Poludrago kamenje, ređanje u zodjiački krug po znakovima.

Drago kamenje po horoskopu – koji kristal odgovara kom horoskopskom znaku?

Tokom vremena, razni vladari i kraljevi koristili su drago kamenje kao amajlije prilikom osvajanja, u ratnim pohodima i pri donošenju velikih odluka. Rimljani su verovali u zaštitu u zdravstvenom smislu, u drevnom Egiptu žene su ga koristile za olakšanje tegoba na porođaju i skoro svi narodi su mu davali magijsku vrednost.

Kada je u pitanju astrologija, veruje se da svaki horoskopski znak ima svoj dragi ili poludragi kamen koji mu najviše odgovara i može pomoći svojim „magičnim” karakteristikama. U odnosu na zastupljenost u prirodi i finoću obrade, razlikujemo drago i poludrago kamenje. U drago spadaju samo dijamant, rubin, smaragd i safir, a u nastavku možete saznati koji kamen odgovara vašem znaku.

Poludrago i drago kamenje za Ovna – dijamant, karneol i ahat

Horoskopskom znaku Ovna posebno odgovara dijamant.

Takođe, karneol je poludragi kamen narandžasto-crvene boje koji pozitivno deluje na pripadnike ovog znaka. Predstavlja kamen energičnosti i vitalnosti kao i sam znak Ovna. Simbolizuje strast. Koristi se za podsticanje odlučnosti.

Ahat je kamen hrabrosti, drevni ratnici su ga koristili pri odlasku u borbe.

Poludrago kamenje za Bika – rozenkvarc i rodohrozit

Rozenkvarc simbolizuje ljubav, harmoniju i emotivno ispunjenje. Pojačava emotivnu ravnotežu. Nakit sa rozenkvarcom može biti idealan poklon za Bika, jer će se potpuno uklopiti sa njegovom energijom.

Rodohrozit simbolizuje strast i emocije. Podstiče ljubav prema sebi i prema drugima. Ovaj kamen pomaže Biku u prevazilaženju emotivnih blokada i donosi mu unutrašnji mir.

Poludrago kamenje, dva kristala kvarca.

Poludragi kamen za Blizance – ćilibar

Ćilibar je zlatnosmeđe boje. Povezuje se sa pozitivnom energijom – zaštitom od negativnih uticaja. Daje jasnoću misli i uma, što je ovom horoskopskom znaku dvojne prirode potrebno i korisno.

Poludrago kamenje za Raka – biser, mesečev kamen, opal i malahit

Malahit je zelene boje sa prugama. Daje duhovnu ravnotežu Raku i stvara emotivnu zaštitu.

Mesečev kamen je poznat kao kamen senzitivnosti. Pojačava emotivnu povezanost. Kamen je plodnosti i emotivnih početaka.

Opal je simbol izražavanja emocija, zbog čega može biti značajan za Raka, koji je po prirodi emotivan.

Poludrago kamenje za Lava – aleksandrit i citrin

Aleksandrit je čudesan kamen koji predstavlja retkost. Smatra se kamenom prosperiteta i harizme. Povezan je sa intuicijom. Legenda kaže da je naziv dobio po ruskom caru Aleksandru II.

Citrin je kamen sunca; i on odgovara horoskopskom znaku Lava. Simbol je bogatstva i uspeha. Verovalo se da citrin može da pročisti um od negativnosti.

Poludrago kamenje za Devicu – kamen plavog zlata, lapis lazuli i peridot

ʼKamen plavog zlataʼ (blue goldstone) povezan je sa duhovnim blagostanjem. Simbol je prosperiteta.

Lapis lazuli je intezivne plave boje. Poznat je i kao kamen kraljeva. Simbolizuje mudrost.

Peridot simbolizuje rast, sreću i zaštitu. Donosi ushićenje i ljubav. Ima moć očuvanja prijateljstva.

Poludrago kamenje za Vagu – tirkiz i morganit

Tirkiz simbolizuje mir i sreću, ali je i kamen istine i samorealizacije. Donosi intuitivnost i budi kreativnost, što je pripadnicima horoskopskog znaka Vage izuzetno važno, jer su često neodlučni, te im je potrebno nešto što će da ih podstakne da donesu odluku.

Morganit simbolizuje ljubav i harmoniju. Podstiče samopouzdanje i pozitivno raspoloženje kod Vaga.

Poludrago kamenje za Škorpiju – grahat i tigrovo oko

Grahat je simbol strasti i snage. Simbolizuje vernost i odanost, dva kvaliteta koji su veoma važni svakoj Škorpiji.

Tigrovo oko simbolizuje zaštitu, snagu i unutrašnju harmoniju. Donosi hrabrost onom ko ga nosi.

Poludrago kamenje za Strelca – tanzanit i topaz

Tanzanit simbolizuje unutrašnju snagu i svesnost. Podstiče intuiciju i idealan je kamen za Strelca.

Topaz simbolizuje ljubav i duhovni razvoj. Donosi sreću Strelčevima.

Poludrago kamenje za Jarca – oniks i zlatni kamen

Oniks je znak stabilnosti i snage. Ima moć da apsorbuje negativnu energiju.

Zlatni kamen je poznat kao znak ambicije i kao takav privlači uspeh u poslu, a Jarčevima je, kao sigurnim i ambicioznim znakovima, ovo uvek potrebno. Ovaj kamen može biti lep i značajan dar za osobe rođene u znaku Jarca.

Ametist kristal i sveća.

Poludrago kamenje za Vodoliju – turmalin i ametist

Turmalin simbolizuje zaštitu i balans duha i posebno je pogodan kristal za Vodoliju.

Ametist je ljubičaste boje, poznat kao kamen ravnoteže. Pojačava intuiciju. Grci su smatrali da štiti od pijanstva i opijenosti. Vodolijama, dokazano, najbolje odgovara.

Poludrago kamenje za Ribe – koral i akvamarin

Koral simbolizuje strast, ljubav i zaštitu. Donosi srećne okolnosti Ribama.

Akvamarin simbolizuje mir, jasnoću i ljubav. Ribama pomaže u isticanju istine i odgovornosti. Stari Grci su verovali da donosi zaštitu mornarima.

Simbolika poludragog i dragog kamenja u različitim kulturama i religijama

Verovalo se da svaki dragi kamen ima magijsku moć u odbrani od zla, a ponekad je drago kamenje služilo i u zdravstvene svrhe. U Bibliji se drago kamenje pominje i u Starom i u Novom zavetu. Drago kamenje se koristi u tradicionalnoj indijskoj medicini, a Kinezi ga koriste u terapeutske svrhe.

Dijamant je najcenjeniji dragi kamen i ima najveću vrednost. Ruski car Ivan Grozni verovao je da ga rubin čuva od bolesti srca – inače, crvena boja je boja ljubavi. Smaragd je simbol vere, ljubaznosti i dobrote. Verovanje kaže da nijedan muškarac nije mogao da ostane imun na čari neke ženske osobe, ukoliko je ona nosila nakit sa smaragdima. Safir je simbol prestiža i aristokratije, godinama se prenosio s kolena na koleno u kraljevskim dinastijama.

U budizmu se veruje da safir, dragi kamen plave boje, umirujuće deluje na um. Plava boja je boja neba, a safir simbol večnosti. To je kamen mudrosti, a legenda kaže da će poprimiti intenzivniju boju ukoliko je osoba koja ga nosi dobra i čestita.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ste sada sigurni koje drago i poudrago kamenje najbolje odgovara kom horoskopskom znaku.