Srednji deo ženskog tela, s atrešnjom u udubljenju pupka

Da li je potcenjena uloga oralnog seksa u starijoj dobi

Oralni seks je visokointimna seksualna aktivnost koja je donekle potcenjena.

Ovaj oblik stimulacije koji mogu izvesti oba partnera može biti i ugodno iskustvo, ali može predstavljati i određene rizike.

Setimo se hepienda u filmu Hope Springs u kome Meril Strip igra suprugu Tomi Li Džonsa i insisitira na terapiji za parove, da bi ponovo oživela iskru erotske strasti i emotivne bliskosti. Prigodna ilustracija je i nešto noviji film Srećno, Leo Grande.

Postoje dokazi da se oralni seks praktikovao u različitim kulturama i društvima tokom istorije. Na primer, neki drevni tekstovi, kao što je Kama Sutra, hinduistički tekst o seksualnosti i odnosima napisan u 3. veku nove ere, opisuju različite seksualne prakse, uključujući oralni seks.

U nekim kulturama, kao što je stari Rim, oralni seks smatrao se normalnim delom seksualne aktivnosti.

U drugim kulturama, uključujući neka autohtona društva, oralni seks smatrao se tabuom ili zabranjenim. Danas je oralni seks uobičajena seksualna praksa u mnogim delovima sveta i generalno se smatra normalnim i prihvatljivim oblikom seksualnog izražavanja.

Međutim, stavovi prema oralnom seksu i drugim seksualnim praksama i dalje variraju, u zavisnosti od kulturnih, verskih i društvenih normi i vrednosti.

Novije studije pokazuju da su generacije rođene pre 1940-ih imale 30 odsto manje iskustva oralnog seksa od onih rođenih posle 1960-ih, nakon seksualne revolucije.

Više od 80 odsto muškaraca i 70 odsto žena rođenih posle, imali su oralni seks u svom životu, a proporcija je ostala stabilna u mnogim studijama (Laumann, Gagnon, Michael, & Michaels, 1994; Leichliter, Chandra, Liddon, Fenton i Aral, 2007).

Ovi nalazi ukazuju na to da je oralni seks verovatno češći među današnjim starijim odraslim osobama nego pre, kao i što je prisutniji kod svake nove generacije.

Prema raznim istraživačima, razlike postoje u odnosu partnera prema oralnom seksu. Žene koje upražnjavaju oralni seks to ne rade samo zbog sopstvene percepcije, već i nespremnosti da odbiju seksualni zahtev njihovog partnera. Smatra se da muškarci koji se osećaju srećno i zadovoljni su svojim odnosom, spremni su da pruže oralni seks ženi.

U tom smislu, oralni seks kod muškaraca može biti povezan s njihovim percipiranim kvalitetom odnosa, više nego kod žena. S druge strane, oralni seks češće iniciraju muškarci nego žene.

Takođe, muškarci ga doživljavaju kao mogućnost da pokažu svoju veštinu i moć da pruže zadovoljstvo ženi.

Da li je oralni seks dobar?

Odgovor na pitanje da li je oralni seks dobar, subjektivan je i zavisi od individualnih preferencija i stavova prema seksualnoj aktivnosti. Za neke ljude, oralni seks može biti prijatno i intimno iskustvo, dok za druge možda nije nešto u čemu uživaju ili se osećaju prijatno.

Kao i svaka seksualna aktivnost, važno je da je se upražnjava samo ako su obe strane saglasne i ako im odgovara. Nekoliko studija o nekoitalnim seksualnim aktivnostima ukazale su da oralni seks može poboljšati svakodnevno uživanje, zadovoljstvo i šansu za orgazam.

Na kraju krajeva, da li je oralni seks prihvatljiv ili ne, zavisi od preferencija i stavova pojedinca prema seksualnoj aktivnosti, i važno je da se kao i u svakoj drugoj seksualnoj aktivnosti upustite s poštovanjem, na bezbedan i sporazuman način.

Da li je oralni seks zdrav?

Postoje neke potencijalne zdravstvene koristi povezane sa seksualnom aktivnošću, uključujući oralni seks. Pokazalo se da seksualna aktivnost ima pozitivan uticaj na mentalno zdravlje i raspoloženje, a ima i neke koristi za fizičko zdravlje, kao što je smanjenje stresa, poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja i jačanje imunosistema.

Važno je praktikovati bezbedan seks i komunicirati sa svojim partnerom o svom zdravstvenom statusu i svim zabrinutostima koje imate.

Na kraju krajeva, odluka o oralnom seksu ili bilo kojoj seksualnoj aktivnosti je lični izbor i važno je dati prioritet sopstvenom seksualnom zdravlju i blagostanju.

Neke polno prenosive infekcije, kao što su herpes, gonoreja, sifilis i humani papiloma virus (HPV), mogu se preneti oralnim seksom. Korišćenje metoda barijere, kao što je dentalna brana ili kondom, može pomoći u smanjenju rizika od prenošenja bolesti tokom oralnog seksa. Suštinski je važno da komunicirate sa svojim partnerom, imate dobre higijenske navike, a izbegavate oralni seks ako postoje rane ili lezije u ustima ili genitalnom području.

Većina istraživanja o seksualnoj aktivnosti kod starijih fokusira se na seksualne disfunkcije zbog preovlađujućeg stereotipa da je većina starijih seksualno neaktivna ili aseksualna zbog zdravstvenog stanja ili upotrebe lekova (DeLamater & Koepsel, 2015).

Međutim, novija istraživanja su pokazala da seksualnost ostaje važan deo života i ključna za kvalitet života i blagostanje mnogih starijih odraslih osoba.

Oralni seks među starijom populacijom

Mada studije prepoznaju značaj oralnog seksa, značaj za individualno blagostanje se retko proučava, posebno među odraslom, starijom populacijom. S obzirom na visoku prevalenciju seksualne disfunkcije među starijim osobama, oralni seks može da igra važnu ulogu u poboljšanju seksualnog života u kasnom odraslom dobu.

Jedan od prvih projekata nazvan Nacionalni projekat društvenog života, zdravlja i starenja (NSHAP, engl. National Social Life, Health, and Aging Project) bavio se ispitivanjem uticaj oralnog seksa na kvalitet odnosa kod starijih heteroseksualnih parova.

Postavili su dva istraživačka pitanja: (a) Kako se upražnjava oralni seks, partnerovo osećanje kvaliteta veze i da li je kvalitet odnosa povezan sa psihološkim blagostanjem? (b) Da li se odnosi razlikuju u zavisnosti od pola primaoca/davaoca oralnog seksa? (J Gerontol B Psichol Sci Soc Sci, 2019, Vol. 74, br. 2, 298–308).

Analizirana su 884 heteroseksualna para u periodu od godinu dana. Procenjivana su tri ishoda blagostanja: opšta sreća, psihološki stres i mentalno zdravlje. Rezultati su pokazali da su starije odrasle osobe sa boljim kvalitetom veze češće pružale oralni seks svom partneru od onih sa lošijim odnosima.

Ovo je bilo karakterističnije za muškarce nego za žene. Kvalitet odnosa kod žena je bio snažnije povezan sa blagostanjem koje su osećali njihovi partneri. Shodno tome, oralni seks kod muškaraca je bio pozitivno povezan sa njihovim sopstvenim blagostanjem preko povećanja zadovoljstva njihove partnerke.

S obzirom na visoku prevalenciju seksualnih disfunkcija među starijim osobama, oralni seks igra važnu, ali zanemarenu ulogu u održavanju aktivnog seksualnog života, visokokvalitetne veze i psihološke vitalnosti u starijoj životnoj dobi.

Ili još bolje, parafraza čuvene izjave Merilin Monro: (Oralni) seks je deo prirode. A ja se slažem s prirodom. (Sex is a part of nature. I go along with nature.)