Some picture

Biti mlad

Džaba svaka fiskultura i savršena spoljašnjost, ako se ne radi na duhu. Na mislima. Uzalud lice bez bora, ako nema osmeha, i uzalud lice bez podočnjaka ako su oči tužne

Pre nekoliko dana srela sam poznanicu koju dugo nisam videla. Izgledala je fenomenalno. Vitka i zategnuta, bez grama sala. Ispod bele majice uvučene u farmerke, mogli su da se nazru njeni trbušnjaci. Ruke su joj kao sajle, a bicepsi izvajani. Lice joj je bilo sveže, iako nisam mogla da ne primetim da je nečija uviđavna ekspertska ruka, tu malo intervenisala. Sve u svemu, ona izgleda savršeno! Čista desetka.

Ali, kad smo sele da popijemo kafu, njeno telo i njeno lice, odjednom više nisu bili dovoljni. Iz nje je izbijala dosada i beznađe, i neka vrsta loše prikrivene panike da je ipak, sve, uzalud. Očima je pratila, a da toga uopšte nije bila svesna, one koji su ulazili i izlazili, da vidi da li je neko primećuje. Da li je neko vidi. Pošto je niko nije pogledao „onim očima”, odjednom je nekako splasnula.

Bekstvo od starenja znači – neprestano misliti o tome. A poznato je da mi, mladi, imamo druge, mnogo optimističnije teme

„Starimo”, rekla je tužno.

 „Ja ne starim”, pobunila sam se, pokrivajući ešarpom izdajničko karantinsko salce iznad pojasa farmerki, na šta me je pogledala skoro sažaljivo.

„Sve je u glavi”, bilo je jedino što sam joj rekla, da ne bih rekla ono što mislim.

Gde god da se čovek okrene, saleću ga bezbrojne slike, spotovi i klipovi o fizičkom izgledu, izvajanom telu, fiskulturi i fitnesu – kako biti zategnut i u formi, kako podići gluteuse, ojačati leđa ili tapacirati stomak mišićnim pločicama. Kako srediti celulit na butinama, kako oblikovati ruke, kako zategnuti lice, podići obraze i izgledati srećno i mlado. Telo je glavna fokusna tačka savremene civilizacije, a atletski izgled je vrhunski estetski ideal. Logično, da se toliko pažnje pridaje telu, s obzirom da je savremeni čovek zakucan za ekran. Fiskultura, odnosno fizička aktivnost sigurno je najbolji način da se čovek pokrene, i uradi nešto sa sobom.

Ali, džaba svaka fiskultura i savršena spoljašnjost, ako se ne radi na duhu. Na mislima. Uzalud lice bez bora, ako nema osmeha, i uzalud lice bez podočnjaka ako su oči tužne.

Jedan od najgorih ultimatuma današnjice glasi – budi sve mlađi! A najgori je, jer ga je nemoguće ostvariti!

Ko se za to uhvati, nema čemu da se nada.

Jer, bekstvo od starenja znači – neprestano misliti o tome.

A poznato je da mi, mladi, imamo druge, mnogo optimističnije teme.

Comments Icon 15

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


 1. Ceca kaže:

  Bravo Miro, svaka ti je na mestu.

 2. Aleksandra jovanović kaže:

  Svaki čovek nosi u sebi prelepu Božanstvenost, savršenstva kreacija i darova napravljeni od njegovih iskustava i kada bi samo dozvolio sebi da njima blista iznad modernog, opšte prihvaćeno i zadatog, ovaj svet bi bio savršen. A opet zar i ovako nije, gde bi smo napravili razlike, gde bi smo uvideli greške, gde bi smo prepoznali sebe i svoje Božanstvenosti da nasuprot njih ne stoje sve određenosti, ograničenosti, uverenja, sva ta data ubeđenja u odnosu na slučajnost i slobode i izazove koje nam sloboda Duha daruje i vodi putem ne predvidivim. Sve najbolje.

 3. Smilja Šaponja kaže:

  Bravo gđa Mirjana😀😀😀😀

 4. Milos kaže:

  Poštovana Mirjana
  Samo kratko i navijacki:
  Mladi su uz vas!
  Pozdrav iz Londona

 5. Mirjana kaže:

  Bas tako!
  Cemu skrivati brojeve o godinama i zatezati kozu do pucanja? Kome to treba, pogotovo ako ocekujes da se drugi dive i laskaju. Cak u losijem pakovanju , kad je bogat sadrzaj bice odusevljen vlasnik i svi oko njega(nje). Ali, uzalud! Moda cini svoje a visak novca to podrzava. Negdje se mora trositi u potrosackom drustvu.😃

 6. Ljilja kaže:

  Divni ste. Sve sam rekla u dve reči.

 7. Slavica kaže:

  Toliko smo se izopacili da retki vide coveka u coveku.

 8. Milica kaže:

  Draga Mirjana, imam 61. godinu, zivim i radujem se svakom novom danu. Moja mladost cveta kroz moje slikanje, igranje sa unucima, moja mladost me tera na pisanje i i druge svakojake kreativnosti. Srecna sam sa onim sto imam, samo mi fali jos vremena…Hocu jos i hocu vise da stvorim kako bih poklanjala dragim osobama…Taj trenutak darivanja me usrecuje i taj povratni osmeh.
  Kad je duh mlad i misli pozitivne, lako se iskobeljam iz kandzi negativaca. Biram ljude sa kojima se druzim, moze mi se. Pozdrav iz Cuprije.

 9. Olgica kaže:

  Tako je draga Mirjana! Sjaj u oku, iskreni osmeh je jedino znak da si živa u životu. I gipkost tela. To je lepota ispunjene žene. Tu nema foliranja!

 10. Zorica Stankovic kaže:

  Dobro jutro draga Mirjana,

  Divno je sto nas podsecate na ono kako treba.. Uzalud lice bez bora, ako nema osmeha, i uzalud lice bez podočnjaka ako su oči tužne.

  Hvala,

  S postovanjem,
  Zorica

  P.S. Jer, bekstvo od starenja znači – neprestano misliti o tome.

  A poznato je da mi, mladi, imamo druge, mnogo optimističnije teme.

 11. Tanja kaže:

  Obožavam te draga Miro!
  Mi mladi se razumemo😆

 12. Sladjana kaže:

  Divan tekst… Iako nije jednostavno gledati svoje telo i lice kako prestaje da liči na ono što je bilo 🙂. Delim isti stav, ako su um i duša ispunjeni nezadovoljstvom zbog neminovnosti koja podrazumeva starenje, negde smo ozbiljno promašili u životu…

 13. Tanja Stojanovic kaže:

  Mirjana,
  Hvala!
  Imam 56 godina i jos nisam odlucila ostariti
  ❤️

 14. Vesna kaže:

  Bravo👏👏👏👏👏👏👏👏

 15. Višnja Veljković kaže:

  Ja sam za te optimističnije teme.