Da li je šminkanje u javnosti ženstveno?

Mada svi žele da vide lepe žene, ne žele da znaju kako se lepota podvlači ili ističe, iako se današnji kozmetički proizvodi, po potrebi, brzo i lako nanose i popravljaju

Ulepšavamo se da bismo se dopale sebi i okolini i podigle samopouzdanje. Kozmetika, poput hrane, može da unese radost u naš život ili da nas uteši, a čak je i sam čin kupovine šminke ili proizvoda za negu lica i tela – relaksirajući.

Dok uživamo u bojama ruževa i senki, čitamo etikete mirisnih losiona ili ih naručujemo onlajn, postoji mogućnost da ćemo brže zaboraviti loš dan na poslu ili, na primer, neprijatan razgovor. Kad postanemo ponosna vlasnica čudesno lepe pudrijere ili nekog sličnog atraktivnog make-up proizvoda, oslobodićemo se poznatog nemira i osećanja da možda treba više da brinemo o sebi.

Pudrijera i ruž kao izuzetak

Ali, uprkos zadovoljstvu što smo ponosne vlasnice lepo snabdevene kozmetičke torbice, neseser bi trebalo ostaviti kod kuće jer se dame, kako kažu pravila bontona, ne šminkaju u javnosti. Naravno da je to teško izvodljivo za dinamične, moderne žene koje provode van kuće ceo dan.

Moderne žene, koje provode van kuće ceo dan, teško mogu da se pridržavaju svih pravila bontona u vezi sa šminkanjem

Među retkim izuzecima su pudrijera i ruž, koje možemo da izvadimo i popravimo šminku, ali i to samo ako sedimo sa bliskim prijateljima i pritom posedujemo potrebnu uvežbanost i veštinu. Dakle, na prijateljskoj večeri kod kuće ili u restoranu dozvoljeno je brzo i nenametljivo pokriti puderom sjaj na licu ili popraviti ruž, ali ako je moguće bez gledanja u ogledalo luksuzne pudrijere ili, sve češće, ekran mobilnog telefona.

Ova veština zaista raste sa godinama, pa najveštije među nama mogu da izbegnu potezanje ogledalca, jer imaju automatskog pilota kada je reč o nanošenju karmina na neviđeno. Naime, rigidnije verzije make-up pravila upozoravaju da ogledalo ne bi smelo da nam zakloni sagovornika, jer je to kao da gledamo sebe u retrovizoru – neukusno.

Čačkalice nisu za dame

Ako je reč o poslovnom ručku ili večeri ovo pravilo ne važi, a korekcije na licu eventualno mogu da se obave u toaletu. U ovim prostorijama se može obaviti i čišćenje zuba posle obroka, ako je baš neophodno. Mada u mnogim restoranima na stolovima postoje čačkalice, damama nekako baš ne stoje.

Rigidnije verzije make-up kodeksa upozoravaju da ogledalo ne bi smelo da nam zakloni sagovornika

Šminkanje, uređivanje noktiju i slični poduhvati, nisu dozvoljeni na poslu. Za kozmetičke intervencije tokom radnog vremena rezervisan je isključivo toalet i to samo na brzinu, ako neko već ne čeka da opere ruke.

Češljanje i prskanje parfemom u javnosti nepoželjno je iz higijenskih, odnosno zdravstvenih razloga, a nanošenje maskare ili ruža u automobilu, tokom vožnje, veoma je opasno.

U našem gradskom prevozu šminkanje je, na sreću, i neizvodivo. Ako to pokušamo tokom dužih putovanja, u vozu ili autobusu, saputnici će nas verovatno čudno pogledati, ne samo zbog bontona. Mirisi iz kozmetičkih proizvoda koje mi obožavamo, možda ne prijaju ostalim putnicima, a osim toga niko ne želi oko sebe čestice tuđeg pudera, senke, bronzera ili rumenila.

Poklonici uljudnosti smatraju da je je šminka, poput pidžame, deo ženske intime

Ima mišljenja da je savremeni način života mnoga od ovih pravila stavio van snage. To se argumentuje dizajnom kozmetičkih proizvoda koji omogućavaju brzo i lako nanošenje preparata ili čak „teorijom” iluzija prema kojoj svi žele da vide lepe žene, ali ne i one silne pokrete, ili čak blagi grč, dok se ta lepota stvara, podvlači ili ističe.

S druge strane, poklonici uljudnosti smatraju da je šminka, poput pidžame, deo intime i da, bez obzira na stil života, novom kolekcijom kozmetike u kojoj toliko uživamo možemo da se pohvalimo privatno, dobrim prijateljicama.