featureflash Photo Agency © / Shutterstock.com

Deda ne priznaje vanbračne unuke

Tek kad je Dejmijan napunio 18 godina, Stiv Bing se javio i poželeo da uspostavi kontakt sa sinom. Bing ima i dve godine stariju ćerku Kiru, takođe iz vanbračne veze, sa kojom je uspostavio vezu i priznao je u isto vreme kad i Dejmijana.

Bingovo lično bogatstvo procenjivano je na 600 miliona dolara, ali je ono prava sitnica prema bogatstvu klana Bing, kojim rukovodi Stivov otac Piter i koje se procenjuje na 2,7 milijardi dolara. Piter je opredelio izdašne fondove za svoje unuke, ali kad je Stiv od oca zatražio da Kira i Dejmijan dobiju ono što im pripada, Piter je odbio jer su deca vanbračna.

Stiv Bing je čak 2019. poveo sudski spor na tu temu. A onda se, savladan depresijom, prošle godine ubio, skočivši sa 27. sprata svoje poslovne zgrade. Pre nekoliko meseci objavljena je konačna odluka – Piter za svoje unuke priznaje samo decu svoje ćerke Meri, dok vanbračnu decu pokojnog sina ne želi ni da upozna. Ipak, Dejmijan nije ostao sasvim nezbrinut. Jer, i bogatstvo njegove majke danas se procenjuje na oko 50 miliona dolara.

Uz to, Elizabet Herli rešena je da pomogne sinu, da njegov izgled i talenat, uz njene korisne savete i još korisnije veze, pretvori u uspešnu karijeru u svetu šou-biznisa. Ona je, između ostalog, bila kuma Bruklinu i Romeu, sinovima bračnog para Bekam, a Hju Grant je Dejmijanov kum.

Hju i Liz su redak slučaj ljubavnika koji su posle 13 godina veze „krenuli svako svojim putem”, ali su ostali najbolji prijatelji, koji se i danas svakodnevno čuju, a i stanuju u komšiluku. Zato njihova priča u svim intervjuima i danas dolazi na red.

Elizabet Herli i Hju Grant su redak slučaj ljubavnika koji su posle 13 godina veze „krenuli svako svojim putem”, ali su ostali najbolji prijatelji


Mr Pics © / Shutterstock.com

Zajedno krenuli od nule

Upoznali su se i zaljubili na snimanju jednog španskog filma u kome je on glumio Lorda Bajrona, a ona njegovu ljubavnicu. Postali su nerazdvojni, on je govorio da je ona njegova srodna duša, ona da će mu biti verna uprkos dugim razdvojenostima zbog posla. Vezivalo ih je slično odrastanje u skromnim delovima Londona.

Očevi su im bili vojna lica, majke nastavnice koje su svirale klavir. Školovali su se kad su uspeli da dobiju stipendije, pa je on završio književnost i dramu na Oksfordu, ona ples i dramu u The London Studio Centre.

Onda je došlo leto 1995, kad je on otišao u Ameriku da promoviše svoj prvi holivudski film Devet meseci, i tada bio uhvaćen u uličici u blizini Bulevara sumraka kako u kolima koristi usluge prostitutke. Zbog toga je bio uhapšen.

A kako je već bilo zakazano stotine intervjua u okviru promocije filma, on je neprestano morao da priča i o tom incidentu. Liz je tada ostala uz njega, mada je u intervjuu koji je kasnije dala rekla da se tada osećala kao upucana.

Rastali su se tek posle pet godina, a danas su najbolji prijatelji. „On je za mene kao porodica”, kaže Elizabet Herli. „To je verovatno zato što smo zajedno krenuli od nule i stigli donekle”, kaže Hju Grant.