par u ljubavi zagrljen

Dodir ljubavi i tajanstveni osmesi

Seksualnost je prisutna do kraja života, ali ne mora da se ispoljava isključivo seksualnim putem. Mnogo toga ima više erotskog naboja od samog seksualnog čina

Kako polako zalazimo u godine, tako sve manje razgovaramo o seksualnim odnosima. Da, dobro ste pročitali. Pa čak i muškarci, za koje se smatra da su skloniji takvim razgovorima, bar među sobom, manje pričaju. Ili, ako pričaju, to više liči na evociranje lepih uspomena. Iskreno, ne sećam se da su muškarci o svojim seksualnim iskustvima govorili sa negativnom konotacijom. Muška posla.

Manje pričaju i žene među sobom.

Potreba da se o ovoj temi razgovara, da se dele brige ili radovanja, polako se smanjuje. Možda to čudi danas kada je medicina, pa i ginekologija toliko napredovala da može da omogući aktivan seksualni život i ženama u poznijim godinama. Ne treba da čudi.

Nešto u nama se buni, kao da neguje ostatke tradicionalizma, konzervativnosti i onoga što bi bilo razumljivo ne za naše majke, nego za naše bake. Ali, tako je.

Od kada se rodimo, pa do kraja naših života, ostaje večita potreba za dodirom

Tajanstveni smešak

Šta onda imamo na sceni, sem žena koje od seksualnih odnosa ne odustaju lako? Naravno, ako imaju partnera doraslog za takvu ulogu. Seksualnost je prisutna do kraja života, ali ne mora da se ispoljava isključivo seksualnim putem. Mnogo toga ima više erotskog naboja od samog seksualnog čina.

To znamo i prepoznajemo. Nije retkost da i osobe u zaista odmaklom životnom dobu imaju snove sa ovakvim sadržajem. Ne uznemiravaju ih. Naprotiv, bude razne uspomene. Ne pričaju baš sa svakim o tome, ali ostane onaj tajanstveni smešak koga, ako ste vešti, možete da pročitate.

Od kada se rodimo, pa do kraja naših života, ostaje večita potreba za dodirom. To je dodir koji umiruje, uspavljuje, govori o nečijem bezuslovnom prisustvu, neguje, oplemenjuje, raduje, podstiče, daje snagu i donosi radost. Od kolevke pa do… dodir je car svih drugih čulnih doživljaja.

Zapravo, biti tu

Onda, kako vreme odmiče, manje smo skloni drugim načinima ispoljavanja nežnosti, privrženosti i ljubavi i vraćamo se dodiru koji je uvek sigurno utočište. Videćemo na ulici ili u parku vremešne parove kako se drže za zuke ili idu ruku pod ruku. Nije to zbog toga što je neko zanemoćao ili mu je potreban fizički oslonac. To je zbog potrebe za bliskošću, koja se i tako manifestuje. Ili, pre svega tako.

Osetiti bliskost drugog, nama dragog bića, više je od pukog odnosa. Zagrljaj, poljubac, dodir po kosi, ili onome što je ostalo od kose, uvek je bio znak neverovatne pažnje i ljubavi. Da, ljubavi koja nije prožeta samo strašću nego i večitim trajanjem. Nije ljubav samo strast, mada jeste i to. Ljubav je mnogo više i iznad toga.

Ljubav u partnerskom odnosu podrazumeva toleranciju, strpljenje, poštovanje različitosti, prihvatanje ograničenja onog drugog, brigu, negu, poverenje, oslonac, toplinu, rame za plakanje i radovanje, ruku koja je tu uvek i zauvek

Ljubav u partnerskom odnosu podrazumeva toleranciju, strpljenje, poštovanje različitosti, prihvatanje ograničenja onog drugog, brigu, negu, poverenje, oslonac, toplinu, rame za plakanje i radovanje, ruku koja je tu uvek i zauvek. Iskreno, teško je odnegovati takav odnos, ali ko je uspeo, može u tome da uživa do kraja.

Ljubav je i kada imamo empatiju za brige i patnje partnera, kada tešimo, podržavamo, lečimo, ustuknemo koji korak da bi partner išao dalje. Budemo i štap i štaka i kolica – ako je potrebno. Zapravo, budemo tu.

Zajedništvo, a ne žrtva

Nekada ljubav podrazumeva i dela koja nam nisu bliska. Pomenuću film iz 2012. godine, čuvenog reditelja Mihaela Hanekea, sa fenomenalnim Žanom Lujem Trentinjanom i Emanuelom Riva.

Film se zove Ljubav. Težak, pretežak film o dostojanstvenom životu, velikoj ljubavi i teškoj odluci. Ne preporučujem takvu odluku, već govorim o bezgraničnoj ljubavi koja izlaz nalazi u nemogućem, odnoseći oboje. Da bi se spasao jedan, nestaju dvoje.

Nežnost je ta koja održava u životu jedan par, ma koliko godina imao

Da ne pobrkamo, ljubav ne podrazumeva žrtvu nego zajedništvo. Žrtva opterećuje, unesrećuje i smanjuje snagu autentične ljubavi. Nežnost je ta koja održava u životu jedan par, ma koliko godina imao. Nežnost i dodir.

Recept za čekanje starosti u miru i spokoju sa samim sobom.