Maratona na beogradskim ulicama, učesnici trče u adekvatanoj garderobi

Beogradski maraton – sve o kultnom sportskom događaju

Beogradski maraton označava najveću sportsku manifestaciju u Srbiji – ova trka, već više od 30 godina, uspešno okuplja veliki broj entuzijasta i atletičara iz celog sveta.

Prva trka održana je 8. maja 1988. godine, a od tada se tradicionalno održava svakog aprila, kada takmičari trče pored najznačajnijih kulturnih spomenika i znamenitosti glavnog grada.

Ukoliko ste oduvek želeli da se okušate u ovoj sportskoj disciplini, u narednim redovima imate priliku da saznate sve o famoznom Beogradskom maratonu – od prve trke do najmasovnijeg sportskog događaja u zemlji.

Prvi maraton – Beograd kao uporište sporta i kulture

Beogradski maraton predstavlja tradicionalno okupljanje sportista i zaljubljenika u trčanje, a održava se svake godine u aprilu, u prestonici Srbije. Ovo je ujedno i najveća sportsko-kulturna manifestacija u državi, koja broji hiljade ljudi iz zemlje i inostranstva, a trasa trke vodi kroz najlepše delove Beograda.

Iako je prvi put održan tek 1988. godine, Beogradski maraton je ubrzo postao jedna od najprestižnijih sportskih manifestacija u regionu.

Ideja za organizovanje maratona rodila se iz želje da se obnovi trka iz 1912. godine, koja se trčala od Obrenovca do Beograda. Nju je organizovao Srpski olimpijski klub, danas poznat kao Olimpijski komitet Srbije.

Na inicijativu Đoka Vještice, novinara radio-stanice Studio B i Brane Radovića, atletskog radnika i brata pisca Duška Radovića, 8. maja je održana i prva trka.

Na startu se pojavilo samo 46 takmičara, ali je već naredne godine broj učesnika porastao na 970!

Dužina staze je iznosila 23 km, sa nekoliko prolaznih ciljeva. Pobedu u muškoj konkurenciji odneo je Rifat Zilkić, pretrčavši rutu za 1 sat i 9 minuta, dok je u konkurenciji žena pobedila Radisavka Račić.

© Dragan Mujan / Shutterstock.com

Beogradski maraton – rezultati zapisani u istoriji

Staza drugog maratona je iznosila 46,7 km, sa startom i ciljem ispred Doma Narodne skupštine, a ovoj trci su se priključili i takmičari iz inostranstva.

Treći po redu BG maraton je održan 1990. godine, a ostao je upamćen po tome što je staza imala zapravo maratonsku dužinu od 42 km i 195 m. Takođe, te godine je našu prestonicu posetio i Fred Libou, predsednik AIMS-a, direktor Njujorškog maratona i predsednik trkačkog kluba NYRRC.

Šesti po redu BG maraton je uvrstio i Dečji maraton na Terazijama, te su mališani imali priliku da iskuse čari takmičarskog trčanja u centru Beograda.

Deveti po redu maraton u Beogradu poznat je po tome što je tokom njegovog trajanja sklopljen višegodišnji ugovor sa jednim od vodećih američkih proizvođača sportske opreme, kompanijom Nike.

Dvanaesto takmičenje je održano 1999, pod sloganom Zaustavite rat trčite svetom. Ovo je bio prvi maraton na svetu koji se održao u uslovima ratnog stanja, a u njemu su učestvovali takmičari iz najrazličitijih delova sveta. Zanimljivo je da je to jedini put kada su svi takmičari bili krunisani kao pobednici.

Dvadeseti Beogradski maraton, koji je održan 2007. godine, promovisao je svetski rekorder u skoku u dalj Majk Pauel. Prvo mesto u ženskoj konkurenciji osvojila je naša atletičarka Olivera Jevtić.

Na 21. maraton u Beogradu donet je i legendarni maratonski plamen – ovo je ujedno i prvi put u Evropi da je plamen napustio granice Grčke države. Pre Beograda se plamen nalazio samo u gradu Ksijamen, u Kini.

Danas, Beogradski maraton važi za jedan od najznačajnijih sportskih događaja u zemlji, zbog činjenice da obezbeđuje promociju sporta, zdravog načina života i turizma.

Beograd maraton – koje kategorije trke postoje?

Dobra vest je da je Beogradski maraton prilagođen svim uzrastima, a rutu možete izabrati i prema fizičkoj spremi.

S tim u vezi, postoji 4 kategorije trke:

  • Dečji maraton – ruta je namenjena najmlađim polaznicima.
  • Trka zadovoljstva – broji najviše učesnika, a namenjena je početnicima i onima koji su tek uplovili u atletske vode.
  • Polumaraton – koncipiran je po svetskim standardima, a prilagođen je nešto spremnijim trkačima.
  • Maraton – odnosi se na glavnu trku, a osmišljen je tako da odgovara iskusnim trkačima i profesionalcima.

Takmičenje se, dakle, održava u nekoliko kategorija – maraton (42.195 m), polumaraton (21.097 m) i trka zadovoljstva (5 km), a učešće u njoj uzima preko 6.000 trkača iz više od 70 zemalja sveta.

Imajte na umu da se najveća ruta maratona i polumaratona nalazi na Novom Beogradu, čime je trčanje znatno olakšano jer se realizuje na ravnoj površini.

Beogradski maraton – trasa glavnog maratona i druge rute trke

Start Beogradskog maratona, tj. svih trka je u Bulevaru kralja Aleksandra.

Tačnije, maraton i polumaraton počinju ispred Doma Narodne skupštine, a završavaju se kod Terazija.

Trasa ide Bulevarom kralja Aleksandra, da bi se došlo do Trga Slavija, prolazeći kroz ulice Branka Krsmanovića, Cara Nikolaja II i Makenzijevu, gde je smeštena i najviša tačka trase.

U ovoj tački se trasa Trke zadovoljstva odvaja od ostalih, te kreće Ulicom kralja Milana, sve do Terazija – gde je i sam finiš trke.

Ruta se nastavlja Nemanjinom, Balkanskom i Ulicom Gavrila Principa, potom se prelazi Brankov most i ulazi u Novi Beograd. Sledeća 3 kilometra se ruta nastavlja Bulevarom Nikole Tesle.

Nakon što učesnici prođu Ulicom 22. oktobra, trasa polumaratona se odvaja levo – i ide Ulicom Aleksandra Dubčeka, Bulevarom Mihajla Pupina, potom bulevarima Zorana Đinđića i Milutina Milankovića.

Trasa glavne trke se nastavlja pravo, prateći Vrtlarsku i Ivićevu ulicu, potom Tošin bunar i Zemunsku ulicu. Ova trasa se ne menja narednih 5 kilometara.

Zatim se skreće na istok Ulicom Jurija Gagarina.

U tom momentu se trase maratona i polumaratona ponovo spajaju, preciznije kod raskrsnice Bulevara Milutina Milankovića i Milentija Popovića, te se skreće u Bulevar Mihajla Pupina.

Polumaraton se nastavlja preko Brankovog mosta, ulicama Kraljice Natalije, Kneza Miloša i Kralja Milana, sve do Terazija.

Glavna ruta maratona se, međutim, račva levo u Bulevar Nikole Tesle, te se obilazi još jedan krug. Nakon njega se prelazi Brankov most, pa se spaja sa rutom polumaratona i dolazi se do cilja.

© Foto011 / Shutterstock.com

Beogradski maraton 2023 – 36. maraton u glavnom gradu

Da li ste znali da je na šest nedelja od ovogodišnjeg takmičenja svoje učešće prijavilo 6.700 trkača, što je ukupan broj takmičara na prošlogodišnjem maratonu?

Trenutno interesovanje sugeriše da možemo očekivati rekordan broj takmičara, a samim tim i izrazito dinamičnu atmosferu na ulicama Beograda.

Ukoliko ste i sami osetili nalet uzbuđenja, možete se prijaviti do 19. aprila i osetiti nesvakidašnju maratonsku energiju.

Svako se može prijaviti, a statistika čak sugeriše da su žene bolji maratonci – tačnije za 18,33 odsto bolje, zahvaljujući biološkoj predispoziciziji da održavaju ravnomerniji pejs (tempo).

Trka se održava u nedelju 23. aprila, počinje u 9 časova, a svi učesnici moraju biti u zoni starta (Trg Nikole Pašića) do 8.45 časova. 

Važno je napomenuti da nisu dozvoljene prijave na dan samog takmičenja, odnosno one se neće uvažiti!

Svakom takmičaru biće dodeljena funkcionalna majica, startni broj sa čipom i osveženje na stazi i cilju. Takođe, predviđen je i garderobni prostor za presvlačenje, a stvari možete ostaviti kod volontera koji će ih odložiti u posebne kese sa vašim numerisanim brojem, kako bi bile sigurne.

Ove godine možete izabrati jednu od nekoliko sledećih opcija:

  • Maraton od 42,2 km – pravo učešća imaju svi građani stariji od 18 godina, a start trke je u 9 časova na raskrsnici ulica Bulevar kralja Aleksandra i Resavske.
  • Polumaraton od 21,1 km – pravo na učešće imaju svi građani, a deca od 14 do 18 godina moraju da imaju pisanu saglasnost roditelja. Početak trke je u 9 časova, a startna pozicija je ista kao i kod glavne trke.
  • Štafetni polumaraton – štafetu čine 4 člana tima, a ekipa može biti muška, ženska ili mešovita. Vreme početka trke je isto, a ruta je identična sa polumaratonskom.
  • Trka na 10 km – pravo učešća imaju svi građani, a deca od 14 do 18 godina moraju da imaju pisanu saglasnost roditelja. Vreme početka je 9 časova.
  • Trka zadovoljstva od 2,3 km – start trke je u 10.15 časova i ova kategorija nema pobednika.

Ono što čini ovaj događaj posebnim jeste atmosfera koja vlada tokom trke. Staze su ispunjene navijačima koji bodre takmičare, a duhovite poruke i reči podrške ispisane su duž cele trase.

Beogradski maraton nije samo sportski događaj, već ima i humanitarnu svrhu.

Svake godine se organizuje humanitarna trka koja ima za cilj prikupljanje novca za različite dobrotvorne organizacije u Srbiji.

Takođe, učesnici imaju priliku da se priključe kampanjama koje promovišu zdrav način života i borbu protiv različitih oblika diskriminacije.

BG maraton i osnivanje trkačkog kluba – malim koracima do uspeha!

Beogradski maraton je 2023. godine osnovao trkački klub Belgrade Marathon Runners, sa željom da sugrađane adekvatno pripremi za trčanje i slične događaje.

Glavni trener je Velimir Bojović, dugogodišnji atletski reprezentativac Srbije na srednjim i dugim distancama, kao i osvajač mnogih medalja.

Trkači koji učestvuju u maratonu imaju priliku da upoznaju najlepše delove prestonice, uživaju u interakciji sa ljudima iz različitih zemalja i saznaju kako da pravilno pripreme svoje telo za predstojeći izazov.

Trčanje može biti jedan od najboljih načina da održimo fizičku kondiciju, ali je važno da se pridržavamo zdravog načina ishrane i treninga kako bismo sačuvali svoje zdravlje.

S tim u vezi, ovaj maraton je postao jedan od najvažnijih događaja u kalendaru Beograda, ali i jedan od najprestižnijih maratona u regionu.Učestvovanje u ovom spektaklu je ne samo sportski izazov, već i prilika da se podrže humanitarne akcije i promoviše zdrav način života!

Naslovna fotografija © Dragan MUjan /Shutterstock.com