Ženstvenost je teško objašnjiv, obnovljiv talenat

Kada odbacimo nepotrebne navike i gutače vremena, naša ženstvenost će imati prostora da se protegne i obavije nas kao parfem.

Ženstvenost je očigledan, opipljiv, ali teško objašnjiv talenat. U poslednje vreme za ženstvenost se koristi i termin “ženska energija”, koja stoji nasuprot muškoj. Tvrditi da je to nešto što imaš ili nemaš, velika je zabluda. Ženska energija i ženstvenost postoje u svima nama, pitanje je u kojoj meri. 

Ipak, i ženama koje se neguju, vežbaju i prate trendove desi se da zature taj čuveni kvalitet, za koji neki koriste francuski izraz – je ne sais quoi. Konačno, to žensko „ono nešto što se ne zna šta je” nam svesno nije bilo važno tokom pandemije. Ali, ne mora da bude tako. Čak ni tokom izolacije.

I ženama koje se neguju i prate trendove desi se da zature ovaj poseban kvalitet

Lepotani u karantinu i ključ za ženstvenost

Iz dugih karantinskih razgovora, koji su nam (i još uvek bi trebalo da tako bude) zamenjivali druženja, stigla je priča o Milici koja otkriva jedan ključ ženstvenosti. Sačuvala je Milica negovan izgled, ali karijera, porodica, stres na poslu, perfekcionizam koji zna da iscrpljuje, učinili su svoje. Jer, ženstvenost se ne vidi, ali jeste neka vrsta oreola i deluje na okolinu kao parfem.

Kao i svaka razumna žena koja pazi da joj težina tokom godine ne varira više od dva kilograma, i koja poput mnogih kalkuliše kako da prati trendove, a ne isprazni račune, na kraju prošlogodišnje sezone kupila je nekoliko novih komada garderobe. 

Kraj zime se ipak lakše podnosi kad znaš da ćeš samo izvaditi iz ormana neki potpuno novi, neviđen komad garderobe, odseći etiketu i udahnuti duboko. Istovremeno, našla je i pravu kombinaciju za jednu zakazanu svadbu, ubeđena da je doskočila teškim dilemama koje uvek idu uz taj ritual.

Međutim, kao i sve nas, proleće je zateklo u kućnoj izolaciji, pa je Milica, smirujući živce, uzela da sređuje već prilično sređene ormane. Tako se jedne večeri, dok je muž ubijao vreme nekim filmom, suočila sa svojim neobučenim lepotanima. Rad od kuće, socijalno distanciranje, kao i odložena svadba, učinili su ih nepotrebnim.

Pista u četiri zida za buđenje ženske energije

I mada su lepotani u garderobi delovali pomalo tužno, ženskost je buntovno progovorila. Ženstvenost je, ipak, zadovoljstvo! Makazama je poskidala etikete. Probala je novu tuniku i zakoračila ka sobi da pita muža kako joj stoji, ali je shvatila da će je on okrznuti pogledom i eventualno reći: „Pa ne ide ti sa donjim delom trenerke.” Vratila se do ormana, pa obukla i nove pantalone, nakit, čarape, cipele… A kad je ušla u dnevnu sobu, muž je, tačno, pitao: „Kud si pošla”, kao da je nekud mogla u vreme policijskog časa, ali ju je pogledao. Od glave do pete.

I odgledao je ovaj čovek, sa osmehom, novu prolećnu kolekciju iz Miličinog  ormana, mada ga ženska moda uopšte ne zanima. Milica nije uradila ništa spektakularno, već nešto ženstveno i malo šašavo. Dozvolila je ženstvenosti da izroni i da obasja jednolične dane.

Životi su nam često, kao prenatrpani ormani, zakrčeni lošim navikama i gutačima vremena. Sada, posle iskustva da život može da se okrene na glavu, svakako znamo da mnogo toga može da se odbaci. 

U tom novostvorenom prostoru, naša ženstvenost i ženska energija neka ipak prodišu, neka se ponovo protegne i obavije nas zadovoljstvom, baš kao parfem.