Dajana Lejn

Dajana Lejn: Kada ste žena, promene tela menjaju deo sudbine

Imala je šest godina kad su je proglasili novom Grejs Keli, sve je učila na teži način, a danas voli svoju samoću jer je svaka soba u njenoj kući – njena

Prethodnu godinu u životu Dajane Lejn, koja će 22. januara napuniti 57 godina, obeležila je uloga kongresmenke Dženifer Braun koja postaje predsednica SAD kad pandemija zbriše s lica zemlje sve muškarce sem jednog. U postapokaliptičnoj TV seriji Y: Poslednji muškarac Dajana igra ženu koja rukovodi svetom žena, što, pokazaće se, uopšte nije lako.

„Sajens fikšn je postao mnogo manje fikcija nego ranije, jer je nauka postala mnogo prisutnija u našem svakodnevnom životu”, objašnjava Dajana.

Sa 13 godina zaigrala je u prvom filmu, Mala romansa, sa Lorensom Olivijeom

Featureflash Photo Agency © / shutterstock.com

Turbulentno detinjstvo

Nekako u isto vreme, kritika je skrenula pažnju na „magičnu glumu” Dajane Lejn u filmu Pusti ga da ode (Let him go), u kome joj je partner Kevin Kostner. S obzirom na to kako izgleda, mnogi su se iznenadili što je prihvatila da igra baku, ali Dajana kaže da ju je uloga privukla „jer govori o tome kako na različite načine odgovaramo na bol koji doživimo”. U pitanju je potresna porodična priča, a Dajana se u svom ličnom životu od rođenja suočava sa, najblaže rečeno, nestandardnom porodičnom situacijom.

Imala je samo 13 dana kad su joj se roditelji razveli. Majka ju je odvela u Meksiko, a posle šest godina otac je dobio starateljstvo i vratio je u Njujork. Otprilike u 12. godini, majka je došla da je poseti i bukvalno je kidnapovala i odvela u Džordžiju, da bi je otac sudskim putem ponovo vratio. Godinama nije govorila sa majkom, ali je sa 15 otišla i od oca, jer je htela da bude nezavisna.

Priike koje drugi ne dobijaju

Za Dajanu Lejn ni sa 15 to nije bila fiks-ideja, jer je već tada iza sebe imala karijeru dečje glumačke zvezde. Otac joj je bio učitelj glume (ne naročito uspešan sa ostalim đacima, jer je morao dodatno i da taksira da bi zaradio za život) i on ju je odveo na audiciju za pozorište. „Nisam imala prednje zube, a već sam imala posao”, kaže Dajana. Igrala je jedno od Medejine dece, ali se na prvom izvođenju upiškila na sceni jer joj niko nije rekao da je to trebalo da uradi ranije. „Sve sam morala da naučim na teži način”, rekla je Dajana pre nekoliko godina, u intervjuu povodom povratka na pozorišnu scenu, kada je igrala u Čehovljevom Višnjiku na Brodveju.

Iako se njena lepota nikada nije dovodila u pitanje, trebalo je dosta vremena da bi joj konačno, posle uloge u filmu Šetnja po Mesecu, priznali i talenat

Featureflash Photo Agency © / shutterstock.com

Imala je samo 10 godina kad je sa čuvenom alternativnom pozorišnom trupom La Mama otišla na turneju. „Bila sam najmlađa, ali i svi ostali su bili mladi, a to su bile sedamdesete”, seća se ona danas. Sa 13 godina zaigrala je u prvom filmu, Mala romansa, sa Lorensom Olivijeom koji je rekao da je ona „nova Grejs Keli”. Ta uloga joj je u 14. godini donela naslovnu stranu magazina Tajm. O tom periodu svoje karijere Dajana kaže: „Nema tu dobrih i loših odluka. To je dobra sreća, ili neko iza ko vuče konce, pa ti dobijaš prilike koje drugi ne dobijaju.”

Dvadesete protraćene na nesigurnost

Uskoro je postala omiljena glumica Frensisa Forda Kopole i za dve godine igrala je u tri njegova filma (Autsajderi, Koton klab, Ulična škola), nakon čega je usledila i uloga u kultnom filmu Voltera Hila Vatrene ulice.

Ali potom se suočila sa krizom prelaska na odrasle uloge. Kaže da je protraćila svoje dvadesete na inhibicije, samoosuđivanje i nesigurnosti koje je izazvala industrija lepote: „Ona tera žene na međusobno poređenje, okreće ih jedne protiv drugih. Ne želim to više da radim.”

S vremenom je naučila da prebrodi krize, ali danas kaže: „Kad ste žena, vi svakako postanete svesni kako promene tela menjaju deo vaše sudbine“.

Iako se njena lepota nikada nije dovodila u pitanje, trebalo je dosta vremena da bi joj konačno, posle uloge u filmu Šetnja po Mesecu (A Walk on the Mooon), priznali i talenat. Za ulogu u filmu Neverna žena (Unfaithfull) nominovana je za Oskara, a za Pod suncem Toskane za Zlatni globus.

Za ulogu u filmu Neverna žena nominovana je za Oskara, a za Pod suncem Toskane za Zlatni globus

Biti zaljubljen znači izgubiti kompas

I u ljubavnom životu Dajane Lejn bilo je vrlo turbulentno. Na promotivnoj turneji filma Koton klab, u Parizu je upoznala Kristofera Lambera, a dve godine kasnije 1988. zajedno su zaigrali u Priceless Beauty, posle čega su počeli da izlaze, ubrzo se venčali u Meksiku, dobili ćerku i razveli se 1994.

Nekoliko godina kasnije, na nekom prijemu srela je Džoša Brolina, koga je upoznala još dok je bila u braku sa Lamberom. Prišao joj je i pitao: „Sećaš li se ti mene?” Ispostavilo se da imaju ćerke istih godina. Sledeće godine bili su vereni, a naredne venčani. Posle devet godina su se razveli u dosta neprijateljskim odnosima.

U to vreme, Dajana je izjavljivala: „Brak je kad zameniš divljenje mnogih za sarkazam jednoga”, ili: „Biti zaljubljen je kao kad izgubiš kompas, pa ne znaš šta je dole, a šta gore.”

Džoš Brolin i Dajana Lejn, foto: Denis Makarenko © / shutterstock.com

Volim svoju samoću

Ključni sukob sa Brolinom imala je oko stilova vaspitanja. Ona smatra da ne vaspitavamo samo mi svoju decu, nego da i „ona vaspitavaju nas, uče nas šta im treba”.

Danas, Dajana Lejn izjavljuje da joj je sasvim prijatno što je singl: „Svaka soba u mojoj kući je moja soba. Volela bih opet neku vezu, ali takođe volim i svoju samoću.”

Ona i dalje živi u rodnom Njuorku, za koji kaže: „On danas izdaje nas, najodanije ljubitelje grada. Ali on ne može da se ne menja.”