Razne boje na platnu i četkica.

Dorćol Platz: Persefonin vrt, izložba slika Katarine Žutić

Prva beogradska izložba slika glumice Katarine Žutić Persefonin vrt: ruke čine dela biće održana od 19. marta do 8. aprila na osmom Kontakt festivalu u Dorćol Platz-u.

Iako je većini poznata kao glumica, ona je i slikarka koja je do sada širom zemlje izlagala pejzaže rađene akvarel tehnikom, sa željom da afirmiše kulturne događaje van prestonice.

Kako je Katarina Žutić pojasnila na svom Instagram nalogu, izložba se sastoji od dva segmenta – jedan su slike, drugi je video-rad.

„Kao tema i osnova za dalju simboliku, u oba segmenta su moje ruke. Koristila sam ih u slikama, kao model za dalju razradu, dok su u video-radu „zaposlene” i prave delove slika ili kolaže. Na kraju, svojim rukama sam napravila sve ove radove”, objašnjava ona.

Za nju je to, naglasila je, imalo mnogo smisla i, na taj način, slike koje izlaže na izložbi na više nivoa su deo njene ličnosti.

Persefona je dualna boginja iz grčke mitologije, poznata i pod imenom Kora. Vladarka je Podzemlja, ali i boginja vegetacije, koja donosi proleće i bogate setve.

„Po mitologiji, Persefoni možemo pripisati smene godišnjih doba, budući da ona pola godine boravi u svetu živih, dok drugu polovinu provodi u Podzemlju, kraljevstvu mrtvih. To su motivi koji su me navodili na mom putu, da bih stigla do slika koje su u postavci ove izložbe”, rekla je Katarina Žutić za portal odlicanhrcak.

Za sve zainteresovane posetioce, otvaranje izložbe je u utorak u 19 časova.