Depilacija – više od ustupka tangama

Kroz promenu odnosa prema tretmanu intimne regije tokom istorije, moguće je ispratiti razvoj nekih važnih medicinskih, društvenih, pa i psiholoških stavova

Često me u ordinaciji pacijentkinje pitaju da li je za zdravlje bolje ukloniti ili zadržati stidne dlačice. Obično im odgovorim da je to stvar lične odluke.

Ipak, kroz promenu odnosa prema tretmanu stidnih dlačica tokom istorije, moguće je ispratiti razvoj nekih važnih medicinskih, društvenih, pa i psiholoških stavova.

Akcenat na higijeni

Dlačice koje rastu u intimnoj regiji, takozvane stidne dlake, imaju svoju ulogu. Njihov zadatak je da štite kožu tog predela koja je izuzetno osetljiva i ima neke specifične osobine, koje je čine drugačijom od ostalog dela kože. Takođe, u davna vremena, te dlačice su smanjivale dodir sa kožom partnera i na taj način delimično štitile od raznih polnih bolesti i tegoba.

Kako se menjala civilizacija, tako se menjao i odnos prema pitanju da li su dlačice potrebne ili ne. Možemo slobodno reći da je ta dilema bila podložna modi.

U antičko vreme, po tadašnjim merilima lepote i higijene, podrazumevalo se da se stidne dlačice uklanjaju. Do petnaestog veka o ovom detalju se nije puno pričalo, ali tada je nastala moda uklanjanja stidnih dlačica zbog masovne pojave stidnih vaši. Tada su nastale i perike za intimnu regiju koje su, između ostalog, imale zadatak da sakriju problem stidnih vaši.

U antičko vreme, po tadašnjim merilima lepote i higijene, podrazumevalo se da se stidne dlačice uklanjaju

Tako je to bilo sve dok Katarina Mediči u Francuskoj nije zabranila depilaciju stidnih dlaka. Posle tog perioda akcenat je bio na higijeni, jer se smatralo da se u dlačicama zadržava prljavština (kupanje u tom vremenu nije bila česta pojava).

Devetnaesti vek u Evropi i viktorijansko doba doneli su novu modu. Prve asocijacije na taj period su smernost i strogost, posebno u modi, a što se tiče stidnih dlačica, moda je diktirala da se u posebnim kutijicama skupljaju stidne dlačice ljubavnika ili ljubavnica. U muzeju u Engleskoj postoji kutijica sa stidnim dlačicama ljubavnica kralja Džordža.

Brazilska depilacija

Posle toga razvijaju se kreme za depilaciju, brijači za žene, ali se o ovoj zoni ne priča puno. Do promena dolazi sa pojavom čuvenih časopisa Plejboj i Penthaus. Oni su sedamdesetih godina prošlog veka objavili fotografije nedepiliranih intimnih regija što je tada bilo revolucionarno, ali se uklapalo sa pojavom feminizma i slobodom žena da same odluče šta žele. I kroz odnos prema svom intimnom delu žene su isticale svoj stav da će raditi ono što same žele, a ne što se nameće kao poželjno ponašanje.

Sedamdesetih godina poznati muški časopisi objavili su slike nedepiliranih modela i to se uklapalo sa pojavom feminizma

Sledeća promena nastaje kada se u Brazilu lansira moda tanga-veša i kupaćih kostima, što podrazumeva da intimna regija mora biti potpuno glatka. Tako nastaje trend čuvene brazilske depilacije, što se prihvata osamdesetih godina u Njujorku. Svetsku popularnost zadobija posle serije Seks i grad kada čuvene junakinje koje se podvrgavaju ovoj depilaciji javno pričaju o tome. Naravno, ta moda je došla i do nas.

Danas je zaista na svakoj ženi da izabere šta joj je najpraktičnije. Važno je voditi računa o osetljivosti kože. Brazilska depilacija može da ošteti kožu i dovede do infekcije ako se ne uradi pažljivo. Zato je važno to raditi pod maksimalnim higijenskim uslovima. Uz kreme za depilaciju, brijače ili skraćivanje makazicama, svako može da izabere. Konačno, ne mora svaka žena da koristi ono što moda nameće. Različite smo, različito osetljive, pa imamo i različite stavove. Važno je da izaberemo ono što nama odgovara.

Moda tanga-veša i kupaćih kostima koji podrazumevaju potpuno glatku intimnu regiju, donela je brazilsku depilaciju

Ali, morate priznati da je stvarno neverovatno da se i kroz odnos prema dlačicama intimne regije može pratiti istorija civilizacije.