Čili paprike

Čili – zimska himna vitalnosti i dobrom raspoloženju

Potrebni su nam ukusi koji mogu da nas trgnu iz letargije, pa svakako ima smisla da se pozabavimo – ljutim ukusom, odnosno njegovim najpopularnijim izvorom – čili papričicama

U hladnim i pomalo mračnim zimskim danima postoje kuhinjski busteri raspoloženja kao što su, recimo, kuvano vino ili rakija, bogate zimske čorbe i mnogobrojna složena i zasitna jela iz rerne. Zimi zaista žudimo za takozvanom hranom koja teši, kako doslovno prevodimo englesku frazu.

Odnosno, u ovom periodu potrebni su nam ukusi koji mogu da nas trgnu iz letargije, pa svakako ima smisla da se pozabavimo – ljutim ukusom, odnosno njegovim najpopularnijim izvorom – čili papričicama. U krajnjoj liniji, reč je o jednom od najjačih ukusa koji je dostupan ljudskom nepcu, pre svega zahvaljujući kapsaicinu. Kada ga unesemo u organizam, može da ubrza rad srca, automatski počinjemo da se znojimo, dok se nivo endorfina uvećava.

Ljuto je jedan od najjačih ukusa koji je dostupan ljudskom nepcu, pre svega zahvaljujući kapsaicinu

Vođa grupe Red hot chilli peppers lepo je objasnio zašto je bend dobio tako nesvakidašnje ime: „Ako za vas čili papričice predstavljaju osećanje, senzaciju ili formu energije – dobro ste pogodili!” Ne možemo da se ne složimo sa ovom konstatacijom, pa smo stoga izdvojili nekoliko zanimljivosti vezanih za malu crvenu papriku, kao himnu zimskom razmrdavanju i dobrom raspoloženju.

Na primer, kako tvrde poznati kulinarski sajtovi, čili paprike su najzastupljeniji prehrambeni proizvod na planeti – posle soli! Pored ogromnih količina koje se konzumiraju širom sveta, čili nosi lentu i kao šampionski izvor vitamina C. Kada je reč o medicini, teško je nabrojati sve načine na koje se koristi ekstrakt čili papričica u lečenju različitih savremenih oboljenja, ali i kao prirodni analgetik. U svakom slučaju, utiče na ubrzanje metabolizma.

Uzgajivači čili papričica, naročito oni iz Australije, Velike Britanije i Amerike, od 1990. godine takmiče se u tome ko će uspeti da odgaji najljuću čili papriku

U filmu Čokolada Lasea Halstroma, sa Žilijet Binoš i Džonijem Depom u glavnim ulogama, videli smo da kada se ljuta čili papričica umeša u toplu čokoladu, ona postaje pravi afrodizijak.

Naime, čili papričice zaista jesu vazodilatatori, jer šire krvne sudove i podstiču cirkulaciju, što samo po sebi smanjuje napetost i inhibicije, a može donekle da utiče i na druge preduslove za seks.

Lako ih i je uzgajati, bilo u bašti ili saksiji na balkonu, jedino im treba obezbediti mnogo sunca, toplote, visoku vlažnost i svakodnevno zalivanje. Uzgajivači čili papričica, naročito oni iz Australije, Velike Britanije i Amerike, od 1990. godine takmiče se u tome ko će uspeti da odgaji najljuću čili papriku, što na kraju overava i Ginisova knjiga rekorda. Nekoliko godina zaredom titulu je nosila vrsta The Trinidad scorpion Butch T, a reč škorpion, naravno, označava rekaciju na ujed ljutine. Godine 2017. na čelo je, prema podacima iz knjige rekorda, izbila papričica Carolina Reaper odgajena u Americi. Većina običnih smrtnika možda s pažnjom prati ovo takmičenje, ali za degustaciju je potreban verovatno pravi čili fanatizam.U to ime, treba dodati da je redakciji poznata osoba koja je uspešno preživela gastronomski susret sa Carolinom!

Kako tvrde poznati kulinarski sajtovi, čili paprike su najzastupljeniji prehrambeni proizvod na planeti – posle soli

Carolina Reaper

Pored upotrebe u kuhinji, kozmetici, medicini, ova biljka ima još jednu primenu – uspešno štiti velike plantaže od „upada” slonova! Naime, plantaže se prskaju tečnošću na bazi čilija, zbog čega, kažu, ove grandiozne životinje okrenu glavu i odu. Kada je reč o opasnim gradskim ulicama, kao zaštita se, tamo gde je upotreba zakonom dozvoljena, koristi poznati pepper sprej, koji ne može da ubije, ali može da zaustavi napasnika.

U filmu Čokolada Lasea Halstroma, sa Žilijet Binoš i Džonijem Depom u glavnim ulogama, videli smo da kada se čili papričica doda u toplu čokoladu, ona postaje pravi afrodizijak

Ipak, među najneobičnije legende o čiliju spada tvrdnja da su ih navodno i samuraji koristili da vežbaju izdržljivost i hrabrost, a ritualna konzumacija pre bitke stvarala je osećanje nepobedivosti. Ovu neobičnu tvrdnju nismo mogli da proverimo, ali je ipak najverovatnije reč o legendi u slavu moćnih, malih papričica, pre nego o istinskoj vojnoj taktici.