Omar Šarif

Dao sam ti svoje ime, neću ti dati ništa drugo

Unuk Omara Šarifa u svojoj knjizi Priča o dva Omara otkriva ulogu slavnog dede u njegovom odrastanju između tri sveta

Nije lako nositi breme slavnog prezimena, a Omar Šarif Mlađi ima dvostruko složeniju situaciju jer nosi i ime i prezime svog slavnog dede. „Mislio sam da je moj posao da probijam zidove mojih svetova – arapskog, jevrejskog i gej sveta, ali danas znam da je moj posao da te zidove uklanjam. A ništa ne ruši zidove bolje nego umetnost”, rekao je Omar Šarif Mlađi uoči izlaska svoje knjige pod logičnim naslovom Priča o dva Omara.

Danas, 38-godišnji Omar Mlađi, unuk zvezde filmova kao što su Lorens od Arabije i Doktor Živago, uglavnom živi u Los Anđelesu, mada je kanadski državljanin. Njegov otac Tarek Šarif je Egipćanin, baka po ocu, Faten Hamama, jedna je od najvećih egipatskih glumica, a deda Omar je Egipćanin libanskog i sirijskog porekla, koji je primio islam da bi se oženio sa Faten.

Persona non grata

Po majci, kanadskoj Jevrejki Debi, Omar mlađi ima babu i dedu koji su preživeli Holokaust za vreme Drugog svetskog rata. Takvo poreklo dovelo je do toga da je detinjstvo proveo između Montreala, Pariza i Egipta i odlučio da studira političke nauke. Ali je takođe prouzrokovalo mnoge traume tokom odrastanja u tako različitim kulturama.

Već u osnovnoj školi Omar Mlađi suočio se sa dedinom senkom. Sve nastavnice u Montrealu htele su da znaju kako se razvija odnos sa Barbrom Strajsend, s kojom je Omar Šarif igrao u filmu Smešna devojka.

Zbog neobičnog porekla, Omar Šarif Mlađi proveo je detinjstvo između Montreala, Pariza i Egipta

To što je igrao sa Barbrom, koja je Jevrejka, Omaru Šarifu donelo je velike probleme u Egiptu. Proglasili su ga jevrejskim špijunom i neprijateljem, zbog čega je on napustio zemlju i nekoliko decenija nije dolazio u Egipat. Slično se 2012. dogodilo i njegovom unuku, kad se javno deklarisao kao gej. „Da sad odem u Egipat, uhapsili bi me”, rekao je svojevremeno za časopis Town and Country. Lavina osude stigla ga je i nedavno, kada je prihvatio ulogu u izraelskoj seriji snimanoj u Tel Avivu.

Igrač bridža svetske klase

U knjizi Priča o dva Omara, autor opisuje svoje nevolje zbog gej identiteta, maltretiranje tokom tinejdžerskih dana, pokušaj samoubistva i stotine pretnji smrću zbog kojih je 2012. definitivno napustio Egipat. Da preživi, pomogli su mu geni predaka s majčine strane.

Mlađi Omar suočio se rano sa dedinom senkom, jer su sve nastavnice u Montrealu htele da znaju kako se razvija njegov odnos sa Barbrom Strajsend

Kad je Omar Šarif Mlađi u sebi otkrio želju da se oproba u karijeri svog slavnog dede, dobio je sledeći odgovor: „Dao sam ti svoje ime, dao sam ti svoj izgled. Neću ti dati ništa više. Sve ostalo moraš da uradiš sasvim sam.” Što se tiče novca, deda ga jeste zaradio mnogo, ali ga je i nemilice rasipao na svoju nekontrolisanu strast prema kocki. Potpuno je prestao da glumi u filmovima i postao igrač bridža svetske klase. Rulet je prestao da igra tek kad je za noć izgubio 750 000 dolara.

Omar Šarif Mlađi u knjizi opisuje svoje nevolje zbog gej identiteta i pretnji zbog kojih je 2012. definitivno napustio Egipat

Baka – egipatska Liz Tejlor

Tako je Omar Mlađi morao da se osloni na svoje snage. Pošto podjednako govori engleski, francuski, arapski, hebrejski, jidiš i aramejski, glumačku karijeru gradio je u egipatskim serijama i filmovima, kanadskim i irskim ostvarenjima, izraelskim serijama. Bavio se i modelingom, bio lice Koka-kole i radio kampanju Kalvina Klajna za arapsko tržište. Takođe je bio prezenter na 83. dodeli Oskara.

U karijeri, Omar Mlađi se oslanja na svoje snage, glumio je u serijama i filmovima, bavio se modelingom i bio prezenter na 83. dodeli Oskara


Glynnis Jones © / Shutterstock.com

Uz tu karijeru, Omar Šarif Mlađi veliki deo svoje energije posvećuje aktivizmu za prava gej populacije. Tvrdi da je njegov slavni deda znao da je on gej i da to nije promenilo njihov odnos.

Posle razvoda roditelja, Omar Mlađi je ostao s majkom, ali je raspuste provodio u Egiptu, kod bake Faten. Toliko slavna u svojoj zemlji, da su je zvali egipatska Liz Tejlor, baka je imala jednu vilu na obali Crvenog mora, a drugu na obali Mediterana. O njoj unuk u knjizi piše da je imala „istančan ukus”. Ipak, i ona se suočavala sa političkim pritiscima u svojoj zemlji, jer se borila za prava žena na razvod.

Zajedničke večere

S dedom Omarom unuk je provodio vreme svuda po svetu, gde god je on snimao ili igrao svoje kartaške partije. Ipak, omiljeno mesto bilo im je Dovil, čuven po konjskim trkama i aukcijama najkvalitetnijih rasnih grla. Na jednoj takvoj aukciji dečak je bio oduševljen mladom kobilom tamnokestenjaste boje. „Kad smo odlazili sa aukcije, video sam da deda Omar drži neki žuti papir u ruci. Bio sam šokiran kad sam shvatio da je kobilu kupio za mene.


Kathy Hutchins © / Shutterstock.com

Proveli smo dva dana smišljajući joj ime i na karaju smo je nazvali Dinner Time (vreme večere)”, piše Omar Mlađi. To ime odabrali su da ih podseća na njihov mali ritual zajedničkih večera, na koje su išili samo njih dvojica, da bi na miru razgovarali i uživali u hrani.

I upravo na jednoj takvoj njihovoj večeri, u pariskom restoranu Le Fouket, unuk je prvi put doživeo dedin agresivni ispad. Bio je to početak Alchajmerove bolesti. U knjizi, unuk piše: „Alchajmer je sveo jednog od najtalentovanijih ljudi na svetu na nepoznat pejzaž, izgubljen u vremenu i prostoru, izolovan na tragove sećanja i nekoliko prijatelja”. Omar Šarif je umro 10. jula 2015, nekoliko meseci nakon Faten, s kojom se razveo još 1974. Knjiga njihovog unuka baca svetlo na one aspekte života koji su ostali nepoznati milionima obožavalaca.