Lažna prijateljica: kad je lepo uvek je tu, kad je loše, nema je

Znamo da su mnoga ženska prijateljstva neprocenjiva, ali i da to nisu uvek jednostavni i lepršavi odnosi. Pod velom nazoviprijateljstva može da se krije težak i maliciozan odnos

Sve je više filmskih i književnih priča o ženskim prijateljstvima. Iz njih se vidi ono što već znamo iz životnog iskustva, da to nisu nimalo jednostavni i lepršavi odnosi, da ona mogu da budu oslonac u dramatičnim životnim okolnostima, ali da gotovo podjednako često, pod velom ženskog prijateljstva, može da se krije težak i otrovan odnos.

Aktuelni film Stivena Soderberga Neka svi pričaju (Let them all talk), rađen na osnovu pripovetke Debore Ajzenberg, govori o prijateljstvu tri žene, koje je iz korena uzdrmalo njihove živote.

Kod toksičnih prijateljstava najveći problem je što obično prođe mnogo vremena pre nego što shvatimo da osoba nije onakva kakva nam izgleda

Alis, Robertu i Suzanu (glume ih Meril Strip, Kendis Bergen i Dajana Vist), već sredovečne žene, zatičemo na turističkom luksuznom kruzeru Kraljica Meri 2 na putu iz Amerike u Veliku Britaniju. Njih tri su bile najbolje prijateljice dok su studirale književnost na Univerzitetu Teksas, a nastavile su da se međusobno poveravaju i kasnije, sve dok se nije desio dramatični preokret.

Alis je objavila roman koji ju je učinio slavnom. Prijateljstvo se prekida sve dok 30 godina kasnije Alis, sada slavna i bogata spisateljica, ne pozove Robertu i Suzan da zajedno kruzerom putuju u Evropu.

Fatalna i nevina tračarenja

Iako opisuje drastičan primer toksičnog prijateljstva, ova filmska priča otvara pitanje zloupotrebe poverenih tajni, s kojim gotovo svako može da se identifikuje. Iako Alis iz ovog filma nije klasična tračara, stvar se svodi na isto – ona je obelodanila ono što je dobila na čuvanje. A jednom prokockano poverenje teško se obnavlja.

Naravno, postoje i takozvana nevina tračarenja, kada uz kafu s prijateljicama razgovaramo o životnom događaju ili ponašanju zajedničkih poznanika, direktora, komšija ili neke poznate ličnosti. Ali, oprez! Ako nam naša prijateljica o drugima priča lažne i maliciozne priče, vrlo je verovatno da isto drugima priča o nama.

Kod toksičnih prijateljstava najveći problem je što obično prođe mnogo vremena i bude učinjeno mnogo štete pre nego što shvatimo da osoba nije onakva kakva nam izgleda. Prema nezvaničnoj statistici, najčešći uzrok kraha ženskih prijateljstava je ljubomora.

Ljubomorna prijateljica je osoba koja ne živi kako bi ona htela ili kako misli da zaslužuje. Zbog toga ona teško podnosi našu sreću ili uspeh. Otuda potiče izreka koja kaže da lažni prijatelj želi da nama ide dobro, ali samo dotle dok nam nije bolje nego njemu. Naravno, svi ponekad osećamo ljubomoru i ona može da bude sasvim bezazlena.

Prema nezvaničnoj statistici, najčešći uzrok kraha ženskih prijateljstava je ljubomora

Kao kad kažemo: Cipele su ti savršene, baš sam ljubomorna! Takva ljubomora nije razlog za prekid prijateljstva, jer ona znači da želimo isto, ali nije velika stvar i ako nemamo. Naročito teško se s ljubomorom nose nezrele osobe. Takva osoba ljubomoru ne uspeva da prevaziđe, već je samo krije i potiskuje. Tu negde treba tražiti Alisine motive da obelodani Robertinu tajnu.

Narcis je nepopravljiv, žalosna sova iscrpljujuća

Podjednako opasne su i pasivno-agresivne prijateljice, narcisoidne ličnosti, koje ćete prepoznati po tome što im nikada ništa nije dovoljno dobro, stalno vas kritikuju ili bombarduju sarkastičnim komentarima. Budite oprezni, jer takve osobe su veoma vešte u manipulisanju vašim osećanjima, pa će vas stalno podsećati da im nešto dugujete.

Bez obzira koliko vam je stalo do tog prijateljstva, ne pristajte na emotivne ucene. Psiholozi (i Soderbergov film) tvrde da je uzaludno očekivati da će se narcisoidna osoba popraviti. Lažna prijateljica je kao senka: kad je lepo vreme uvek je uz vas, kad je vreme loše, nigde je nema.

Prijateljstvu uvek treba pružiti još jednu šansu, baš kao što su pokušale tri dame iz filma Neka svi pričaju

Sušta suprotnost narcisu, prijateljica tipa kukavica, koja se na sve žali, u svemu vidi nešto loše i neprestano kuka, može vam se učiniti bezopasnom. Ali, ne precenjujte svoje snage! Takva prijateljica je kao crni oblak koji crpi vašu energiju i zrači vas. Ona je sestra kraljice drame po tome što apsorbuje vašu pažnju.

Kraljici drame stalno nešto mora da se dešava, a očekivaće da je vi pratite u nepromišljenim postupcima. I od običnih stvari, kao što je kvar na mašini za veš, ona će napraviti antičku dramu. Prirodno, očekivaće da je vi, njena prijateljica, iz te drame spasavate. Ako je u pitanju povremena kratkoročna pozajmica, u redu. Ali, ako primetite da ona u pravilnim razmacima upada u slične nevolje i uvek baš od vas očekuje pomoć, povucite se korak unazad.

Prijateljica koja svu pažnju hoće za sebe

Preterana potreba za pažnjom može biti posledica stresnog perioda u životu vaše prijateljice. Ali, ako uvek kada negde odete zajedno vaša prijateljica previše priča, a vama upada u reč i uopšte čini sve da sebi privuče sve poglede (pa i pogled vašeg partnera), prijateljstvo ćete moći da sačuvate samo nauštrb sopstvenog dostojanstva, a to svakako ne želite.

Kraljici drame stalno nešto mora da se dešava, a očekivaće da je vi pratite u nepromišljenim postupcima

Prijateljice takmičarke mogu međusobno da se motivišu, ako na primer zajedno spremaju ispit, rade na zajedničkom projektu ili prezentaciji. Mogu da se takmiče u tome čija je bašta lepša, koja je redovnija u vežbanju ili šetnji.

Ali ako je vaša prijateljica agresivno kompetitivna pa izgazi vašu baštu (bukvalno ili figurativno) da bi njena bila lepša, vreme je da idete dalje. Stvar prelazi prhvatljivu meru i ako se takmičite u tome čija su deca uspešnija i čiji muž više zarađuje.

Naravno, nema savršenih prijateljstava, čak ni ženskih. Zato uvek prijateljstvu treba pružiti još koju šansu, baš kao što su pokušale tri dame iz filma Neka svi pričaju. Na kraju krajeva, nismo savršeni, grešimo i učimo na greškama.

Ali ne treba biti ni previše bolećiv i držati se prijateljstva koje je iscrpljujuće. Ako osećamo da još ima nade, najbolji je otvoren razgovor. Ali, kad je stvar nepopravljiva, bolje je lagano se udaljiti bez suvišnih objašnjavanja. I setiti se reči ekonomiste Z. K. Abdelnura: „Život je kao lift. Na putu naviše morate ponekad da stanete i da pustite neke ljude da izađu.”