lice zene

Divim se mogućnostima estetske hirurgije

Plastična i rekonstruktivna hirurgija razvila se zbog pružanja pomoći povređenima ili ljudima sa prirođenim manama, povređenim vojnicima, osobama nakon većih operacija, a sad smo svedoci procvata ili korisnici estetske hirurgije

Da li želite da se probudite ujutro i kad se pogledate u ogledalo izgledate lepo, sveže i nemate potrebu da se našminkate? Odradite svoj deo nege, sredite kosu i – gotovo.

Tim željama su se vodili pronalazači trajne šminke, nadogradnje trepavica, laserske depilacije, trajnog kovrdžanja i farbanja kose, farbanja obrva i trepavica, keratinskih tretmana kose, kozmetičkih tretmana i, konačno, estetske hirurgije. Uz svu ovu podršku, bitno je da sebi postavimo realne ciljeve, spram svojih želja i finansija.

Široka lepeza intervencija

Plastična i rekonstruktivna hirurgija razvila se zbog pružanja pomoći povređenima ili ljudima sa prirođenim manama, povređenim vojnicima, osobama nakon većih operacija, a sad smo svedoci procvata ili korisnici estetske hirurgije.

Nudi se široka lepeza estetskih intervencija. Očito se teško mirimo sa starenjem ili mislimo da je neprihvatljivo da ostarimo. Nedavno spomenuta Franses Makdormand, svojim činom pojavljivanja na dodeli nagrada bez šminke, upravo je htela da skrene pažnju na to da je pritisak javnosti ogroman i da se sme i može ostariti i bez intervencija estetske hirurgije.

Zavisimo i od estetike i etike hirurga koji će odlučiti da li će nas operisati ili ne

Skoro da više ne postoji javna ličnost koja nije imala estetsku intervenciju. Pitanje je samo koliko primetnu i kako urađenu. Ljude oduševljava kako neke glumice divno stare, a u pitanju je samo dobro i pravovremeno urađena operacija.

Nisu samo žene pod pritiskom, sve više je muškaraca koji ne samo da se odlučuju za farbanje kose, kozmetičke tretmane, zatezanje lica, nego ugrađuju i implante kako bi vizuelno povećali mišićnu masu ili preoblikovali delove tela.

Trajna mladost

Koliko mlađe želimo da izgledamo? Da li želimo do kraja života da izgledamo mlađe od svojih unuka? Verujem da većina nas, kad se pogleda u ogledalo, ne vidi lik koji se poklapa sa vlastitom predstavom o sebi.

Da li pod pritiskom javnosti ili zbog neprihvatanja slike koju vidimo u ogledalu – veoma je širok spektar klijenata estetske hirurgije; puno je mladih, a i starijih, ostvarenih ličnosti sa integritetom, koji se podvrgavaju različitim zahvatima.

Želite ujutru da se pogledate u ogledalo i izgledate lepo bez šminke? Tim željama vodili su se pronalazači nadogradnji, trajne šminke i, konačno, estetske hirurgije

Za kraj, samo želim da vam kažem da nisam protiv estetske hirurgije, divim se mogućnostima i napretku te grane medicine, ali da ipak moramo da budemo svesni da je u pitanju operacija i da ne smemo da je shvatamo olako. Nažalost, svedoci smo i loših rezultata i pojave zavisnosti.

Svako ko se odluči na taj korak, treba da zna šta želi, i treba da posveti dovoljno vremena pronalaženju pravog hirurga. Jer, na kraju, zavisimo i od estetike i etike hirurga koji će odlučiti da li će nas operisati ili ne.

Dobar razgovor sa hirurgom je presudan, njemu treba da bude jasno šta želimo, a nama: koji su postupci, moguće komplikacije, mogućnosti, oporavak i vraćanje na posao, kao i za otprilike koliko vremena nas čeka ponovni lifting.

Dobićete i uputstva kako da se spremite za intervenciju. Pre liftinga, ako farbate kosu, ofarbajte se, jer neko vreme nećete smeti. Možete i da pustite kosu, ako nosite kratku, kako biste prikrili sveže ožiljke.