Žena u crnom odelu i beloj košulji na grudima drži ruke sklopljene u vidu gesta koji simbolizuje zahvalnost. Šaka o šaku.

Budite zahvalni i na uspehu i na neuspehu

Volim da poklanjam. Oduvek sam volela da dajem i nesebično širim radost. Stvar je bila u tome što sam imala nelagodu kada akcija ide u suprotnom smeru.

Primanje?! Sećam se kada mi je Medena prvi put poklonila sliku, a znale smo se tek par dana. Osetila sam izrazitu neprijatnost uz večito pitanje: „Kako da joj uzvratim?” Sećam se i kada mi je Medena posvetila skoro ceo dan, jer mi je bilo važno, jer mi je bio potreban razgovor, jer mi je bilo teško. Opet sam osetila kao da joj nešto dugujem, znale smo se tek mesec dana. Od tada su prošle godine.

Sa Medenom sam vremenom naučila da se osećam komforno dok primam i da se umesto stida i crvenila iskreno smejem i radujem dok izgovaram „hvala ti”. Naučila me je da primanje nema nikakve veze sa provedenim vremenom, moranjem, zaduživanjanjem, i da mogu da dobijam, i ako ne uzvratim „istom merom”.

Moje putovanje ka zahvalnosti

Naučila me je da ukoliko samo dajem i imam otpor u primanju, zapravo zaustavljam energetski tok i ne dozvoljavam da i druga strana ima osećaj radosti davanja. A to je onda sebično, zar ne?

Tim korakom sam nekako i započela svoje putovanje ka zahvalnosti i osećaju s kojim sam postajala sve laganija, komfornija i iskrenija, pre svega sa sobom. Imate li još negde nelagode, iako im nije tu mesto? Osećate li zahvalnost i za „male stvari koje život znače”?

Osećate li zahvalnost i za sve ono što vam se trenutno ne dopada, iako znate da su to životne lekcije važne za rast i razvoj? Pravo je vreme da naučimo da svakodnevno prebacimo pažnju na sve ono što nas ispunjava u životu i istinski izaziva osećaj zahvalnosti – jer je to jedna od osnovnih VIBRACIJA DOBROG ZDRAVLJA!

Životno važna frekvencija

Kada primetite da se žalite na trenutnu situaciju u životu, zaustavite se i razmislite na čemu ste sve zahvalni, baš u ovom trenutku. Ne, nije fraza, već istina da sigurno postoji dugačak spisak sa puno stavki zahvalnosti. Izazov je u tome što se nama u današnje vreme vizuelne hipnotizacije i materijalnog ropstva čini besmislenim da budemo zahvalni na stvarima, situacijama, emocijama, osobama… koje su „normalne, obične, i koje se podrazumevaju…”.

Pitanje je o čemu se tačno radi, i nije dovoljno da budete zahvalni na tome što ste siti, što imate makar jednu osobu koju možete da zagrlite ili što je baš danas sunčan dan? Lenji ste da napišete spisak šta je to što imate i želite da ostane u vašem životu? Mislite da je razumevanje zahvalnosti u vašim glavama dovoljno da bi telo i zaista osećalo svakom svojom ćelijom da je zahvalno? Osećaj zahvalnosti je frekvencija koja je životno važna, ona koja će uticati na vašu energiju i odškrinuti vrata promene. I zato je odgovorno negujte!

Osvešćujte je, zapažajte i pustite da vas energizuje! Počnite da svesno „osluškujete” da li misao o zahvalnosti zaista proizvodi i osećaj u vašem telu. Šta je potrebno da vas preplavi i da na takvom talasu održavate vašu percepciju? Bavite se sobom!

Zahvalnost zahteva prevazilaženje trenutnih okolnosti u kojima se možemo naći i traženje stvarne suštine u svakoj situaciji. Traženje te suštine je istinska mudrost, a suština svake situacije je pronalaženje i osećanje prilike za rast. U kojoj god formi prilika dođe, budite zahvalni, kako biste iz takvog osećaja shvatili kako dalje. Budite zahvalni i na uspehu i na neuspehu, poštovanju i nepoštovanju, sreći i nesreći, zdravlju i bolesti, pobedi i porazu, hladnoći i toploti, zadovoljstvu i boli, kako bi kroz polaritete osetili da li ste na pravom putu ili je vreme da se još jedna lekcija savlada.

Jedva čekam da otvorim oči ujutru

I dok pada noć i završavam ovo svoje razmišljanje, želim da podelim sa vama na čemu sam baš danas zahvalna. Danas sam iskreno zahvalna na dobrom zdravlju porodice, na mogućnosti da napišem ili ispričam nešto što će možda pokrenuti bar jednu osobu, jutarnjoj kafi koju mi je doneo suprug, na bolu u desnom uhu koji mi šalje poruku da više osluškujem na ženski način, bogumili koja je procvetala na mojoj terasi i telefonskom pozivu osobe s kojom se nisam čula neko vreme. Zvala me je Medena – da mi se zahvali! A sutra je već novi dan i jedva čekam da otvorim oči i vidim šta će mi život doneti, na čemu će se zaustaviti moj pogled i šta ću pogledati očima punim zahvalnosti.

Kažu da na dva molekula zahvalnosti dolazi jedan molekul ljubavi. I zato, dajte tu hranu zemlji, VAŠEM TELU, kako bi seme moglo osnaženo da proklija i razgrana drvo života kroz koje ljubav struji! Vibrantna podrška za pisanje mog dnevnika zahvalnosti je u linku – uživajte