Žena slika ulje na platnu

Umetnost kao hobi – u društvu ili za svoju dušu

Stajanje za štafelajem je posebno iskustvo, a pritom nije loše imati u vidu poznato uverenje da slikari najduže žive i savet slavnog Leonarda da Vinčija da se najbolje stvara u društvu

Kada se smanje obaveze i imamo više vremena – trenutak je da se oprobamo u nečemu što je možda bilo skrivano ili potiskivano u nama. Možemo da se posvetimo pevanju, da naučimo da sviramo neki instrument i da to radimo za svoju dušu ili u društvu. Prema afinitetu, to može biti i slikanje ili izrada keramike, mozaika od obojenih kamenčića, pa čak i ljuski od jaja.

Kada imamo više vremena, trenutak je da ispoljimo kreativnost koju smo možda dugo potiskivali

Iako se smatra da je umetničko stvaranje privilegija talentovanih, svako ko ima poriv za kreativnošću treba da pokuša da se izrazi. Možda iznenada otkrije da ima talenat za boje i formu, a da nije ni bio svestan toga. Čak i ako nemate izražen talenat (a on radom može da se razvija), uspećete da napravite sliku.

Ako slikanje izberete kao hobi, postoje škole koje u tome mogu da vam pomognu, pa i internet časovi koje, na primer, nudi Sten Miler.

Važna je poruka, a ne tehnika

Slične mogućnosti pružaju i takozvani univerziteti za treće doba, gde stariji mogu da se bave slikanjem, pevanjem, muzikom, dekupažom, keramikom…

Negovanje sklonosti za umetnost može čoveka duhovno da obogati i učini srećnim. Naravno, potreban je veliki rad, ponekad i mukotrpan, da bi neko naših ruku delo ugledalo svetlost dana.

Sam čin stvaranja veoma je specifičan i ličan, što umetnika čini prepoznatljivim. Zato nije teško prepoznati dela velikana, kao što su Vlada Veličković, Mića Popović, Petar Lubarda, Milena Barili, Sava Šumanović, Petar Omčikus, Olja Ivanjicki…

Slika koju umetnik stvara nije samo utrošeno vreme, ni količine boje ili materijala, ona je rezultat stvaralačkog čina, duhovnog i emotivnog traganja u nama samima. Ona zrači i daje samopouzdanje.

Može se slikati raznim tehnikama, kao što su akvarel, akril, ulje, ali je to manje važno u odnosu na to šta je umetnik uspeo da kaže. Često se ljudi žale da ne razumeju sliku, naročito ako je reč o apstraktnim delima, jer je likovni jezik svakog stvaraoca specifičan. Poruka koju slika šalje nije ista za svakoga, svako je doživljava i oseća na svoj način.

Ako slikanje izberemo kao hobi, postoje škole koje u tome mogu da nam pomognu, pa i internet časovi

Saveti slavnog Leonarda

Neverovatno je stajati za štafelajem na proplanku, terasi ili u svom kutku i eksperimentisati sa bojama, tražeći pravu nijansu, i onda gledati kako iz naših poteza nastaje slika. Slikarstvom se možemo baviti do duboke starosti, imajući u vidu i poznato uverenje da slikari najduže žive. I možda je najbolje da to radimo u društvu, držeći se saveta slavnog Leonarda da Vinčija.

„Kažem i tvrdim da je, iz mnogo razloga, daleko bolje stvarati u društvu negoli sam. Prvi je taj da ćeš se stideti da budeš među crtačima ako ne zadovoljavaš, i to će biti uzrok da dobro učiš. Drugo, zdrava ambicija će te podstaći da se svrstaš u red onih koji su hvaljeni više od tebe, jer će ti pohvala drugih dati podstreka. Treće, primićeš postupak onih koji rade bolje od tebe.”